Korta notiser per den 18:e November 2018

Det går bra nu
Det går bra nu för Tommy Karlstedt. Fem starthästar, fyra starter efter flytt till Dunevad, och 100% segrar. Inga förväntade segrar heller utan vinnaroddsen har varit 3, 15, 17 & 25 gånger pengarna. På sociala medier har han meddelat att det finns tomma boxar för den som känner att det är dags att prova någon med formen i zenit.

Det går bra nu också för Emilia Leo. 62 segrar hittills i år, 4,5 miljoner inkört och inridet. Det spelar ingen roll om det är sadel eller sulky, Emilia är lika vass för det.

Niclas Benzon är ytterligare någon det går bra för. Han ser ut att ha etablerat sig som catchdriver i mellansverige, och är ofta hårt anlitad på banorna där. Och det har blivit 68 segrar och 3 miljoner inkört i år.

Timo Nurmos
Om man pratar om att det går bra nu, så måste man också nämna Timo Nurmos. Det har väl alltid gått bra för honom tänker man, men så bra som det går i år har det aldrig gått. Han har över 30 i segerprocent för sina hästar, vilket är helt enastående siffror på den här nivån. Och han matar fram stjärnor hela tiden. Igår var det Global Trustworthy som i sitt livs 17:e start dödenskrossade i gulddivisionen.  Han var trea i kriteriet i sitt livs sjätte start, och trea i derbyt i livets elfte start. Premiechansad, så lopp av den kalibern gör att man hamnar i gulddivisionen direkt som äldre. Med ett enda lopp i kroppen som femåring går han ut och gör det där loppet som vi alla kunde se i går.

Det här har blivit något av Timo Nurmos signum. Tävla ganska sparsamt, men på hög nivå och med hästarna laddade för att kunna göra en enorm prestation. För den som vill ha fulla fält i alla lopp är det frustrerade att se så fina hästar tävla så sparsamt. För den som är hästägare är det tacksamt att slippa betala för resor och andra tävlingskostnader om hästen ändå är chanslös.

Goop och Norge
Björn Goop missade tävlingarna på Bjerke igår efter att ha hamnat i trafikkaos i Frankrike där man protesterar mot höga bränslepriser. Priset på bensin och diesel ligger där några tioöringar högre per liter jämfört med Sverige. Annars har det mesta i veckan handlat om att det norska helsedirektoratet, motsvarigheten till vår socialstyrelse, anser att det är ett brott mot det norska förbudet mot alkoholreklam när Björn Goop och hans personal bär kläder med sponsorn Sofiero på sig.

Utländska spelregler
Varför skiljer sig svenska regler rörande spel mot andra länders regler? Inom EU har man låtit bli att likrikta alla lagar eftersom det finns olika kulturella skillnader som man anser måste beaktas. Det gör att myndighetsåldern varierar en del, men också åldersgränsen för biofilmer, körkort, straffansvar, alkohol, sex, värnplikt och en del annat. Det vi har i Sverige är rätt och rimligt anser vi, men i andra länder kan man ha en lite annorlunda syn. Sedan några år har man dock inom EU anammat FN:s barnkonvention inom spellagstiftningen. Den säger att barn är man tills man fyller 18, och barn skall inte spela om pengar eller utsättas för eller delta i marknadsföring för spel. Det är däremot tillåtet för EU:s medlemsstater att ha en högre åldersgräns.

I andra EU-länder kan man dessutom i spelbutiker, precis som vi kunde i Sverige fram till för ett par veckor sedan, spela utan att visa legitimation. De har valt en annan lösning där det bara är vinnare av större pengar som måste legitimera sig, och där spelmissbrukare inte kan stänga av sig från sådant spel. Det gör att det går alldeles utmärkt att via ATG:s internationella partner MaltCo:s spelbutiker som går under varumärket U-bet spela till svenska V75 utan krav på legitimation.

Att man i Sverige valt en hårdare linje vad gäller ID-krav beror till stor del på att vi också ville ha en lösning där man skulle kunna stänga av sig från allt spel med ett enda knapptryck. Det har tydliggjorts i utredningen att det inte bara räcker med att stänga av sig från internetbaserat spel. För ett med svenska mått mätt fullvärdigt konsumentskydd behöver man kunna stänga av sig från spelbutikernas terminaler också. Därför har vi ID-krav vid spel i spelbutik.

Skulle då inte ATG kunna kräva av utländska spelbolag att de har svenska regler som en ”miniminivå” om inte nationella spelregler är hårdare? Det skulle de kanske kunna, men oj så rörigt det skulle bli om olika spel hade olika regler för ID och ålder. Av rent praktiska skäl låter man nationell lag råda.

För övrigt anser jag att V75 bör starta 14:30

2 tankar på “Korta notiser per den 18:e November 2018”

  1. Min åsikt är att länder som inte lirar med samma förutsättningar inte ska lira alls. Blir det för krångligt att fixa så får man skita i det.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.