Korta notiser per den 1:a Juni 2018

Ambulanser
Svår olycka på Dannero igår. Ett par kuskar behövde sjukhusvård och man fick ringa efter ambulans. Att det inte fanns en ambulans på plats har upprört många. Jag tänkte bena ut det här lite grann, även om Per och Erik gjorde det i sin sändning ”Vad tycker du om trav?” igår. Alla banor är skyldiga att ha sjukvårdare på plats som kan ge avancerad första hjälpen. I går hade Dannero en läkare på plats som direkt kunde ta befälet och ta hand om de som skadat sig.

Ambulanser är en bristvara i Sverige på många håll, särskilt i Norrland och andra län med typisk landsbygdsprägel. Befolkningen är inte så stor, avstånden är långa, landstingens ekonomi är ansträngd och det är svårt att få tag på kvalificerad arbetskraft.

Det här gör att landstingen inte gärna vill hyra ut sina ambulanser. De har ingen kapacitet över att hyra ut av, och antalet övertidstimmar för ambulanspersonalen är redan många. Det finns privata företag som hyr ut ambulanser för evenemang, och precis som i övriga samhället så finns sådana företag mest där det bor många människor. Inte Norrland och inte på landsbygden alltså. Skall man hyra ambulanser dit får de åka en bra bit, och det vill man så klart ha betalt för.

En ambulans i sig kostar mellan en och två miljoner, den ”håller” i ungefär tio år om man underhåller och servar den. På en ambulans kan man inte vänta med att byta saker tills de går sönder, eller är helt nedslitna, utan där byter man för att minimera risken att bli stående under utryckning. Efter c:a tio år är de för opålitliga maskinellt och det har hunnit hända för mycket med den medicintekniska utvecklingen för att det skall vara lönt att uppdatera grejerna. Utbildade ambulanssjukvårdare är det ont om, och att hyra in dem från bemanningsföretag kostar c:a 1000kr/timme och person vid dagslånga uppdrag.

Motorsporten har krav på ambulans vid tävling, och det kan kosta 25 000kr för föreningar att en lördag att få dit en sådan. Jag tror inte travet kommer billigare undan i längden, men naturligtvis får man då dra av de kostnader man idag har för sjukvårdspersonal på plats.

Troperty
Igår kom nyheten att ST drar i nödbromsen vad gäller bolaget Troperty som man skapat för att ta hand om rättighetsförsäljning av ljud, bild och data till spelbolag. Det var klokt. Om man följt det lilla som skrivits om detta bolag så verkar man haft ganska stora drömmar om vad spelbolag skulle tänkas vilja köpa in av travet. Jag har svårt att tro att de drömmarna kommit efter kontakt med spelbolag med potentiell möjlighet att bli svensk spellicensinnehavare.

Om man ser till vad spelbolagen idag streamar och arrangerar ”live-spel” på så är det en flora av sport med ganska ringa intresse utanför en snäv nationell krets, även om undantag finns. Dagens meny hos Unibet består t.ex. av basket från Belgien och Fillippinerna, landslagsturnering i dart, fotboll från Finland, Japan, Rumänien och lite U21. Även lite volleyboll för landslag finns med, liksom tennis på olika nivåer. Här finns det som sticker ut, man kan se tennis från öppna franska tennismästerskapen, en av världens största turneringar. Men spel på tennis är å andra sidan stort. Det är bra spelobjekt med lagom långa matcher och mycket som händer.

Det spelbolagen vill ha är enkla bilder av typen lunchtrav och banljud som är neutralt vad gäller spel, dvs utan en massa spelgenomgångar, rabblande av något annat spelbolags odds och spelformer etc. En mycket enkel produkt alltså, som inte behöver vara ”HD”, inte innehålla någon dyr studio och stora paneler med experter och anekdoter från den gamla goda tiden. För denna enkla produkt är man säkert beredd att betala något, men en relativt liten slant.

Det finns idag inga produkter på marknaden som kan matcha ATG:s stora poolspel, och det är min bestämda åsikt att en satsning för att skapa sådana produkter kan komma att kosta hundratals miljoner, kanske uppemot en halv miljard också om man är kostadsmedveten. Även med en sådan satsning är man knappast intresserad av att köpa mer än racebilder och neutralt banljud, resten lägger man dit själv i egen studio, med egna profiler som skapar identiteten i sändningen.

Hur man i initialskedet kommit fram till att det skulle byggas upp ett stort bolag med 20-30 anställda vid sidan av Kanal 75 för att ordna detta är för mig en gåta.

Gav det rätt betalt?
V4 Dannero
Förväntat antal rätta rader: 15
Antal rätta rader: 34
(Det var ett stort antal strykningar i den andra avdelningen, så den egentliga spelprocenten på den vinnande hästen torde var högre än insatsprocenten visar tack vare reservinträde).

V5 Gävle
Förväntat antal rätta rader: 1
Antal rätta rader: 1

V64 Åby
(959 354kr spelades som ”Endast V6”)
Förväntat antal rätta rader: 357
Antal rätta rader: 339

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.