Korta notiser per den 20:e April 2018

Skötarbristen
Reijo Liljendahl har blivit någon slags frontfigur för tränare som tycker det är svårt att hitta personal. Jag tror de handlar mer om att dagens arbetsgivare inte förstår 90-talisternas prioriteringar. De vill gå klart skolan, för de vet att hästskötare orkar man troligen inte vara hela livet. De vill bo bra, och hinna med något mer än bara jobbet. De vill inte bo flera mil från närmaste ort med affärer, de vill kunna göra saker på sin fritid. 90-talister är medvetna om sitt värde, och förstår det här med tjänstepension, kollektivavtal och kan räkna ut sin faktiska förtjänst per timme.

De är måttligt roade av att äta middag beståendes av mackens korvmeny klockan 23, eller se Max Originalmål som en gourmetmiddag. De pratar med kompisar som jobbar på Pressbyrån, som barnskötare på dagis, i kassan på Konsum, inom hemtjänsten, som personlig assistent eller städar trapphus i allmännyttan och inser att de tjänar minst, men jobbar mest.

Att vara hästskötare kommer troligen aldrig att bli ett 7 till 16-jobb, men vi kan kanske börja med att se till att alla hästskötare har lön, försäkringar och pensioner som motsvarar kollektivavtalet? Kanske skulle också ST och banorna fundera över att klämma in anmälningsavgifter och boxhyror på deras kostnadssida så att utselningsavgiften kan öka och hästskötaren få bättre betalt när det tävlas? För Reijo har rätt i en sak, utan hästskötare finns det ingen travsport.

Fyraåring i Olympiatravet
Fyraårige Giveitgasandgo bjöds igår in till Olympiatravet. Det är en amerikan som stall Hamre importerat till Norge, årsdebuterade på Solvalla och gjorde väl ett ”så där” intryck på mig, men fältet skall ju fyllas och det är väl inte så lätt att hitta lopp i övrigt till fyraåriga importer.

Har vi plats för alla importer?
Vi har nämligen massor av importer nu i Sverige. Hos t.ex. Daniel Redén stor nio högkapabla fyraåriga importer. Hos Tarzan står det fem. Om någon vecka är det pokalkval, och då får vi väl se hur många svenska hästar som vill mäta sig med de amerikanska.

Framtidens TV
Igår var det återigen ”Vad tycker du om trav?” Med Per Skoglund och Erik Adielsson. Framtidens TV-format ser ut så där. Det finns ingen plats för stor studio, massor av tekniker, detaljerade produktioner etc. Ta upp telefonen och kör direkt. Det finns massor av Youtubers som tjänar bra med pengar på att göra det enkelt. Travet är lite trögt, men jag är ganska säker på att det stora genobrottet även för trav vad gäller speltips och intervjuer på Youtube med ensamma programledare som roddar ”hela skiten” själva inte är så långt borta.

Dagens publik
I gårdagens program hade man med Dan Persson som är idrottsaffärsutvecklare. Han berättade lite om att dagens publik inte ser en affisch på anslagstavlan, eller läser en liten annons i tidningen om att det är trav ikväll, och sedan åker dit. De vill istället bli personligt inbjudna, i god tid och gärna ha något i detta erbjudande som hjälper dem att ta beslutet. Man måste känna sina kunder.

Dåtidens lösning
Jag är ju så gammal att jag minns ”Travkortet” som lanserades för 20 år sedan eller något sådant, i en slags desperat åtgärd för att minska publikflykten. Idag drömmer vi oss tillbaka till den tiden, för då fanns det ju publik på banorna, om än färre mot när det var i sin glans dagar. Men det där lades ned, kanske för att man inte förstod hur det skulle användas, eller att man inte hade teknik för det. Det var synd, för det hade kunnat vara en utmärkt plattform idag.

Man behöver säkert också titta på vad det är man erbjuder.

Treåringspropp
Man pratade också om treåringar, och i veckan visade Per Wetterholm på ST lite siffror. Jag köper hans argument att det är naturligt med lite luckor i treåringsloppen, för att alla inte kommer igång samtidigt, men man måste låta dem debutera när de är färdiga. Frågan är väl vad man har för beredskap när ”proppen” släpper och alla vill ut. När Tarzan blir grinig och anmäler 12st med företräde till ett vanligt lopp, eller när Solvallatränarna är förbannade för de måste åka till Hagmyren, Årjäng eller Vaggeryd och debutera sina treåringar för de får inte plats med alla i Solvallas egna lopp.

Gav det rätt betalt?
V4 Jägersro
Förväntat antal rätta rader: 59
Antal rätta rader: 75

V5 Gävle
Förväntat antal rätta rader: 7
Antal rätta rader: 9

V64 Axevalla
1 711 073kr var spelart som ”Endast V6”
Förväntat antal rätta rader: 30
Antal rätta rader: 36

Speltips
Romme V65
V65-1: 6 Aleppo Pine
V65-2: 1, 3, 5, 7
V65-3: 12 Roofparty
V65-4: 1, 2, 9, 10, 11
V65-5: 2, 3, 4, 6, 8
V65-6: 2, 5

Gårdagens hjälte
Atlantic Breeze hittade andra utvändigt, men var trött redan 800 kvar när tempot skruvades upp. Slutade oplacerad, och man får väl ta en koll på hästen innan nästa start.

Dagens hjälte
Patricia Bishop är ett tioårigt sto som hunnit bli miljonär, men som tävlar vidare i familjens regi hemma i Mockträsk. I alla hästens starter har Maria Bodin stått som tränare, och det började redan med premielopp som tvååring och så kvalade hon in i Februari som treåring. Tre galopper och två diskningar krävdes för att hon skulle ”fatta galoppen” och i fjärde starten kom första segern. 15.000kr till oddset 35 gånger.

Patricia har inte vunnit några stora prischeckar. Den största kom vid segern av Umåkers Unghästmästare Final på 75 000kr. De dryga 1,1 miljonerna på kontot har istället kommit via idogt tävlande där hon gjort mycket bra ifrån sig. 107 starter och hela 25 segrar har hon samlat ihop till, och ikväll är det dags igen i ännu ett av alla dessa snabblopp som hon sprungit i de senaste åren och vunnit en hel del av. Vi håller en tumme för denna järnlady ikväll.

1 tanke på “Korta notiser per den 20:e April 2018”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.