Korta notiser per den 18:e September 2018

Amatör eller proffs
Hur skall man kunna etablera sig som namn i travsporten som amatör när man inte får träna andras hästar? Det här är en fråga som fler och fler amatörer ställt sig, inte minst efter att de haft framgångar med sina hästar och omgivningen frågar om de inte skulle kunna försöka träna deras häst också. Det får de inte göra hur som helst, om de inte är proffs, men att ta sig dit tar tid och man måste ju leva på något sätt också.

Lösningen är att man rundar reglerna genom att amatörtränare skrivs in som delägare, eller det som är vanligast för lärlingar, att någon mer eller mindre pensionerad proffstränare står för licensen samtidigt som de bygger upp verksamheten. Det är ganska utbrett, och har pågått i många år med förbundets goda minne.

Det är nu inte bara travet som har begränsningar för olika licenstyper. Inom motorsporten får inte vem som helst licens för att köra vad som helst. Det skulle kunna bli farligt. Inom fotboll och ishockey får inte vem som helst träna de allra bästa lagen. De anser där att det vore hämmande för sportens utveckling om kontrakterade spelare kunde få vilken lallare som helst till tränare.

Inom travsporten råder det väl ingen som helst tvekan om att det redan finns fler proffstränare än vad marknaden har behov av. I stort sett varenda bana har någon eller några proffstränare som får ägna sig åt att köra in unghästar, rehabilitera skadade hästar eller försörja sig genom att jobba med TV, referera, skriva referat för tidningen och sko ridskolans hästar. Inget fel på det på något sätt, de har väl hittat sin nisch där deras tjänster efterfrågas.

Skall vi då ha fler publika tränare? Låta amatörer träna andras hästar? Idag finns ju redan möjligheten som amatör att bli privat tränare åt någon annan. Då får man ha hand om någon annans hästar så länge de alla kommer från en och samma ägare. Därför är det logiskt att man skulle kunna få ta hand om flera ägares hästar. Jag tycker dock att det skall klargöras, som en tydlig konsumentupplysning, att man inte har genomgått proffstränarutbildningen. Kanske skall detta ”undantag” också tidsbegränsas till fem år innan man måste ha gått proffstränarutbildningen?

Jag vill göra det enkelt för dem som vill satsa, men det är också rimligt att vi försöker hålla kompetensen på topp vad gäller våra aktiva. Utbildning och kunskap är också ett sätt att få utvecklingen att gå åt rätt håll.

Dollar i potten
ATG berättade igår om ett samarbete med det amerikanska spelbolaget TVG som sänder lopp i sin kabelkanal och låter folk spela. Enligt uppgift är det ungefär 15% av alla amerikaner som kan se denna TV-kanal. Hur många som verkligen tittar och spelar vid de tidpunkter som svenskt trav dyker upp hos dem är ännu okänt, men jag ser positivt på att man försöker få upp potterna lite på enloppsspelen. Sedan tvilling och trio lanserades i alla lopp har de undan för undan tunnats ut.

Förhoppningsvis kan vi också få se lite spel från Sverige till USA. Vad skall man ha Virtual Racing till när man kan få riktiga lopp dygnet runt från världens alla trav- och galoppbanor? Australiska V4-spelet omsatte till en början inte så mycket, men är nu stadigt uppe över 50 000kr i omsättning, vilket räcker rätt så långt vad gäller att kunna ge rätt värde åt spelarna som vinner.

Upplagt för spelstöt
Att jag inte gillar ATG:s jackpottar är väl ganska välkänt vid det här laget. Jag skall ta upp en aspekt tillpå det här jättejackpottsamlandet. Det ökar markant risken för att någon skall försöka manipulera loppen. Om man i god tid vet att där och då kommer det finnas väldigt mycket mer pengar att spela om än de prispengar som delas ut, så kan man i god tid förbereda nästan vad som helst som ger spelare fördel. Propositionerna finns i god tid och även om det är V75 är det ju inga jättestora pengar och ära i de lopp där spelpotten skall fördelas. Ger man bara en tillräckligt stor anledning för någon att försöka, så kommer någon att göra det.

Hur orkar folk?
Om någon till äventyrs tycker att de får för lite mail, skriv något positivt om en ung tjej med invandararbakgrund. 106 mail sedan igår i det ämnet. Hur fan orkar folk?

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.