Korta notiser per den 21:a April 2018

Hotshot Luca är en finsk häst som startat 23 gånger och vunnit 16 av dem. Senast igår kväll när Erik Adielsson körde honom till vinst efter en resa i dödens, även om det var hårt. Det man annars kommer ihåg av det loppet lär vara drivningarna. Erik Adielsson och trean Rikard N Skoglund fick varder 2000kr för drivning + 300kr för att inte haft foten  fotstädet. Tvåan Samu Sundqvist som har lärlingslicens fick 8 veckors avstängning för en enormt ful drivning där man knappt hinner med att räkna slagen mot hästen över upploppet. Frågan är om det drivits lika hårt om man diskat för hård drivning? Om det inte funnits 100 000kr i förstapris att tjäna till hästens ägare för den som driver för hårt, utan bara böter och avstängning att vänta.

Duellen
ST och Solvalla gjorde en halv pudel igår och flyttade sin Showdown-duell från kvällen då Jubielumspokalen skall avgöras till Kriteriehelgen. Till detta var man väl i princip nödd och tvungen eftersom Åby redan förvissat sig om så många stjärnor att det riskerade att inte bli så mycket till duell.

Det nya datumet ligger två veckor efter den stora Masters-finalen på Östersund och två veckor före ”VM-loppet” på Yonkers. Två utmärkta lopp att avgöra vem som är bäst, med väldiga prispengar. Jag tycker inte duellen ligger särskilt bra i tid under kriteriehelgen heller.

Faktum är väl att en duell egentligen bara fyller sitt syfte om man har två hästar som tävlar framgångsrikt på varsitt håll, och som man nu vill sammanföra. Ett lopp man sätter upp när det finns förutsättningar, och då med 4-6 veckors varsel.

Sport-pott
Kanske skulle ST varje år ha en ”sport-pott” på ett antal miljoner för banor med ambitioner att utveckla tävlingar att söka pengar ifrån med ganska kort varsel. Inget som måste in i tävlingsplaneringen från början, utan som kan dyka upp under tiden. Det kan vara allt från en extra ”mälardalsdag” med 8 lopp för treåringar i låg klass som inte får rum i loppen, pengar för att dela lopp som blivit för fulla, eller att skriva ut extra lopp i klasser där det är många tvångsstrykningar.

Eller dueller, eller kanske idéen om att ordna ett kungstrav på Hoting, men med en distans per tävlingsdag under deras korta meeting. Eller för att piffa upp en tusenklubbsmatch, eller göra något åt sin årsfinaldag där det är öppet i championligorna eller vad man nu har för behov. Det behöver finnas tillräckligt mycket pengar för att även stora idéer som är testballonger, projekt, tillfälligheter etyc skall rymmas där. Och går inte alla pengar åt ett år så behöver man inte fylla på den där potten lika mycket nästa år. Det är inga pengar som på sikt fryser inne.

Gav det rätt betalt?
Romme V65
(395 031kr spelades som ”Endast V6”)
Förväntat antal rätta rader: 20
Antal rätta rader: 19

Kalmar V5
Förväntat antal rätta rader: 803
Antal rätta rader: 843

Umåker V64
(977 943kr spelades som ”Endast V6”)
Förväntat antal rätta rader: 659
Antal rätta rader: 417
(Riktigt bra betalt för den raden)

Speltips
Umåker V75
V75-1: 2, 4, 6
V75-2: 3, 4, 7, 10, 11
V75-3: 2, 6
V75-4: 7 Digital Performer
V75-5: 5 Månprinsen A.M.
V75-6: 3, 4, 5, 7
V75-7: 4, 5, 7, 8, 9
600 rader, 300 kronor

Gårdagens hjälte
Patricia Bishop blev över i tredjespår och forcerades fram till dödens efter 500 meter som hade öppnats efter 09,0. Där höll hon sedan farten berömvärt, men stumnade lite in på upploppet och hamnade utanför pengarna. Otacksamt efter ett sådant fint lopp.

Dagens hjälte
Dagens hjälte är tio år gammal och heter Cash’em. Han är valack efter Love You och Tuula Boko, halvbror med Face’em. Cash’em gick premielopp som tvååring, kvalade som treåring men förstod väl inte riktigt det där med att vara först. Som fyraåring gick det lite bättre, och det blev ett par segrar, men också en del galopper och några bleka resultat. Henrik Larsson som tränade honom då kunde säkert hålla sig för skratt.

Hästan hamnade så hos Hanna Olofsson i Boden, och där tävlade han väl OK. Vann några lopp, utan att vara någon stjärna. Ägarna beslöt att prova lyckan hos Robert Bergh, det var ju en Love You-häst man hade. På de sex första starterna hos Robert blev det 1-2-1-0-2-2 och något sådant hade hästen aldrig gjort förut. Tyvärr skadades han sedan, och blev borta två år.

Sedan hamnade han åter hos Hanna Olofsson som köpte hästen, och nu har han fått tävla i Norrland igen. Inför dagens start på V75 har han två segrar i rad, och även om det kanske lite långt sedan senaste starten så indikerar det ändå att det kan finnas form.  Vi håller en tumme för att det går bra.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.