Korta notiser per den 19:e September 2018

Ställföreträdande stortravsdag
Det är trav 364 dagar om året i Sverige. Det finns alltid där när man är sugen på att pröva sina kunskaper och spelfärdigheter. Lördagar är det V75, men sedan är man inte särskilt enad om vem som skall vara ”ställföreträdande stortravsdag”.

Söndagar körs det en hel del stora lopp. Elitloppet, Stochampionatet, Kriteriet, Derbyt, BC-finaler. Dessutom har våra svenska lördagar fått våra nordiska grannländer att lägga en hel del av sina storlopp till söndagarna. Annars kan inte ATG arrangera extra V75 dit, och det är tydligen viktigt för deras ekonomi att svenskarna är med och spelar. Spelmässigt är väl söndagarna rätt OK, men det blir ju inte riktigt den där publikstämningen, och hemma hos folk håller måndagsångesten på att gripa tag i folk.

Spelarna gillar onsdagar som andradag för spel. Med tanke på att det inte är så mycket utländskt spel in i V86-potten är den imponerande stor. Solvalla tycker istället att tisdagar skall vara en stor dag och har flyttat en massa travgodis dit istället för onsdagarna. Som igår, när man lade kvalen till Kriteriet och Oaks på en tisdag.

Förra året var de på söndagen, det gav hästarna som deltog två dagar till att vila, jämfört med i år, och en riktig världstid i finalen. 2016 gick de på måndagen, 2015 på onsdagen. Fyra år, fyra olika veckodagar. Får man vara lite grov och säga att det är ett jävla hattande?

Och eftersom det är trav varje dag, så valde jag och många andra att istället se på premiären av Champions League, för det är ju inte varje dag.

Jag har dock sett loppen i efterhand, och det ser ut som en bra kull. De flesta som utmärkt sig under säsongen klarade av att ta sig till de penningstinna finalerna, och med rejäla prestationer. Timo Nurmos gillar kriteriet och har 4 kriteriefinalister och 2 i oaks. A Sweet Dance klarade också av det, trots en kort galopp i starten och med Ulf Ohlsson i vagnen. Jag tänker inte kommentera spelet bakom det faktum att han körde, det har redan skrivits alldeles för mycket.

V86 ikväll, och eftersom de sportsliga godbitarna kördes igår så finns det risk för att det blir mer fotboll ikväll i stugorna. Kryddat med en spelkupong med fotboll.

”Spiken hoppade”
ATG skall lansera V5 på hästhoppning. Man har ju haft koncession på det rätt länge, men inte riktigt sett någon affär i det. Nu vill man igång och det är väl bara att hoppas på att man hittar tillräckligt bra tävlingar med deltagare som är professionella. I ärlighetens namn finns det väl också en del travlopp som man undrar om det verkligen är rätt att spela på. Vad jag inte vill se är unga människor, sådana som enligt lagen betraktas som barn, som inte pallar med trycket när spelare börjar ställa krav, ifrågasätta och vädra sitt missnöje. Men det där har väl ridsportförbundet en plan för, antar jag.

VM
Några siktar på ”VM” som Yonkers International har kommit att kallas. Jag såg den europeiska delen av startfältet och blev väl inte väldigt imponerad. Det är väldigt bra hästar som åker dit, och de skall naturligtvis ta chansen att tjäna pengar på ett äventyr de kanske aldrig får chansen till igen. Samtidigt känner det ju inte riktigt som VM när Propulsion, Readly Express, Bold Eagle och Aubrion du Gers inte är med.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.