Korta notiser per den 19:e November 2018

Genvägar
Igår blev Racing Mange diskvalificerad som etta i mål efter ett lopp på Vincennes, med över 400 000kr i förstapris. Anledningen var något som han i Sverige inte ens skulle ha fått böter för, han körde på några av pinnarna som utgör bangräns.

Från den 1:a November har man i Frankrike skärpt sin syn på det här med att vara utanför bangränsen. Kanske minns de flesta av oss också när Åke Svanstedt för ett par år sedan blev diskad i ett uttagningslopp till Elitloppet på Meadowlands efter att ha kört utanför bangränsen.

I Sverige får man böter för det här, ibland. Man ser i vart och vartannat lopp hur distansen kortas av genom att köra utanför bangränsen i kurvorna. Hur det kan vara tillåtet i en sport där man sedan får förstora upp målfotot för att se vem som vunnit är märkligt. Jag har ingenting emot att Sverige på den här  punkten närmar sig det ”internationella” reglementet så att svenska kuskar också lär sig att hålla avstånd till pinnarna innanför banan.

Gatukorsning?
Bold Eagle saknade det explosiva i sin spurt helt igår när Prix de Bretagne skulle avgöras. Istället var det andra som hade sparade krafter som kunde springa ifrån honom och i några fall ta sig förbi honom. Det hör inte till vanligheterna. Nu vanns loppet istället av femårige Davidson du Pont före likaså femåriga stoet Delia du Pommereux. Tredjeplatsen togs av Bird Parker som också är klar för Prix d’Amerique i och med detta.

Davidson du Pont är efter Pacha du Pont och har Pelican du Pont (född 1981) som morfar. En bit tillbaka hittar vi Florestan och Ayres i stamtavlan, men det är ju inte det blod vi lärt oss känna igen från Frankrike. Delia du Pommereax är efter Niky som i sin tur är efter Viking’s Way, en mer bekant blodslinje för oss svenskar. I Sverige skulle kanske ingen ens våga göra en häst som Davidson du Pont, här satsar vi bara på den beprövade och det som är ”inne”, det som alla vill ha.

Olle Goop är klok
BAS-föreningarna hade höstmöte på Färjestad igår. Dit hade man bjudit in Olle Goop och Stig H Johansson för ett samtal om nu och då i travsporten. Där passade Olle Goop på att berätta att han kört sitt sista lopp. Han tycker, 75 år gammal, att det är bättre att sluta själv innan en olycka ser till att man måste sluta. Klokt, som så ofta förr, av Olle. Skelett och leder tål inte lika mycket, och läker sämre, när man blir lite äldre.

Nostalgi och framtid
Annars är det ganska populärt nu med nostalgi inom travsporten. Kanske för att publiken till stora delar är i den åldern när de har mer att titta tillbaka på, än att se fram emot. Det är nyttigt att ta vara på historien, utan historia finns man inte, och naturligtvis skall vi ta alla chanser som finns att lyssna på kloka och välformulerade tankar om vad som tagit travsporten fram till vad den är idag.

Robert Bergh utvecklade det där i en intervju i helgen där han påpekade att sådant som alkoholtester före loppen har travet inte haft i så väldigt många år, och det har varit mycket dirty business inom travet förr som man klarat av att rensa undan.

Något jag saknar är dock mer diskussioner om framtiden. Gärna med de som är unga och nu går igenom proffstränarkurs, tar ut licenser och skall försöka ta så stor plats som möjligt i travsporten. Hur ser tankarna ut där om hur man kan förändra sporten? De har inte den blytunga erfarenheten såsom varandes en del av travhistorien, men det är ändå de unga som de kommande 30-40 åren skall komma att sätta sin prägel på travsporten. Träningsmetoder skall utvecklas, vilka typer av lopp vill man ha, hur ser man på aveln av framtidens hästar som tävlar, och hur organiserar man travet bäst etc.

Jag lyssnar gärna på unga som t.ex. Adrian, Johan, Niklas, Oskar, Oskar, Emilia, Rickard och Robert och många andra. De har alla 30-40-50 år kvar inom sporten och kommer få se hästar som har Viking Kronos 10 generationer bakåt i sin stamtavla. Vilka hästar har de andra positionerna? De kommer få vara med om när Elitloppet fyller 100 år, och en väldig massa andra jubiléer som idag känns avlägsna. Jag skulle se det som mycket intressant att våga börja prata framtid utifrån en lång horisont.

För övrigt anser jag att V75 bör starta 14:30

1 tanke på “Korta notiser per den 19:e November 2018”

  1. Väntat men ändå glädjande att du skriver det korrekta ”utanför” pinnarna, något som verkar besvärligt att säga/skriva för så många.
    Jfr med hockey; pucken ”utanför” sargen är ju där det enda alternativet…

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.