Korta notiser per den 18:e Maj 2018

Up and Quick kommer till Elitloppet också, och nu är det bara två platser kvar. En av dem måste vara vikt till segraren i Prins Daniels lopp i morgon. Det sitter några spända människor och ser på det loppet i morgon, och väntar på svaret om de tackar ja till platsen eller ej. Om de tackar nej så får de chansen istället.

Landsbygden = travbygden
Jag är en sådan där människa som inte bara lite floskelartat häver ur mig att ”Hela Sverige skall leva”, och så sitter man med armarna i kors medan affärer, skolor och annan service monteras ned runt om oss. Skall något hända måste man agera.

Nu är det dags för en sommar då massor av stadsboende människor ger sig ut och åker genom landsbygden, ibland är målet ett lantställe, ibland är målet en annan stad. Det spelar ingen roll, vi som bor på landet tycker om er vart ni än skall. Jag skulle vilja be alla er att svänga av den stora vägen lite oftare i år. Åka till något samhälle en bit ifrån den stora motorvägen för att äta lunch, tanka, köpa en glass. Det finns ännu kvar sådana små byar som har affär, restaurang och mack kvar, om än inte lika många som förr. Men det är viktigt att de får fortsätta finnas kvar.

Jag har inget emot alla hamburgerrestauranger som ligger 50 meter från motorvägen, men lovar att det betyder mycket mer för ”Knäckebrödhults Pizzeria” om de får sälja dagens lunch till er. Och att få sälja en tank bensin på ”Avkrokströms Bensin” till några turister varje dag är ofta skillnaden mellan att kunna finnas kvar eller läggas ned.

Nästan alla hästar, inte bara travhästar, utan alla de flera hundratusentals hästar vi har i vårt land har fötts upp och lever idag på den svenska landsbygden. Det är också där deras foder produceras, det är där deras ägare, tränare och skötare bor. Veterinärer, hovslagare och många utrustningstillverkare finns på landsbygden. När landsbygden avfolkas och service försvinner så får också hästsporten allt svårare att utvecklas.

Vi vill så gärna att det skall vara något enkelt, något som någon klipsk människa i Hästsportens hus kan ändra på, och så vänder hela utvecklingen. Så är det inte, och vi måste någonstans inse att också urbanisering och ödeläggelse av landsbygden har spelat roll när våra amatörtränare har minskat i antal, när uppfödningen minskar och publiken till våra travbanor tunnats ur. Så om du frågar dig själv vad du kan göra för travsporten i vårt land, så är en av de mer konkreta punkterna att se till så att landsbygden också överlever.

Elitloppets ekonomi
Läser i Ronden att Solvalla hoppas på bättre ekonomiskt utfall för Elitloppet. Målet är att det skall bli ett litet överskott. Det har inte varit så tidigare. Anledningarna är flera. Den kanske viktigaste anledningen är att det är så svårt att få ideella krafter att arbeta. Och det är naturligtvis så att om varje sak där skall utföras av personal som har lön, så blir kostnaden hög. En annan orsak brukar vara generös tilldelning av fribiljetter, mediaackrediteringar etc. Och det skall man vara medveten om att när betald personal skall serva fribiljettspublik, då rinner pengarna snabbt iväg.

Det här är något som inte bara berör Solvalla och Elitloppet. Många banor har lite bekymmer med att få sina stora evenemang att gå ihop sig. Kostnaderna drar iväg, inkomsterna haltar eftersom det är svårt att få betalt för upplevelsen att se trav. Det här har många olika aspekter, rätt komplicerade resonemang, så vi får säkert anledning att återkomma i frågan.

Elitloppsvädret
Det börjar komma väderprognoser för nästa helg. Den som SMHI har ser rätt bra ut för alla tre Elitloppsdagar. 18 – 20 grader, växlande molninghet, lätt vind och ingen nederbörd.

Gav det rätt betalt?
V4 Hagmyren
Förväntat antal rätta rader: 338
Antal rätta rader: 299

V5 Åby
Förväntat antal rätta rader: 8
Antal rätta rader: 4

V64 Eskilstuna
(3 435 443kr spelades som ”endast V6”)
Förväntat antal rätta rader: 180
Antal rätta rader: 156
Utan jackpot hade sex rätt gett 22 963kr i utdelning

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.