Korta notiser per den 20:e Juni 2018

Osannolika spel
Igår slog blixten ned två gånger under lunchtravet. Först i avdelning två där Sanita Lejs med 0,4% av insatserna på sig vann. Det skall ju bara ske en gång på 250. Sedan i avdelning tre där Lysjö Mocca med 0,36% av insatserna på sig vann från dödens. Det skall bara ske en gång på 278. Att två sådana skrällar inträffar samma omgång skall inte ske oftare än en gång på knappt 70 000. Det är en gång per 200 år ungefär.

De där skrällarna borde gett en ensam vinnare (med stor risk för att ingen skulle klara det), men två spelare klarade av detta. Bägge hade spikat i två lopp, gissningsvis första avdelningen där favoriten vann och i sista där andrahandaren vann. Sedan hade den ena helgarderat 12 x 11 vilket blev 132 rader som kostade 264kr att lämna in. Den andra spelaren hade streckat 12 x 8 vilket blev 108 rader och 216kr i kostnad att lämna in. 847 527kr blev utdelningen till dem, och jag gratulerar till ett snyggt spel.

Bilder utan publik
Solvalla rapporterade igår publiken till 877 personer, Åmål 978 personer. Den knappa publiken på våra banor har börjat synas i media. Det finns ingen publik på bilderna från travbanorna längre i lokalpressen eller på bilder över vinnande hästar som man ser hänga här och var. Det ser inte lika roligt ut då. Sedan behöver man kanske inte göra som vårt lokala organ Helahälsingland.se när de rapporterar om skrällarna på Bollnästravet igår, ta en bild med två tomma bänkar bredvid en helt tom travbana.

Sveriges bästa amatör
Vilken amatörtränare som tränat in mest pengar under året brukar vara en prestigefull liga att vinna. För närvarande leder Oscar Berglund som är den ende som spräckt miljongränsen. Micael Broberg är tvåa och Ingemar Hultqvist trea. Sedan följer Lars Järpedal, Ola Åsebö och Mona Winqvist. Den sistnämnde klev in på topp 10 igår kväll när Magic Gwin vann och tjänare 100 000kr.

Norsk skattekverulans
I Norge har man utrett spel igen. Man kom fram till att Rikstoto och Norsk Tipping bör ha fortsatt ensamrätt. Sedan knorrar det norska travet över totoskatten där, som är 3,7% av bruttoomsättningen. Den anses orättvis och alldeles kolossalt för stor.

Den nya spelskatten i Sverige på 18% som kommer gälla från förra året motsvarar i norsk skatt 3,6% på vinnare- och platsspel, men t.ex. 6,3% på V75. Jag önskar norskt trav lycka till med att få lägre skatt, men det är nog inte skatten som hämmar utvecklingen för spelet i landet, utan något annat.

Fransk vansinne
Noterar också att Norska Rikstoto igår hade V4-spel i egen pool till Vincennes, omfattandes lopp 4-7, där de omsatte 178 326kr. ATG hade V4-spel i egen pool till Vincennes, omfattandes lopp 4-7, där de omsatte 54 036kr. I Norge fick man 2 192kr för fyra rätt, i Sverige fick man 3 684kr för samma prestation. Vad sägs om att slå ihop dessa spelpotter till en ”Nordic V4”? Kanske man man också få med Finland och Danmark som också hade spel till Vincennes, dock utan någon V4.

Gav det rätt betalt?
V4 Australien
Förväntat antal rätta rader: 200
Antal rätta rader: 176

V4 Bollnäs
Förväntat antal rätta rader: 1
Antal rätta rader: 2

V64 Solvalla
(1 159 741kr spelades som ”Endast V6”)
Förväntat antal rätta rader: 337
Antal rätta rader: 244

V5 Åmål
Förväntat antal rätta rader: 37
Antal rätta rader: 37

V5 Bornholm
Förväntat antal rätta rader: 1
Antal rätta rader: 0
Här kan noteras alla system mycket förvånande var ute redan i den tredje avdelningen

V4 Vincennes
Förväntat antal rätta rader: 8
Antal rätta rader: 11

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.