Korta notiser per den 17:e Augusti 2018

Blårök
Det blev bara lite blårök, inte mer, av den berömda duellen mellan två hästar med 2 miljoner till vinnaren och en halv miljon till förloraren. Nu har man ställt in det, och det känns helt rätt. De flesta som vill mötas har mötts, och det finns några lopp kvar där fler har chansen att mötas.

Pengar
Då återstår frågan om vad man skall göra med pengarna. Det tog inte många minuter från att det tillkännagetts att loppet ställs in tills förslagen började komma. Först ut var amatörerna. Naturligtvis skulle pengarna gå till amatörerna med en loppserie innehållandes för dem hyggliga prispengar. Att föreslå något sådant är ungefär lika godhjärtat som att skänka en slant till barncancerfonden eller stadsmissionen till jul. Jag tycker att pengarna skall ut, istället för att sitta på ett konto utan förräntning.

Jag är däremot inte fullt lika säker på att det är vettigt att ta pengar som var öronmärkta till yppersta eliten och satsa dem på bredden. Det är stor risk att man med sedvanligt seg byråkrati och planläggning får köra de loppen i november/december om de skall klaras av i år. Och det tycker jag att de skall. Man skulle ju kunna höja prissumman i gulddivisionen för att höja dess status under den sega hösten när alla åker till Frankrike för att springa i geggan där istället för i geggan här. Jag tror dock inte att det hjälper. Det blir nog mest ett bidrag till småtrötta miljonärer.

Skarplöths manifesterade idéer
Jag har istället en idé som skulle kunna göra något åt problemet med halvfulla lopp på streckspelen, och dessutom göra det potentiellt väldigt mycket mer lönsamt att erövra en placering högre upp. Vi utsätter sporten för Skarplöths manifesterade idéer om hur spel skall bedrivas och låter de deltagande hästarna på V64/V86/GS75 spela Boost.

Alla ekipage får ett boostnummer. Efter kvällens sista lopp dras rätt nummer, och har någon rätt bosstnummer får man kvällens prissumma x10. Har man då vunnit ett lopp i Svensk Unghästserie med 50 000 i förstapris och har rätt boostnummer får man 500 000kr! Fick man en femhunka som oplacerad blev det ändå 5 000kr man får istället.

2,5 miljoner räcker några månader normalt sett, för det är ju inte mer än var tusende Boostnummer som vinner, men kittlingen finns där. Även som trea eller fyra kan man med lottens hjälp få en hygglig slant. Det kanske är det här som behövs för fylla loppen i några av sportens vikigare streckspel?

Kräftgång i Norge
I omvärlden går det inte bra för hästspelet. Norge har som tidigare rapporterat backat en hel del hos sina ombud tack varje krav på registrering. Nu klarar man ekonomin ändå tack vare att spelarna skiftat fokus från ombud till internet där man från norska Rikstotos sida slipper betala provision.

Inget lyxliv i Frankrike
I Frankrike ser det återigen ut som att man hamnat i nedförsbacken och nu skall man göra ett besparingsting inom PMU där motsvarande c:a 300 miljoner SEK skall sparas. PMU är en stor organisation med massor av folk som har fina titlar. Det är för en rationell svensk inte så svårt att hitta sådana besparingar. Värre är väl kanske att man inte verkar ha några idéer för hur man skall vända trenden. ATG borde kunna sälja dem tjänsten ”speloptimering”. Det finns sannerligen en del att göra i Frankrike vad gäller tider när man kör, och det kloka i att 15-20 banor skall köra samma dag.

Polarisering
Om det verkligen var så att ytterst få spelare ens sett en häst i verkliga livet, och kraven verkligen var att all utrustning måste anges vid anmälan och måste man ändra stryks hästen, då skulle jag kunna förstå den polariserade debatten om utrustningsinfo. Lite mer respekt mellan lägren skulle vi vinna på.

Det finns gott om spelare som spelat på hästar länge. Det är lite si och så med nyrekryteringen av spelare, så det är många som har decenniers erfarenhet av travsport och spel. En del spelade på trav innan de aktiva ens föddes. Jag tror att man objektivt kan säga att travspelare i allmänhet är ganska kunniga om sporten, även om det är sekundärt i deras tänkande och uttryck. På samma sätt skall mångårig erfarenhet och utbildning hos de aktiva naturligtvis respekteras. Det finns ingenting som talar för att man medvetet utrustar sin häst för att den skall göra en sämre prestation. Tränaren har att ta med i sin kalkyl risken för att hästen t.ex. blir hovöm, travar orytmiskt och blir trött tidigt eller blir het och rusar iväg för att bli tidigt trött. Jag och spelarna har den största respekt för att det finns några miljoner olika kombinationer av utrustning som kan spela roll, och att det krävs djupa kunskaper för att hamna rätt.

Spelarna är dock väldigt överens om att utrustningen har betydelse. Den gör inte allt, men när det provas något nytt är det värt att ta i beaktning. En parameter till. När någon går tillbaka och slutar köra barfota trots framgångar, så får man vara med på det också som spelare. Ingen tror att man slår på skorna för skojs skull, utan det är säkert optimalt för hästen i den här starten. Men relativt de andra hästarna är det knappast en fördel.

Spelarkollektivet petar in nettopengar i form av spelavdrag motsvarande en hel Wenngarnauktion varje lördag, och där är det ju inga som helst problem att ge information till köparna.

2 tankar på “Korta notiser per den 17:e Augusti 2018”

  1. Få skulle köpa unghästar med stamtavlor som KANSKE stämmer, det är förmodligen en Ready Cashhingst , men vi har ännu inte blodtypat den, hur mycket vill ni bjuda ! Ni kan inte häva köpet sedan om det visar sig vara tjuvbeteckning från 2åringen i hagen bredvid.
    För det är ju så vi spelare upplever det när Timo Nurmos säger han köra barfota och med jänkarvagn samt helstängt, och vid starten visar det sig att han kör med skor och vanlig sulky samt öppet huvudlag.
    OM spelarna fick chansen att ånga sina spel vid felaktig information, så skulle allt vara frid och fröjd i mina ögon, men då skulle också omsättningen initialt sjunka ganska rejält. Men kanske senare öka när det sker en förändring till högre spelsäkerhet?

  2. Ang detta om utrusnings info,vilken målgrupp har man tänk den skall vända sig till,som man kan läsa nu är det mest att ändringar skall anmälas en timme innan spelstopp,hur stor del av omsättningen kommer in sista timmen o hur stor del kommer in mellan 10-15,en sista timmen anmälan kommer förmodligen ändå ute stänga en stor del av den breda spelmassan,om dom som knåpar ihop ett mindre system lördag för middag för o sen bänka sig framför tv vid 18 tiden börjar anse att detta med den nya infon den är inte för oss utan mest en eftergift till storspelare med dom högsta rösterna,ja då ligger det nära tillhands att man överger travspelandet för o börja lira oddset till exempel,där antalet brodd i fotbolls skorna knappas förändrar match bilden som ett sko ryck eller vagn ändring kan göra i travet om den breda massan an trav spelare skall kunna tillgodo göra sig utrustningsändringar skall infon anmälas senast kl 18 fredag kväll för o kunna finnas tillgänglig från kl 10 lördag fm,annars är jag rädd för att fler än jag kommer o överge system spelet på v75 på grund av att man nästan varje lördag känner sig lurad av det info flöde man kunnat ta del av på fredagar.Mvh

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.