Korta notiser per den 18:e Oktober

ATG meddelade igår att man inlett en granskning av några spelare som agerat via deras internationella partner i Belgien. Tills vidare är kontona som de stora spelen skett ifrån avstängda. Det är bra att ATG äntligen reagerar.

Rikstravet uppdaterar nu sina försäljningssiffror varje måndag, och igår meddelades det att c:a 7000 andelar, av 21000, var sålda. Inget lag är slutsålt. Bäst har stall Frölunda lyckats med strax över 1200 sålda andelar. Man har ”flyttat” andelar från ombudens kvot för att kunna sälja mer. Jag tror redan man ångrar att man tog i så mycket, med så många andelar. Och att man inte tog i mera med sponsorer som kunde skapa en attraktiv ”goodiebag” med förmåner.

Det är förknippat med en del kostnader att sälja andelshästar. I samma ögonblick som klubban faller på auktionen börjar hästen kosta pengar för den nya ägaren. Därför är det väl rimligt med ett visst påslag när den sedan bjuds ut som andelshäst, men det skall vara rimligt. Ibland ser man hästar som kostar flera hundra procent mer som andelshäst än vad auktionspriset var veckorna innan. Som blivande andelshästägare får man se upp lite, för det är stora skillnader.

Den dopingaffär som just nu pågår inom den norska skidsporten är intressant. Om skidsporten hade haft ett reglemente liknande det som finns inom europeisk hästsport hade man inte haft dopingfall i norsk skidsport. Inom hästsporten får inte hästar vara under medicinering när de startar, och hästar får inte tillföras medicin utan att det står i deras veterinärjournal. Att en häst skulle gå på astmamedicin som norska skidåkare gör är helt enkelt inte möjligt inom hästsporten. Det är dessutom höga krav på att det är ordning och reda i tränarnas medicinskåp, Att det skulle ligga en italiensk salva med en anabol steroid i ett sådant skåp är helt otänkbart. Sådant får tränarna höga böter för, även om den inte använts.

Det är därför koboltdopingen som avslöjats inom travet är så grov och ful. Man har medvetet fört in ett preparat i hästarna i förhoppning att öka deras prestationer. Att kobolt i sig bryter ned hästarna är en försvårande omständighet.

Tävlingsprgrammet för 2017 är ännu inte publicerat. Banorna har däremot fått reda på sin tilldelning. Bland annat tappar Norrtravet tre dagar, två i Boden och en i Skellefteå. Det klubbades på ST:s möte den 26:e Maj. Att man haft knökfullt i loppen under sommaren och hösten har inte alls beaktats när man fördelat tävlingsdagar. Sådant syns som först 2018, och frågan är om hästarna finns kvar då när det saknats starttillfällen.

2 tankar på “Korta notiser per den 18:e Oktober”

 1. Boden idag
  Ett treårslopp 15st
  Två lopp med 37 resp 39
  Fyraårslopp 15
  P21 27
  Inte många banor som kan visa upp dom siffrorna
  Som tack för det så drar man ner med två tävlingsdagar nästa år fastän det ser ut så här i princip alla tävlingsdagar
  Är helt övertygad om att det finns en dold agenda för att lägga ner banor

 2. Helt fel årstid för Rikstravet. Andelarna brukar vara slut efter bara några dagar i normalfall, utom kanske i enstaka stall. ATG är som vanligt ute och kör sitt eget race och tror de kan omvända hela spelarkollektivet istället för att försöka möta kundernas behov och önskemål. De går bra nu… Kan ingen diskvalificera ATG:s ledning och frånta dem sina befattningar?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.