Korta notiser per den 1:a November 2018

Betraktelser om galoppsporten
När man åkt på en förkylning från helvetet och inte orkar göra så mycket mer än att glo på en skärm kan man passa på att försöka lära mer om sådant man inte kan tillräckligt mycket om. Igår blev det en lång dags lärande där jag började med att försöka lära mig galoppsportens tävlingsmoment lite mer.

Jag reagerade på några saker. Först de mycket tunna fälten. Efter strykningar kostade t.ex. lunchens V4 inter mer än 6 048kr att helgardera. Att utdelningen ändå blir 10 252kr med de förutsättningarna är förvisso fantastiskt, men det lockar inte från början spelare att göra ett seriöst försök.

Trots de små fälten tar det en hel evinnerlig tid att lasta in hästarna i startboxarna. De som lastas in först hinner stressa upp sig av aktivitet runt om och av att stå instängd så länge. Det har säkert ”alltid varit så”, men som spelare van vid förhållandena från travet ser jag en stor orättvisa i systemet. Att en del hästar är så ovilliga att gå in i boxen ser jag också som ett potentiellt djurskyddsproblem. Kanske dags att titta på autostart eller voltstart för galoppen?

I ett lopp blir en häst struken två sekunder innan starten går. Den hade lastats in tidigt i sin startbox, men stressade upp sig när det drog ut på tiden, reste sig i boxen och man fick lov att ta ut den ur boxen och så ströks den. Ingen chans för spelare att hinna vikta om några insatser där, och mer än halva loppet hade gått innan den ströks i ATG:s grafik och oddsen uppdaterades. Jag förstår att man gör så här av djurskyddsskäl, men som spelare blir man ju lite fundersam…

Det kommer ta mycket lång tid innan jag blir galoppspelare, det är då ett som är säkert.

ATG:s spel till utlandet
Det blev fler lektioner igår, man är aldrig för gammal för att lära sig något nytt.

Att ATG har V4 i egen pool till Australien kände jag till, men sedan har jag tagit en del saker för givna eftersom det borde vara logiskt, men så får man ju inte göra när det handlar om ATG och spel. Man kan bli hemskt besviken då. Jag har t.ex. alltid trott att vi spelade V4 i gemensam pool med Finland när vi har deras lunchlopp på spelmenyn. Inte då. I Finland är Toto-4 ett spel med 35% spelavdrag, så ATG gör en V4 med egen pool, eftersom vi har 25% spelavdrag på det spelet. Därför fick de finska spelarna 23,60€ för fyra rätt, eller 118 gånger sitt radpris, medan svenskarna fick 529kr, eller 264,5 gånger sitt radpris, för samma rad.

I Hamburg spelade vi dock tillsammans med tyskarna, även om omsättningen sannerligen inte var så rolig för det. Det såg dock ut som att ATG var ”huvudman” för dessa streckspel, det var inte så inbjudande enkelt på Pferdewettens hemsida att delta. ATG anordnade också egna V4-spel till galoppbanorna  Nottingham och Greyville, såg det åtminstone ut som. Mycket modest omsättning.

Till Vincennes hade man en egen V4-pool. 4 rätt gav 32 302kr. Norska Rikstoto hade också en egen V4-pool med samma lopp. Där fick man 28 598kr för fyra rätt. Det noteras att den norska omsättningen var c:a 80% högre än den svenska, men det är ju lite synd att man inte kan spela i samma pott. Här kan noteras att danska Dantoto gjorde en egen V5:a, lovade minst 50 000kr i vinst till den som var ensam om alla rätt. Man omsatte drygt 12 000kr och naturligtvis blev det en ensam vinnare med alla rätt. En dyr dag för Dantoto.

Sedan kom en riktig förvåning från min sida. För när ATG har spel till Bjerke en onsdag, parallellt med sitt eget Xpresstrav på två svenska storbanor, så är det väl för att visa lite vänskaplighet och tillsammans med Norge göra en bra pott att spela om? Pyttsan, ATG anordnar V4 i egen pott, med blygsam omsättning.

Summa summarum igår på ATG hade man elva stycken V-spelspotter (V3 oräknat) för sulkysport, och ytterligare fyra stycken V-spelspotter för galoppsporten igår. Med alla enloppsspel handlar det om hundratals potter. Kanske ligger det något i den franske chefen för PMU:s uttalande om att för mycket spel tröttar ut spelarna? Själv skulle jag verkligen uppskatta om ATG kunde vara så hygglig och berätta vilka länder som deltar i respektive pool. Att försöka förutsäga sydafrikansk galopp i konkurrens med lokala spelare från Sydafrika är ju en helt annan sak än att bara spela med svenska/nordiska spelare.

Positiva wibbar
Det är med stor tillfredsställelse jag läser om tränare och hästägare som vågar satsa på svenskt trav. Det är fina positiva nyheter var och varannan dag. Bara den här veckan kom det nyheter om att Fredrik Fransson håller på att bygga en jättestor verksamhet runt Järvsö med kallblodsavel i centrum. Oskar J Andersson berättar att han skall ta ut licens och bli sin egen. Jan-Ove Olsen släpper filmen om sin nya gård och Mats Gabrielsson köper Tillanders smått legendariska hästgård och hyr ut den till Ivanov i något som ser ut som en rejäl satsning. Idag byter Tommy Karlstedt licensbana till Åby efter att ha köpt Dunevad, och förra veckan kunde vi läsa om Ising & Fernlunds uppdrag som privattränare åt en ny stor hästägare.

Det finns fler positiva nyheter utöver det, och det är bra. Jag är övertygad om att de professionella tränarna i Sverige står inför ett paradigmskifte. Antingen satsar man och blir ”stor”, eller så har man ingen framtid som publik professionell tränare. Jag tror att antalet med professionell licens kommer att kanske halveras de kommande 15 åren, och då är det ändå en hel del nya som vill prova vingarna. Det betyder inte att man försvinner från sporten, men man är kanske istället ”underleverantör” till en eller flera större tränare vad gäller unghästträning, konvalescens & rehab, landsändesfilial åt ett storstall eller så kanske man jobbar mer med avel liknande. Trenden finns redan idag om man ser till vad många mindre tränare faktiskt gör.

2 tankar på “Korta notiser per den 1:a November 2018”

  1. Kan hålla med om avarterna du beskriver. Men fördelarna, riktig ”horse racing”, långa och breda upplopp, ”alla” får chansen, inga instängda släpvagnar, behandlingen av segrare efter loppen med fokus på hästen, ofta med intervjuer av tränare, ägare, uppfödare och inte som i trav, tipsnissar som i stället frågar en uttråkad lånekusk om tips till andra lopp.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.