Korta notiser per den 19:e Juni 2018

Nya spelare
Lotteriinspektionen har gjort en liten undersökning tillsammans med Novus om svenskarnas spelvanor. Den är i all sin enkelhet ganska intressant att ägna lite tid åt. Där visas hur travet har rätt få spelare under 30 år, relativt andra sorters spel. Det är inte bra för återväxten. Innovationerna vad gäller spel på hästar har sannerligen inte varit särskilt stora de senaste 30 åren. Sporten och spelet sitter ihop alldeles för mycket för att det skall gå att börja spela på händelser under ett lopp, t.ex. att Brunte är först på innerspår varvet kvar (ledningen) och sedan vinner loppet, eller att Boko Bunter galopperar och diskas i starten. Spel på om man kommer öppna första 500 snabbare än 1.10 eller inte, och om segertiden blir 1,13,0 eller bättre. Sådant kräver ju att sportens representanter inkl tränare, ägare, skötare etc. håller sig långt ifrån spelet, till skillnad från idag.

Ny TV-presentation
Ser man på TV-tittarsiffrorna är det samma sak där, väldigt få unga tittar på trav-TV. Det kanske i sin tur beror på att de sändningarna alltid vänder sig till dem som nästan aldrig ser trav. Efter 25 år med trav i TV så är man fortfarande av den åsikten att det varje lördag är massor av människor som tittar på trav för första gången, och det är för dem man gör TV. Det är lite som om Chris Härenstam och Glenn Strömberg varje match skulle sitta och förklara offside-regeln, hur ett korrekt inkast görs och varför det blir hörna. Eller repliker som ”man spelar klassiskt 4-4-2 vilket innebär att man har fyra försvarande spelare, så kallade backar, på planen som oftast befinner sig längst bak i sitt lag och som skall hindra motståndarlaget från att göra mål”. Det är inte många som skulle se sådana sändningar heller.

Ny publikupplevelse
På travbanorna är den ofta fåtaliga publiken av modell äldre. Det är inte så många under 50 år där om det inte är något väldigt speciellt. Vanligt standardtrav som publikunderhållning har för länge sedan slutat fungera. Trav är för långsamt, för lite action per tidsenhet och att besöka travet kostar för mycket och/eller erbjuder för lite för att man skall känna sig tillfreds med dagen som sådan när man går därifrån. Dagens unga publik är mycket kräsna. De har vuxit upp i perfektionismens tidevarv där krönikörer och recensenter kan rasa ur sig 1 500 ord över en felaktig oxfordkommattering och tveksamt användande av tempus på två ställen i en bok på 450 sidor. Eller såga våra Public Service-bolag för en intervju på 72 sekunder en torsdag när de sänt 85 timmar TV och gjort 200 timmar radio det dygnet.

Det är inte lätt, men spel, presentation och upplevelse av travet måste upp många pinnhål på skalan. En annan växel måste läggas i.

En vild spekulation
En annan växel har det också blivit för telefonin till ST och SG, liksom varsin liten egen postbox. Man skall ju skilja sig från ATG heter det. Jag tycker det där är rätt usla saker som man gott kunde väntat med att ödsla pengar på, men det är kanske så att man har bråttom med att sälja ATG på börsen eller direkt till någon annan intressent. I sådana fall är denna åtgärd fullt rimlig, men staten lär väl inte godkänna en sådan affär än på ett tag? Tveksamt om det låter annorlunda även med ett annat styre efter valet. Eller finns det redan en affär som är i stort sett klar, och bara väntar på att staten skall bestämma sig om en marknadsavgift och sedan lämna över ATG helt till ST och SG? En mycket fri spekulation, det medges.

V64 ett otacksamt spel
Igår på V64 som Bro Park hade hand om vann den minst spelade hästen i sista avdelningen, och i fjärde avdelningen den näst minst spelade hästen. De var streckade med 1% respektivt 6% av insatserna. Det blev ändå jackpot och ingen utdelning för fyrorna. Jag tror jag sagt det förr, och säger det gärna igen: Trepottsspel som inte ger någon utdelning på lägsta vinstgruppen så ofta som V64 är verkligen ”skitspel” som hela tiden gör spelare besvikna istället för glada.

#Spelaandel
ATG har rättat till ”buggen”som gjorde att det max blev 10 andelar, så nu ”blir det vad det blir”. Det kommer upp andelsspel idag också under hashtag #spelaandel på Twitter.

Gav det rätt betalt?
V4 Örebro
Förväntat antal rätta rader: 2 612
Antal rätta rader: 2 406

V5 Ålborg
Förväntat antal rätta rader: 32
Antal rätta rader: 30

V5 Solänget
Förväntat antal rätta rader: 6
Antal rätta rader: 6

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.