Korta notiser per den 1:a Juli

Korta noteringar om vad jag registrerat i travets värld senaste dygnet.

… om publiken som är kräsen och bara kommer när det passar dem. Just nu är det semestrar, vädret är bra. Folk kommer till travet. Det behöver kanske inte gå så fort heller, folk vill prata med andra som är där, relaxa lite. Det är alla andra dagar vi borde tala om.

… vi borde också tala om de som är nya som travpublik, och som kommer tillbaka. Eller gör dem det?

… kanske borde vi också tala om de som inte är där. Hur många av de med någon form av frikort  kom inte till Solvallas tävlingar i Onsdags?

… om hästbristen som gör att det ekar tomt i alldeles för många lopp. Inte ens på V75 lyckas man dra fulla fält i finalerna. Ikväll på V64 får vi se ett sexhästarslopp och ett med nio hästar. Inga problem med klassen i loppen, men trist med små fält. E3 Consolation för ston (alla som ställde upp i kvalet måste väl ha räknat med att starta i finalerna den här helgen?) har lockat 11 startande.

… om de kommande unghästauktionerna hos Kolgjini och på Wenngarn. Idel ädel adel. Det är så man undrar om inte kriterieauktionen kommer att kännas ganska så utgallrad?

…vad skall man då köpa? Treåringsstatistiken så här långt säger att hästar efter Maharajah, Ready Cash och Muscle Hill hittills dominerat. De kommer säkert kosta därefter på en auktion. Mitt inte så insatta öga säger att man kan få ganska mycket häst för pengarna om man väljer någon efter en hingst som var i ropet för några år sedan. Scarlet Knight, Andover Hall, Cantab Hall, From Above.

… treåringsstatistiken kan ställas på huvudet i morgon. Då avgörs E3-finalerna, och 4 miljoner i prispengar kommer delas ut.

…de internationella storspelarna kalasade på vår jackpottförstärkta V64-pott igår. De brukar göra så, och hade bara någon i Holland kommit ihåg att spela V6 hade vinsten blivit mycket större för dem. Jackpot ikväll igen, och det vore intressant om ATG kunde berätta hur mycket svenska spelare resp utländska spelare ökar sin omsättning när det är jackpot. Kanske skulle det vara orsak till att sluta med jackpot?

… hur är det med ATG:s kontroll av att det maxiamala antalet system från en spelare på respektive streckspel inte överskrids? Gör man åtminstone stickprovskontroller? Om man gör det, varför redovisar man det aldrig? Inom travsporten är det ju kutym att berätta om alla dopingprover som tas, om alla alkotester, om kontroller inom hästhälsan och om en kusk hörts om en styrning eller prestation. Men inom travspelet är det bara tystnad tills dess att något oegentligt skall rapporteras. Klart att det blir misstro och rykten då.

…finns det någon annan Solvallakusk än Örjan Kihlström som på Åby kan köra första varvet på 18,5 i ett lopp för våra bästa femåringar, med 200.000kr i förstapris och autostart? Volstead vann sedan, efter att ha ansträngt sig så mycket som behövdes över upploppet.

…det här med femåringslopp tycker jag gått för långt. Det börjar bli många sådana lopp nu, och det utarmar verkligen högsta klassen för de äldre som får vänta ett ett år till på att de unga skall mäta sina krafter.

… Admir Zukanovic har fått ordning på Stall Dencos hästar. Segerprocenten i år är 21, och med Stefan Söderkvist som ofta anlitad kusk har man fått kontinuitet och erfarenhet.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.