Korta notiser per den 1:a December 2018

Svenska speljobb?
När man pratar med politiker och andra ”potentater” så finns det hos en del en förhoppning om att licenssystemet för spel skall medföra att det kommer hem en del speljobb som idag servar svenska kunder från Malta eller England. Spelbolagen själva säger sig inte ha några sådana planer. Jag tror att om de utlandsbaserade spelbolagen kommer ta marknadsandelar så har de till sist inget annat val än att också ha ett svenskt kontor för att sköta kundtjänst och liknande.

Man har redan rätt många baserade i Sverige som jobbar för dem på olika frilanskontrakt. Content och SEO är väl de viktigaste delarna, men också en del IT-relaterade tjänster och oddssättare finns i Sverige. Kundservice sitter ofta på Malta, och har en smått hysterisk personalgenomströmning. Lönerna för medarbetare i kundtjänst är inte så höga. Typiskt ligger man runt €20 000/år. På det skall man betala c:a 19,5% i skatt och avgifter som löntagare, och då får man ut runt €1 300/månad. (en del avgifter betalas per vecka, så beroende på om månaden har 4 eller 5 måndagar varierar det vad man får ut).

Att hyra en bostad på Malta är dyrt, vatten och el ingår inte i hyran. För c:a €1 000 inkl el och vatten kan man hitta en lägenhet, men så mycket billigare än så är svårt att hitta om man inte skall bo långt iväg. Så de flesta tvingas dela lägenhet med en eller ett par andra. Mat på Malta kostar ungefär som i Sverige, även om det är billigare att gå på restaurang och att alkhol inte är lika dyrt. Det är verkligen inget lyxliv kundtjänstjobbarna har, och att hitta bra personal är svårt. Jobben är ganska lika mellan bolagen, så erbjuder någon €100 mer i månaden byter de gärna jobb.

En hel del av spelindustrin befinner sig i England, men med Brexit i antågande är det många bolag där som ser sig om efter alternativ. Man är rädd för att det inte skall vara lika enkelt att rekrytera personal dit när de inte längre är en del av EU.

Jag ser rätt goda möjligheter för spelbolag att i mindre svenska städer hitta erfarna människor som arbetsförmedlingen betalar relevant utbildning för, relativt billiga lokaler som kommunens fastighetsbolag kan tänkas ge ett bra pris på och ändå rimliga personalkostnader. Tids nog kommer fler jobb att komma till Sverige med licenssystemet.

Bötfällda spelbolag
Det är inte bara svenska Lotteriinspektionen som bötfällt spelbolag i veckan. I veckan meddelades det att Casumo i Storbritannien får 5,85 miljoner Pund i böter för att inte ha efterlevt penningtvättsdirektivet och att man uppmuntrat sina ”VIP-kunder” i en allt för aggressiv ton att spendera mer pengar på sitt nätkasino. 5,85 miljoner Pund är drygt 65 miljoner svenska kronor. Videoslots fick 1 miljon Pund i böter för samma sak.

Tidigare har ett annat spelbolag fått 7,1 miljoner pund i böter för liknande saker, och en licens har också dragits in. Det är dyrt att tro att alla spelmarknader skall fungera som den har gjort från Malta. Varje land kommer att ha sin lagstiftning tolkad på sitt sätt bakom sina licenser. Det är ytterligare en anledning att fundera över lokalt baserade kundtjänster, marknadsfolk etc.

Jägersro idag
V75 på Jägersro idag. En väldigt fin gulddivision för årstiden ser jag fram emot att se. Dante Boko kanske skall ned till Frankrike och skall startas igång, Poet Broline skall bli kul att se. Star Advisor Joli i ledningen kan bli svår att fälla. Jairo har fin form, Västerboonthenews är ju en bra vinterhäst. Harry Haythrow gör en av sina sista starter, B.B.S. Sugarlight var ju diskad måltvåa på Wolvega i loppet som Antonio Tabac vann, och det var ju ett litet formbesked.

Och så är det ju uppfödningslöpningen. Den har jag aldrig direkt fastnat för. Som spelare håller jag gärna minst armlängds avstånd till tvååringsloppen. De är ofta ganska omogna och är lite som att se på TV-pucken. Det är hockey, men de behärskar ännu inte konsten att göra underhållning av det.

Det betyder inte att jag anser att tvååringar inte skall tävla, men jag spelar inte på dem. Jag uppskattar dock att det kan få finnas ett insatslopp som inte innebär ”dubbeltrav” med dubbla V75 under en helg. Det blir ju numera så tragiskt tomt och glest, så uttunnade lopp att festen nästan drunknar i tomhet. Med allt samlat på lördagen så blir stämningen bäst.

För övrigt anser jag att V75 bör starta 14:30

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.