Korta notiser per den 16:e Oktober 2018

Energi
Det finns få saker som påverkar kostnadsbilden så mycket, i så många verksamheter, som energipriset. Travsporten är inget undantag, tvärtom har man generellt stora kostnader för energi, trots att det är en utomhussport. Det är nu inte bara resandet till och från banorna jag tänker på, även om det kanske är det mest uppenbara. På de flesta gårdar får traktorn gå många timmar varje vecka, och så behöver man en hel del varmvatten och så här års också en hel del belysning. Och när det kommer till uppvärmning och belysning finns det en hel del man kan göra.

En gammal banbelysning kan dra lika mycket el som ett par hundra moderna villor behöver för att värmas upp. De flesta har många år på nacken, och inom en inte allt för avlägsen framtid kommer det vara svårt att hitta lampor och andra reservdelar till dem. I många stall sitter det gamla lysrörsarmaturer från förra seklet, där smuts, oxidering och missfärgningar av tidens tand skärmar av ljuset som man betalar dyrt för. En ny, fin och ren lysrörsarmatur var det mest kostnadseffektiva som fanns för 30-40 år sedan, men nu har det kommit ny teknik. Gårdsbelysningar är ett eget kapitel där man ser en hel del ihopkok av olika sorts armaturer, skarvsladdar, ståltråd och silvertejp. Investeringar i ny modern LED-belysning borde vara väldigt lätt att räkna hem, även om man på köpet dessutom förbättrar kvaliteten på ljuset.

Travsport är inte bara hästar och prispengar…

Amatörframgångar
Amatörerna hade åter en rätt så bra dag igår på V64 när det avgjordes på Färjestad. Två segrar till amatörtränade hästar. Jonas Viréns Nosignatall kom ut i lärlingsloppet, och det betydde 30 000kr på kontot. I montéloppet kom norske amatören Severin Aarskogs Flashing Boko ut, och tjänade 50 000kr när han segrade med likaledes norska Christian A Hande i sadeln. Det blev ytterligare 9 prisplaceringar för de amatörtränade.

Det kan kanske jämföras med de 9 breddloppen som avverkades på Östersund igår. Där fick de amatörtränade hästarna tillsammans ihop 4 segrar…

Sista chansen
Ikväll är det sista chansen att knipa en plats i BC-uttagningarna. Det är fina startfält på Axevalla, och många större stall skickar en stor mängd hästar dit. Det blir väl inte så mycket plats för amatörerna då, men det kan bli fin sport att titta på för den intresserade.

Vad händer i ST:s styrelse?
Erik Adielsson lämnar ST:s styrelse meddelar ST idag. Trist!
När frågade du som aktiv senast ”din” styrelseledamot hur arbetet i styrelsen går? Det finns kanske anledning att stötta dem lite ibland, ge lite input och råg i ryggen att ta rätt beslut.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.