Korta notiser per den 17:e Maj 2018

Anders Malmrot sydde ihop Elitloppet igår, det måste ha varit en skön känsla han hade när han somnade igår kväll att pusselbitarna till det stora loppet fallit på plats. Franske Amiral Sasha var trea i Caen, Normandies travbana, och det räckte till en inbjudan. En tuff herre som tävlar i franska eliten med framgång, och sådana skall vi aldrig räkna bort. Minns Timoko gånger två.

Lionel
Norske Lionel fick också en inbjudan. Jag såg att det från norskt håll knorrades lite över att hästen ju inte har en norsk tränare, men sådant biter inte. Hästen tränas av Daniel Redén och jag är säker på att om 100 år kommer det ena heatet i Elitloppet att heta ”Stig H” och det andra ”Daniel Redén”. Att ha en häst i träning där är det finaste man kan ha.

Orlando Jet
Sedan bjöds det också in en tysk häst, Orlando Jet, som är fem år. Han har gjort 14 starter i livet och kommer med rekordet 11,6a/1900. Det är en ren flagghäst, en gest mot tyskt trav att vi har inte glömt bort er. Samtidigt är det lite av en armbåge i sidan mot de som verkligen satsat mot Elitloppet med sina hästar. Rest runt och låtit dem springa hårda lopp i höga farter utan att vunnit.

Flagghstar
Flagghästar är viktiga för att locka besökare från andra länder. I dagens tidevarv också för att locka spel från olika länder. Men det behövs också representanter från olika delar av Sverige för att det skall bli den där riktigt stora publiken. Det är så mycket lättare att övertala en värmlänning att åka till Elitloppet om det är värmländska hästar med och tävlar. Inte nödvändigtvis i själva Elitloppet, men i alla fall i ramloppen. Helst skall de ju också tränas, ägas eller skötas av någon man känner lite, men i värsta fall räcker det om grannen man åker med känner dem.

Månprinsen
Igår visade Månprinsen att hans form inte var riktigt där den skulle. Gunnar Melander intervjuvades efteråt och var mycket skeptisk till att komma till Elitkampen med en formlös Månprinsen. Han antydde att nästa mål kanske istället är Danneros midnattstrav, som börjar kvällen före midsommarafton och brukar sluta en bit in på den. Att Månprinsen inte kommer tror jag innebär lite färre människor på plats. Ingen katastrof, men nog hade han dragit dit några extra som ville ta chansen att se en legendarisk tränare och häst.

Framtiden
Jag ser på allt fler ställen hur man äntligen börjat öppna upp sina sinnen för en ny era i svenskt trav. Mindre anläggningar för publiken, mer anpassat till verkligheten och med så mycket lägre driftskostnader. Längre banor som gör varje bana mer unik än idag, skapar ett större utbud av distanser och underlag. När man börjar planera för framtiden tycker jag inte att man skall glömma bort tidsaspekten.

Travtävlingar är väldigt långa. Det är lång tid mellan varje lopp. Skapa möjligheter att värma utanför banan, skapa möjligheter att ha en sprakande härlig segerceremoni samtidigt som värmningar och banpreparering pågår. Kika på en välutrustad smedja på banan där det går snabbt att justera materialfel. Fundera på ett reglemente där det är mycket mer lönsamt att ha ordning på sin utrustning när man kör in på banan, och att genomföra starten som man skall.

Körsvensligorna i söder Sverige
Körsvensligan på Åmålstravet toppas av Kristian Lindberg på tre segrar, jagad av många som har två.

Åby är det Peter Untersteiner som leder med 24 pinnar. Det är fem fler än sonen Johan, och Robert Bergh är främste hemmakusk med 16 segrar.

På stocampionatsbanan Axevalla har Carl-Johan Jepson ledningen med 14 segrar. Mikael J Andersson är tvåa med nio segrar och Dalborg och Kim Eriksson delar tredjeplatsen med 8 segrar.

Mantorp har delad ledning mellan Carl-Johan Jepson och Stefan Söderkvist på åtta segrar. Kim Eriksson skuggar med sju segrar.

Visby ser Claes Sjöström som sin. Han har tagit ordentligt grepp om körsvensligan där med sju segrar. Anders Funck är tvåa med tre segrar, och många har två.

Kalmar har Johan Understeiner i ledningen med åtta segrar. Sedan är det hela fem stycken som delar andraplatsen med fem segrar.

Vaggeryd är det tredelad ledning mellan Fredrik Persson, Peter Untersteiner och Robert Bergh.

Johan Untersteiner har grepp om sin hemmabana Halmstad med 16 segrar. Peter och Peter, Untersteiner och Ingves, delar andraplatsen med vardera nio segrar.

Jägersro är det Peter Untersteiner som leder med 14 segrar. Christoffer Eriksson och Johnny Takter delar andraplatsen precis bakom med 13 segrar.

Gav det rätt betalt
V86 Solvalla/Bergsåker
Förväntat antal rätta rader: 43
Antal rätta rader: 35
(Utan Jackpott hade 8 rätt gett 167 179kr)

1 tanke på “Korta notiser per den 17:e Maj 2018”

  1. Tror också att man kan överväga utselningsplats vid publikplats , kanske några hästar per dag där publiken får uppleva allt jobb som sker med höstarna före och efter lopp! Ge dessa publikhästar lön för mödan( dvs skötarna får en dusör) Travetkan endast vinna på att komma närmre publiken, och det är inte nödvändigtvis av godo att den enda publik som i dag ofta är på krogen !

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.