Korta notiser per den 17:e September 2018

Om demokrati och direkta personval
I det svenska valet finns det en verklig skräll. Det är en kvinna, och med det följer det eviga misstroendet från medelålders vita män (och en och annan kvinna) att hon måste vara inkvoterad för hon kan väl inte vara kompetent? Hon är ung i sammanhanget, endast 30 år, och ”vad kan man då ha för livserfarenhet”? Hon representerar Miljöpartiet, vilket ytterligare spär på misstron och iIskan bland män som sitter i bilkön med sin SUV och hör detta på nyheterna. I det här fallet är hon dessutom från Somalia, muslim och på alla bilder är hon ordentligt klädd enligt traditionen med täckande klädsel inkl håret. Det har fått skrän- och  brölhögern att gå till ganska fräna attacker mot henne och påståenden om att det här väl ändå inte kan ha gått rätt till?

Om hennes eget parti fått bestämma hade hon aldrig blivit invald i Riksdagen, man placerade henne på 21:a plats på sin Göteborgslista. Men Leila Ali Elmi som själv bor i ett av de mest utsatta områdena i Sverige satte igång en personvalskampanj och fick massor av stöd av många människor. I Angered där hon bor är hon välkänd, och hon har engagerat sig mycket i de frågor som berör dem som bor där. En värld som de utanför inte vet så mycket om, utan mest har sett via kvällstidningarnas löpsedlar och lite staplar och kurvor i diagram menade att beskriva elände. Nu använde de sin demokratiska rättighet och såg till att hon kom i Riksdagen för att bli deras röst där. Jag tycker det är vackert som en saga, och hoppas att hon kan göra sig själv rättvisa där. Det är inte lätt ens där som ung muslimsk kvinna från förorten utan nätverk och ingångar överallt i samhället.

Det finns något för travet att lära sig av detta. Med mer direktdemokrati ända upp i det högsta beslutande organet blir det mer öppet och möjligt för alla att säga sin mening om vem som skall vara med och styra.  Principen med en medlem = en röst till ST:s styrelse borde tillgodose mångas krav på mer öppenhet. De som inte samlar tillräckligt med röster kan själva se att det inte var mygel och svågerpolitik som gjorde att de inte blev valda. De som blev valda känner att de har travfolket i ryggen och inte bara ett antal representanter som man gett i uppdrag att rösta. Som travet fungerar idag kommer aldrig någon som står som 21 på listan över möjliga kandidater att ens föreslås av valberedningen.

Propulsion vs Readly Express
Jag har tittat på gårdagens Masters-final flera gånger. Propulsion 1.10,4 från dödens, Readly Express trea på 1.10,6 med tredjespår en stor del av loppet och det blev ett oerhört speedryck efter 1000m med farter runt 1.04. Daniel Redén berättade efter loppet att Propulsion nu skall till stuteriet och tömmas en tid. Intresset från stoägarna är enormt stort. Även om han sprungit in 10 miljoner i år så kan han säkert dra in lika mycket på aveln nästa år. Men tar han avelsarbetet på rätt sätt så skulle det ju inte vara fel med en seger i Elitloppet också. Vi får hoppas på det, hoppas på fler dueller mellan Propulsion och Readly Express. Och så undrar jag ju om det finns utveckling i Milligan´s School så att han kan ta klivet upp dit han också?

Den ljusnande framtid är vår
Sorbet är en annan häst som haft en enorm utveckling i år. Tvåa i Sweden Cup, Fyra i Åby stora, tvåa i Sundsvall Open och fyra igår. Efter flera långa skadeuppehåll har han i år tjänat över 2 miljoner. Diamanten har använt året till att få de äldre hästarnas hårdhet, det har ändå gett 1,5 miljon. Cyber Lane och Pastore Bob har också bidragit till en hel del show på våra travbanor i år. Heavy Sound och Makethemark får vi förhoppningsvis också se mer utav nästa år.

Publiken
4 567 personer har publiken angetts till. Det är 3 000 färre än Jämtlands stora pris, men som söndagssiffra står den sig rätt bra i konkurrensen. Jag är annars en varm förespråkare av att det bästa travet skall köras på lördagar när publiken är som störst. Det saknas ju inte banor i norr som kör V75 på lördagar så här års. Det här eviga utsmetandet av stora lopp på så många dagar som möjligt skapar lite mättnadskänsla till slut.

Veckans höjdare
Den här veckans sportsliga höjdpunkt är uttagningarna till Kriteriet och Oaks i morgon. I övrigt håller travets tävlingsprogram på att formera sig till den stadiga lunk som vi är vana vid under höst, vinter och vår.  Inga miljonlopp, inga grillkvällar eller midnattstrav, inga stora folkfester

1 tanke på “Korta notiser per den 17:e September 2018”

  1. På lördag ska V75 bojkottas på allvar, då ALLA våra rättmätiga jackpotpengar från i lördags är inlåsta, att få sju rätt måste därmed betraktas som en pungspark där ena kulan blir nära nog oanvändbar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.