Korta notiser per den 16:e November 2018

Prix de Bretagne
På söndag är det dags för första B-loppet, Prix de Bretagne. De tre första i mål är garanterade en plats i Prix d’Amerique. Vi får se Bold Eagle mot stora delar av Frankrikes elit. Örnen kommer nog med till PdA ändå, på pengar, men jag skall erkänna att jag längtar lite efter att få se honom på Vincennes. För många andra hästar är det viktigt att försöka knipa en plats. För svenske Day or night in är det ett absolut måste att kvalificera sig via en placering i B-loppen för att komma med i PdA. Han är det enda svensktränade ekipaget i detta lopp.

Morgonrock och scones
Det är tur att det Vincennes vintermeeting är igång, för den svenska travmenyn denna helg är inte så där enormt inspirerande. Men i vår svenska public service-TV så drar Vinterstudion igång så man har läge att sitta och jäsa framför TV-apparaterna i morgonrocken med nybakta scones. De där värmeljusen man pliktskyldigt köper varje gång man är på IKEA letas det reda på, och här hemma brukar barnen leta reda på änglaspelet. Måhända finns också några godisbitar kvar från fredagsmyset. Så kan man sitta långt in på eftermiddagen, och av döma av flödet i sociala medier är jag och familjen inte så ensamma om det.

Jag är lite undrande över att så få försök har gjorts att göra längdskidor, skidskytte och alpint till spelobjekt av de många spelbolagen. Är det för att det går i SVT som ingen försökt, där det inte går att göra reklam i samband med sändningarna? Det finns ju också snowboard och freestyle-sporten med en rad grenar av mycket skickliga åkare och gott om svenskar som hävdar sig väl. Bra TV-sporter. I min bok borde det här vara jättebra spelobjekt om man gör det på rätt sätt, med en folklig approach till svenska folket.

Ge plats för galopp
Förhandlingarna mellan Svensk Travsport och Svensk Galopp om ägandet i ATG fortsätter. För att kunna snuva statskassan på en halv miljard i skatt så behöver ST äga mer än 90% av ATG. Galoppen vill få mer exponering, och jag roade mig med att titta lite på hur de skulle kunna få det.

Jag tror vi skulle kunna göra en extra V75-dag med riktigt högklassig galoppsport. Kan vi ha extra V75 för att det är avlöningshelg och V75 från danska och finska småbanor för att det är någon slags jackpot-jippo så måste vi kunna ha riktigt bra galoppsport som extra V75 också. Finska kallblod, danska bonn-hästar eller galopp spelar ingen större roll för min smak. Och nog skulle väl den turnerande V86-cirkusen på sommaren kunna göra ett nedslag på Bro Park för några stora lopp? Jag är lite småintresserad av att se vad som skulle hända med omsättningen sådana kvällar när hela ombuds-tillsammans är igång och säljer andelar till spelet med galopp.

Sedan har vi ju en del omgångar som travet vill köra som ”midnattstävlingar”, och det lämnar ju den tidiga kvällen öppen för galoppsporten att exponera sig ordentligt. Med lite samarbete kan man komma långt. Det finns ju också en del omgångar som travet kanske inte vill köra. Jag tänker på fredagskvällen före Elitloppet och före derbyhelgen. Mellanfredagen under sprintermästaren är ytterligare en sådan där dag som travet kanske inte värderar väldigt högt. Vän av ordning kanske tycker att travet dikterar villkoren även med detta, att deras stora högtider skulle bestämma när galoppen skall ha sina stordagar. Jag ser det mer pragmatiskt, det ger bra utrymme för exponering i TV till en stor spelarkår, utan att travet känner att de offrat väldigt mycket. Det är bra också för speltotalen, det är ju den som både travet och galoppen skall leva på.

För övrigt anser jag att V75 bör starta 14:30 och gå i Sverige

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.