Korta notiser per den 20:e Augusti 2018

Hästskötarnas villkor
Försöker lära mig mer om skötarnas villkor i arbetslivet. Inser att det är en balansgång, men att man som hästägare borde kunna ta en del ansvar. Sätt inte hästar i träning hos tränare som inte har schyssta villkor. Även om hästskötare jobbar med det de tycker bäst om i hela världen så finns det ju ingen anledning till att de inte skall ha en avtalsenlig lön man kan leva på, ett försäkringsskydd som hjälper dem om olyckan är framme och en pension så de kan sitta och skrocka och berätta minnen på äldre dar istället för att leta tomglas i papperskorgarna.

Och för de tränare som inte betalar schyssta löner och har försäkringsskydd inkl avtalspension så borde frågan vara hur länge man har råd att ha det så? Om kunderna försvinner? Sedan vore det ju bra om hästskötarna själva pratade mer om löner och villkor. Såg till att de skötare som jobbar med usla villkor tog mod till sig och sökte sig till andra ställen. Gå med i facket och förstå hur löner sätts, vad andra tjänar och alla andra lagar och regler. Utan vare sig personal eller hästar i träning är det svårt att bedriva verksamhet.

Banan som arbetsplats
På många banor är idag de aktiva inkl hästskötare och banans funktionärer och personal i majoritet av besökarna, de utgör en större del av publiksiffran. Nog borde väl banorna därmed förstå vikten av att det skall finnas utrymmen för hästskötare att värma en matlåda och äta i lugn och ro? Ett fikarum där det måhända också finns en kaffeautomat och en fruktkorg. Och skulle travrestaurangen råkat ha gjort några matlådor med maten som blev över från veckans lunchservering och ställt i ett kylskåp är det säkert ingen som protesterar. De måste inte vara gratis, de kan stå där mot att de som äter dem swishar valfritt belopp till valfri välgörenshetsorganisation.

Jackpoteländet
V75 har 65% återbetalning. Blir det jackpot på fem rätt är man nere på 39% återbetalning. Skulle det hemska hända att det blir en sådan favoritparad att det blir jackpot också på sex rätt är återbetalningen nere på 26%. Inte ens postkodlotteriet eller bingolotto har så låg återbetalning. Att sedan pengarna betalas ut vid ett annat tillfälle, till de spelare som deltar i det spelet är en klen tröst för den som spelar lite seriöst.

Alternativen
Det finns andra sätt att göra spelet intressant. Ett är att man t.ex. inför en ensamvinnargaranti på t.ex. 50 miljoner. Det händer inte så himla ofta att det blir en ensam vinnare. För ett spel med 5 miljarder i omsättning per år är den garantin peanuts att täcka någon gång per år eller så. Idag när så mycket spel sker digitalt finns det egentligen inget skäl att ha en minsta gräns nedåt för utbetalning. Om man nu ändå vill ha det, så låt då pengarna fördelas till dem med sex och sju rätt om det blir för låg utdelning. På samma sätt kan man fördela pengarna till dem med sex och fem rätt om det inte är någon som har sju rätt.

Utan jackpott skulle det också gå alldeles utmärkt att spela t.ex. endast V7.

Det här skulle ge en uppsida för spelarna varje vecka. Alltid 50 millar att spela om, och med rätt Boost-nummer 500 millar. Boost är ett spel som rätt använt skulle kunna vara ganska roligt inom travet, men som med det höga priset och den klena återbetalningen blev något ”som katten släpat in”.

Är då inte jackpot ett måste för att ATG skall hålla omsättningen uppe? Nej, man får rätt dåligt betalt för det. När utländska spelsyndikat ger sig på dessa potter via ATG:s partners är ATG:s ersättning under 10%. 10 miljoner finsk eller norsk omsättning ger ATG mindre än en miljon. Väldigt mycket av den extra omsättning som ramlar in på V64, V75 och V86 när det är jackpott kommer från utländska vakna spelare. Visst finns det svenska spelare som spelar lite extra också, som ATG tjänar mer pengar på, men de övergrepp på spelarna man gör står inte i proportion till den nytta man har. Så mycket ökar inte omsättningen. Det finns en uppsida också med att inte ha jackpot. Pengar som inte låses in utan kan cirkulera, spelare som kan göra mer säkra kalkyler, spel som attraherar fler grupper av spelare.

Utrustningsinfo
Kommer Bergsåker att ordna utrustningsinfo på egen hand på Lördag? Jag hoppas det. Det vore en fin början om man i alla fall på V75-banorna kunde försöka ordna detta i väntan på att man kan ordna en central lösning till alla tävlingar.

 

2 tankar på “Korta notiser per den 20:e Augusti 2018”

  1. Förr ”svartlistades” alla de skötarna som gick med i facket. Det är fortfarande så att tränarna gärna snackar ner en skötare som slutat för att inte framstå som dålig arbetsgivare själv… Det är dock hästskötarnas marknad för dagen pga bristen på dem men jag tror inte att de har förstått det. Däremot hoppas och tror jag att de är såpass smarta att de är uppmärksamma på vilka tränare som ständigt söker personal/ har konstant omsättning på personal, för man kan ju lista ut själv hur det är där då.

    Bara det här med maten på tävlingsdagar, den ynka utselningspeng man får räcker inte på långa vägar. Man går som hästskötare alltså back varje gång man är på trav. Dina idéer där känns smarta och bra.

    Sen så hade det inte gjort något om tränarna tog hand om sin personal. Ergonomikurser, förser dem med lättjobbad och hel/rätt utrustning m.m!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.