Korta notiser per den 19:e Januari 2019

Pokalårsprincipen
Det finns få saker landets travaktiva är så överens om, som frågan att spelbolag som har spel på trav betalar en skälig andel av spelets omsättning till sporten. Det finns en massa olika nyanser så klart, men i slutänden anser sig alla veta att travsporten kommer må dåligt om så inte sker. Då är bolagen parasiter. En åsikt man kan argumentera emot hur mycket man vill, men de aktiva är ganska orubbliga på den punkten, vare sig man är hästägare, hästskötare, tränare eller har någon annan roll inom travet.

Så, jag skulle vilja introducera en idé som travsporten lärt sig: Pokalårsprincipen. Att ge bolag som vill erbjuda spel på hästar chansen att också bygga upp sin verksamhet. Om man idag tittar på den omsättning som Svenska Spel har på sitt travspel så skulle en ”hästsportavgift” på 5,6% eller 8% eller något annat där emellan inte ens räcka till uppfödarpremien till segraren i ett av loppen. En vardag omsätter deras Challengespel typiskt 40 000kr. 8% av det är 3 200kr. Det räcker inte ens till arvodet för startpersonalen eller banveterinären. Jag tror att de reklamtavlor som suttit på våra storbanor vid sidan av annonser i deras travprogram för Casino Cosmopol kan ha gett travet mer pengar än vad man kan tänkas få in på att avkräva Svenska Spel ett samarbetsavtal med nuvarande nivå på spelet. Och lägger man till de pengar som TR Media får för att sälja information till Svenska Spel har travsporten en rätt bra intäkt från Svenska Spel (TR Media ägs ju av ST).

Jag tycker att ett spelbolag som vill kliva nära sporten med speltips och spelprofiler skall betala till sporten, men man måste också våga vara smart från sportens sida. Man kan mjölka en ko många gånger, men bara slakta den en gång. Samtidigt hörs det rätt hårda tongångar från många aktiva. Man sätter en hård press på ST att de måste klara av det här, för vad skall man annars ha dem till?

Se hela Sverige
Det är alltid roligt att läsa om Johan Lindbergs intryck av sin Pegasusturné med Stefan Hultman. Han känner ju ändå till större delen av Sveriges yta, men får ändå nya intryck av att resa runt och prata med andra, se med egna ögon. Vi behöver mer av det här i travsverige. Vi måste förstå att den bild som visas upp inte är särskilt sann.

På våra allra minsta banor, de med 2-3-4 tävlingsdagar, så är det ju mer än 360 dagar per år när det inte är trav där. På samma sätt ser inte Solvalla alltid ut som det gör den sista helgen i Maj. En gråmulen januaritisdag är det knappt att tävlingarna där märks. Och andra banor har andra problem, och andra lösningar på problemen. Styrelseledamöterna i ST väljs för en period om fyra år. Vore det inte en rimlig ambition av dem att under en sådan period om fyra år besöka Sveriges samtliga banor, träffa människor som har just den banan som hemmabana och kanske få tillfälle att berätta om vad man själv brinner för. Det är en sak att bjuda in resten av Sverige till ett möte i Stockholm, men något helt annat att på plats få intrycken.

Det fungerade lite grann så förr. Då kom det alltsom ofta representanter från ST och ATG till banorna på deras V75-dagar där de agerade prisutdelare och fick lära känna det lokala travsällskapet över en bit mat. Jag är inte säker på att V75 är den bästa dagen att besöka en bana. Även om lördagarna är den stora motorn i travsporten så kan det ju vara intressant att se hur ett lunchtrav fungerar på Axevalla och en breddloppsdag på Solänget. Jag tror också att man får lite mer acceptans för de beslut som ST tar om man vet att de som tar besluten har varit på plats och själva bildat sig en uppfattning om banan.

Sport idag:
Vintersporterna tuffar på med alpint, längd och skidskytte hela dagen i TV. För säkerhets skull sänder SVT en match i NHL ikväll också mellan New Jersey och Anaheim.

I handbolls-VM möter Sverige Tunisien klockan 18:00.

Det är sju matcher i SHL med start 15:15 och 18:00.

Fotbollen är alltid stor på lördagar och idag är det en hel radda matcher från Premier League, Serie A, La Liga, Bundesliga och Ligue 1.

Det är mycket mer sport, även inom ungdomsidrotten, som skall klaras av idag.

Och så är det tävlingar från Solvalla med STL och Margaretalopp.

Utöver det kan ett vackert vinterväder kanske locka någon ut i skidspår, backar, isbelagda sjöar eller en skön promenad där det biter lite i kinderna. De flestas liv kretsar inte runt mittpunkten travet, och det är något man måste förstå i diskussionerna där så många anser det vara en så stor skandal att publiken minskat så mycket.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.