Korta notiser per den 18:e Januari 2019

Gör om Challenge
Svenska Spel har ju sedan ett par veckor satsat på ett helt nytt spel med trav. Ett 1X2-spel som man kallar Challenge som tar de lopp som ATG har i sitt huvudspel varje dag. Där ställer man favoriten mot andrahandaren i varsitt tipstecken, och vinner någon annan blir det kryss. Problemet här blir så klart strykningar. Svenska Spel har löst det genom att stänga pågående kupongen, och öppna en ny med (ännu) icke strukna hästar på sina tipstecken. En rimlig åtgärd utifrån spelets upplägg. Men, det blir väldigt många olika potter för det händer rätt ofta att det blir strykningar. Ibland blir man sittandes med små potter på några tusenlappar, och det var väl inte riktigt vad spelarna hade förväntat sig att få spela om när man lämnade in sitt spel.

Jag gillar att det kommer nya spel, men de skall ju fungera också. Jag tror man får fila lite till på det där spelet för att det skall bli bra, så att alla kan spela i samma pott.

Betala för sig?
Snart tre veckor in på nya året börjar det också spetsa till sig om det faktum att Svenska Spel arrangerar spel på trav utan att betala en skälig andel av sin omsättning till hästsporten. Jag har ett förslag till ST:s VD och Svenska Spels VD. Gör klart det där avtalet idag, presentera det i vinnarcirkeln i morgondagens trav på Solvalla. Visa att ni är vuxna situationen, visa att det går att  göra dessa affärer. Med det som utgångspunkt söker man upp de andra bolagen som har licens och ger dem erbjudandet att kunna sola sig i glansen av att vara en del av det som bygger svenskt trav.

Ansvaret är inte bara Svenska Spels, det finns ansvar också hos ST att komma till ett avslut i den här affären.

TR Media till salu?
Det kom upp en massa styrelseprotokoll från ST på deras sajt igår. Där kan man bland annat läsa att ST skall genomföra en ägaranalys av TR med extern hjälp. I TR ingår Travronden, men också speltips med varumärken som Spelvärde, Ögat och Stora Vinster. Man äger Travfakta som samlar detaljerade fakta om alla travhästar, man äger Jokersystemet som är marknadsledande vad gäller reducerade system. Man driver Köp Andel som säljer andelar i V75/V86-spel mot provision, man driver Mile Media som producerar alla banprogram och Einars Hästkalender. Det är en rätt så vildvuxen rabatt man odlat fram där.

Med så många grenar är det en avsevärd omsättning i koncernen. Många människor är anställda där. Mycket kapital binds där. Även om man å ena sidan kan må bra av koncernen genererar vinster som kommer travsporten till godo, så är det också en ekonomisk risk där man vid ogynnsam utveckling riskerar att behöva skjuta till pengar som ägare. Att man tittar över det lämpliga i att äga denna koncern, och hur man i sådana fall skall förhålla sig till den, är vettigt.

I fatet ligger också att man genom ATG äger det stora produktionsbolaget Kanal 75 som ju också producerar en hel del tips och gör reportage och nyhetsbevakar travsporten. Utöver det har banorna en hel del tips i sina program, och många banor har börjat med andelsspel mot provision. ST är ju banornas paraplyorganisation, ATG är ST:s dotterbolag och jag tror att man kommer att ha nog med att reda ut det. TR kan med fördel utvecklas med en annan ägare på den nya spelmarknad som nu öppnats i Sverige.

Nya spellicenser
Spelinspektionen godkände igår tre nya bolag för spellicens, Legolas, Ellmount och More Tech. Fler som skall slåss på annonsmarknaden för att få uppmärksamhet. Konsumenterna som ideligen blir utsatt för spelreklamen är mer än trötta på det mesta. Lyssnandet på kommersiella radiokanaler med spelreklam går ned, TV med spelreklam tappar marknadsandelar och antalet irriterande insändare över det här är många. Hur många spelbolag har Sverige om 5 år? Jag tror på färre än tio, men fler än fem. Konsolideringen kommer bli rätt så massiv framöver, och kanske får vi se första konkursen bland spelbolagen redan i år.

Spel idag:
V64-tävlingarna på Östersund har utöver det svenska folkets fredagsmys och interna tävlande framför På Spåret följande att konkurrera med på sportområdet.

I SHL möts Brynäs och Djurgården, och det bjuds även på allsvensk hockey för dem som fått leva med nesan att deras lag spelar där. Det är fem matcher i bandyns elitserie.

En match i Ligue1, tabelltvåan Lille som är 13 poäng bakom Paris SG tar emot Amiens som kämpar precis ovanför nedflyttningsstrecket.  I tyska Bundesliga åker Bayern München till Hoffenheim för att försöka ta en trepoängare. Halvvägs kommen i säsongen är man 6 poäng efter Dortmund, och något annat än seger i Bundesliga lär man inte vara nöjda med i Bayern.

2 tankar på “Korta notiser per den 18:e Januari 2019”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.