Korta notiser per den 20:e November 2018

Solvalla gör miljardaffär
I går kväll kom pressmeddelandet vi har väntat på ett tag. Solvalla har lyckats sy ihop en deal om försäljning av mark som kommer ge dem ett mycket stort tillskott till sin kassa. Enligt vad som skrivs handlar det om c:a 2 000 bostäder, c:a 83 000m2 bostäder (små lägenheter uppenbarligen) och utöver det byggnader för samhällsservice som skolor, daghem, kommersiella lokaler, sport & fritid. Tvärbanan byggs ut så man får spårbunden kollektivtrafik. Det blir nära till både Kista och Brommaplan, promenadavstånd till Sundbyberg. Det är attraktiv mark, och det kommer ge Solvalla väldigt mycket pengar. Jag vet inte hur mycket, men högst troligt mer än en miljard. Det kommer behövas när Solvalla skall moderniseras och anpassas. Men det betyder också att man kan komma att inta en betydligt friare och mer utmanande position gentemot centralmakten för att göra Solvalla till vad de själva vill göra det till.

Jag ser fram emot det här med tillförsikt. ST och ATG har aldrig behövt möta någon annan än staten vid förhandlingsbordet som inte varit i stort behov av deras välvilja och pengar. Precis som ST och ATG stångat sig blodiga gentemot statens höga spelskatt har travsällskap runt om i landet sett deras verksamheter slås sönder och samman av centralorganisationer med helt andra värden framför ögonen. Och de har fått lov att gå med på det, för att det alls skulle bli något kvar.

Jägersro satsar på Xpress-publik
Jägersro tar nu tag i Onsdagarna med Xpress som man har. Snacks och öl, tävlingar och en skara människor som pratar och försöker guida kring spelet skall vara lösningen för att man skall hänga med i tempot och ta del av den fina sporten man har på Jägersro på Onsdagar då prispengarna är förhöjda. Jag tycker det är bra att Jägersro försöker. De är nog med marginal den bana som gillar Xpress mest, och skall de få konceptet att överleva så är det bra om de hittar receptet för att det skall bli en bra upplevelse för publiken också.

Olle Goops lopp
Nu när Olle Goop lagt körhandskarna på hyllan för gott (kommer han verkligen inte frestas att köra något lopp på Rättvikstravet eller i Årjäng kommande sommar?) så skall han naturligtvis ha ett stort lopp uppkallat efter sig. Jag föreslår därför att loppet ”Sommartravets final” som går på Rättvik i Augusti får heta Olle Goops lopp, och att prissumman justeras uppåt för att verkligen hedra detta namn som i mer än ett halvt sekel kört lopp. Att det skall vara på Rättvik där allt började är väl rätt så självklart, och att det skall vara ett lopp på sommaren, med en propostion som tilltalar många är väl också givet. Är det något man förknippar Olle Goop med så är det ju att han hade hästar i alla klasser, från Rikstoto till sommartrav på småbanor.

Black Friday för jänkarvagnar?
På torsdag är det Thanksgiving i USA, en stor helg för många amerikaner. Det gör att fredagen är ”klämdag”, och amerikaner är inte sämre än svenskar på att nyttja det. I kommersialismens förlovade land infördes ”Black Friday” som en dag med väldigt aggressiva reor, bara för en dag, för att därmed inleda årets julhandel. Som allt annat i USA brukar komma hit, så har vi naturligtvis också tagit till oss detta, trots att vi är utan klämdag.

Nu har jag från olika håll hört att de som går i tankarna om att köpa en ny sulky, särskilt av typen jänkarbike, bör invänta fredagen då det kan komma att bli en alldeles enorm rea på dem i år.  Eller att man väljer en annan sorts sulky. Ligg lågt några dagar är vad det viskas om i alla fall, det kan bli mycket dyrt att investera några dagar för tidigt.

Amatörframgångar
I söndags hade amatören Owe Grunnegård sin Callmesally ute i en spårtrappa på Färjestad inom GS75-spelet. Det slutade med seger och 50 000kr in i kassan. Det blev ytterligare hela 12 prisplaceringar inom GS75-spelet.

Igår luftade Bengt L Axelsson sin Pablo Andover på Eskilstunas travbana inom V64-spelet. Seger så klart, och 30 000kr in. Ytterligare nio prisplaceringar inom V64 blev det, och jag tror många var nöjda med det.

För övrigt anser jag att V75 bör starta 14:30

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.