Korta notiser per den 20:e Januari 2019

Margareta-loppen
Tittade på Margareta-loppen. Fina unghästar som kördes för att vinna utan att drivas över gränsen. Inga drivningsböter. Inga toköppningar för ledningen. Hästar som generellt sett såg fina och rentravande ut, med något undantag. Med skor på. Det var duktiga vinnare över lag som vi säkert kommer få se i fler stora lopp under året. Det som mest sitter kvar på näthinnan är duellen upploppet ned mellan Belker och Alien Kronos. Hur många fler dueller får vi se mellan dem i år?

Att ta för sig i skymundan
Bland STL-loppen (jag försöker i alla fall promota STL även om fingrarna vill skriva V75) fanns det också en del att glädja sig över. Först och främst att tre tränare som inte vinner stora lopp i parti och minut fick visa att de också kan träna fram hästar som duger för att vinna V75 på Solvalla.
Mats L Anderssons Andy Pandy One i lärlingsloppet behöver verkligen inte skämmas för sin prestation, och Anders Eriksson körde perfekt.
Eric Martinsson har vanligen hästarna i bästa tänkbara författning när han startar, och segerprocenten är fin år efter år. Ändå är det inte mängder av V75-segrar han samlar på sig, det blev en seger på sex försök förra året. Segern med Roly Poly igår var säkert välkommen.
Rauno Pöllönen vinner inte heller ”ihjäl sig” på V75, men med Västerbo Grobois har han nu två i följd på V75.

När man tittar på de här tre tränarnas statistik så har de en gemensam nämnare. De tog för sig rejält av pokalårspengarna. Deras 2018 var mycket bättre än 2017. Det är naturligtvis ett litet underlag, men om det är så att man lite i skymundan har kunnat få en lite bättre ekonomi på sin tränarrörelse så tycker jag att pokalåret träffat väldigt rätt.

Publik
1 595 personer redovisade Solvalla som publik. Jag skall inte säga att vi var fler ute vid friluftsanläggningen här i kommunen där barnen åkte pulka medan jag grillade deras korvar, men så många färre var det inte som tog tillfället i akt att få januarisol på sig, frisk kall hälsingeluft i lungorna och motion. Det var tätt i skidspåret, barnen skrek högt i backen, många trängdes runt grillplatserna, trav kan man ju se en annan dag…

Om man verkligen vill ha publik kanske det är dags att bjuda in folk dit. Vad sägs om att under några månader låta alla som vinner mer än 1 000kr per andel på ett andelsspel få en fribiljett till närmaste travbana. Eller två biljetter så man kan ta med sig någon också. Försöka fånga upp de där som uppenbarligen spelar, men kanske ännu inte är så inne i sporten. Jag tror inte man har något att förlora på att försöka i alla fall.

Den rurala normen
Något av det mest växande inom svensk besöksnäring är upplevelser av olika slag. Man nöjer sig inte längre med att åka någonstans, utan man vill uppleva något där. En guidad rundvisning, göra något fysiskt och/eller modigt, få uppleva något unikt, eller bli omhändertagen kejserligt. Att bara på egen hand utforska något eller sitta på en solstol och lyssna till vågornas brus och fågelsång är inte tillräckligt för den moderna människan.

Jag tror att travsporten kan göra en hel del inom det här området. Mjölkbönderna har ju gjort en stor sak av sitt årliga ”kosläpp” där korna första gången kommer ut i hagen där de visar sin glädje. Det finns gårdar som drar tusentals människor till sådana event där man med den rurala normen som grund umgås och visar sina barn var osten, yoghurten, grädden och hamburgarna kommer från. Skulle inte travet kunna ha årets ”fölsläpp” där man visar upp sina gulliga föl? Ridläger står på rätt många unga tjejers önskelistor till jul och födelsedagar. Men visst borde det finnas mer travläger? Och varför inte bo på herrgård, men vid sidan av spa-bad och annat så får man också prova på att köra häst? Hitta intäkter och söka intresse också utanför spelet, det tror jag är ett måste för travet. Spelet är den urbana normens sätt att umgås med travsporten, medan själva relationen med hästen är den rurala normen. Det kanske är där det blivit fel i en travsport som styrts från kontorskomplex i Stockholm?

Sport idag:
Full fart på de alpina sporterna, längdåkningen och skidskyttarna idag. TV-sänt på Public Service, som också ger oss ridsport i form av hästhoppning från Leipzig.

I lagsporterna rullar handbolls-VM vidare, det är bandymatcher i Elitserien, innebandy och basket.

I fotbollens egen värld har de asiatiska mästerskapen kommit till åttondelsfinalerna. I övrigt är det matcher i Premier League, Serie A, La Liga, Ligue 1 och Bundesliga.

Icke att förglömma är det lunchtrav från Bergsåker, GS75 från Örebro och klockan 15:15 rids världens största montélopp, Prix de Cornulier på Vincennes i Paris.

Man kan med gott samvete vila de där ömmande musklerna från gårdagen genom att slappa i fåtöljen hela dagen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.