Korta notiser per den 17:e November 2018

ID-krav vid banspel
Lotteriinspektionen tillåter inte att ATG har oregistrerat spel på travbanorna från 1:a Januari, det slogs definitivt fast igår. Jag tycker det är ett högst rimligt beslut. Det är bra att man vet vem som spelar i potterna om man vill kunna skydda sig mot otillbörlig påverkan av resultaten, och om man vill efterleva penningtvättsdirektivet. En titt på ATG:s årsredovisning för 2017 visar att banspelet är stadigt sjunkande och enligt ett grovt tillyxat diagram stod omsättningen på banan under förra året för 1-2% av ATG:s totalomsättning. De flesta spelar inte längre i luckan.

För gäster som kommer till Sverige under våra större travhögtider får man nu göra som svenskarna gör utomlands. Man spelar med mobilen via sitt eget spelbolag på hemmaplan i samma pool som alla andra. ATG har ju internationella partners över hela jorden. Det gör att gästerna slipper växla pengar till svenska kronor, och sedan tillbaka igen. Det blir heller inte en massa språkförbistringar när det skall spelas i luckorna, och banan behöver inte lika mycket personal och behöver inte hantera lika mycket kontanter. Det är inte bara nedsida med det här, utan finns lite uppsida också. Och nedsidan är ganska begränsad, de flesta har redan växlat över till att spela med mobilen, men några kassor för ID-spel på varje bana får man väl ordna till.

Vore då inte rimligt att också Trisslotter och kanske också Bingolotter omfattades av samma krav? Den stora skillnaden är väl att det är mycket mindre sannolikt att resultatet kan påverkas där, och dessutom har Triss och andra lotterier ett krav på att den som skall få ut en storvinst måste identifiera sig. Helt orimligt är det inte med ID-kontroll ens vid köp av sådana lotter, men Lotteriinspektionen har valt att lägga ribban på en lite annan nivå.

Hårda krav för ID
ID-kravet har annars gått relativt bra, men det finns ett par svagheter. Tydligen har de som har skyddad identitet på något sätt svårt att få spela, och dessutom finns det tydligen krav på att man skall ange mobilnummer. Det är naturligtvis inte alla äldre som har en mobiltelefon, eller internet och därmed någon mailadress, och då blev det problem. De står säkert inte för någon stor del av omsättningen, men det är trist att människor skall diskvalificeras från att spela som de alltid har gjort för att de inte klarar av dagens nya teknik. Respektlöst skulle man med ett hårt ord kunna beskriva det.

Hästnäringsrapporten
Rapporten ”Samhällsekonomiska effekter av hästnäringen” har tidningen Sulkysport och Lars G Dahlgren redan hackat sönder. Jag tog mig tid under fredagen att prata med lite folk som borde veta, och det finns en rätt så utbredd skepsis bland veterinärer, foderleverantörer, återförsäljare av hästprylar och aktiva inom hästsporten rörande att det skulle finnas 355 500 hästar i Sverige, med en felmarginal på +/- 34 100. Var skulle alla dessa hästar finnas? När man ber dem skatta antalet kommer tal som ”inte över 300 000” och ”snarare 250 000 än 350 000”.

Det är svårt att räkna ihop antalet hästar. De flesta har inte koll på så mycket mer än det län där de verkar. Men alla verkar vara överens om hur differenser kunnat uppstå. De pekar på att det slarvas ordentligt med att rapportera hästar som avlivats. När man fyller i antalet hästar på gården så går de flesta ut och räknar antalet boxar, även om där inte står en häst för tillfället. Ett föl som föds i Maj räknas som om de levt hela året, en häst som togs bort i September likaså.

Jag tror inte att någon med vett och vilje lägger en massa tid och resurser på en rapport som inte speglar verkligheten. Det finns rätt många olika intressen som gör allt de kan för att försöka visa att deras verksamhet betyder mycket för de frågor som anses viktiga i dagens politiska klimat. Att komma med kontroversiella negativa nyheter för den som finansierar forsknngen ger sällan ökade forskningsanslag. Jag fick intrycket när jag läste rapporten att själva metoden för att beräkna det hela hade man lagt mer möda på än att faktiskt försöka beräkna hur många hästar som finns.

Amatörframgångar
V64 på Romme igår, och amatörerna tog för sig. Det började redan i första avdelningen där Leif Jonssons East Doris vann. 60 000kr var den segern värd. Lars Rosén har en bra häst som heter Sippson. Igår blev det seger igen, som var värd 50 000kr. Ytterligare sju prisplaceringar blev det. Återingen visar amatörtränarna att de visst är kapabla att träna hästar som kan hävda sig i det som skall vara de bättre, mer spelintensiva loppen.

För övrigt anser jag att V75 bör starta 14:30 och gå i Sverige

1 tanke på “Korta notiser per den 17:e November 2018”

  1. På tal om det här med att V75 givetvis enbart ska köras i Sverige;
    Tänk att man fortsatt efter ”hundra” års samarbete över gränsen fortfarande inte klarar att redovisa vinnartider eller barfotainfo på atg.se.
    Det hela är så uselt och svagt men inte det minsta förvånande eftersom Atg är inblandat.
    ”Leksakstävlingar” 2018 alltså, måtte bolaget få betala för sin inkompetens, nonchalans och okunnighet då konkurrensen förhoppningsvis ökar efter nyår.

    Och att all denna uselhet bara slätas över i de ägarstyrda och totalt endimensionella TV-sändningarna ska vi inte ens prata om. Usch.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.