Korta notiser per den 16:e Maj 2018

Igår blev Takethem och Dreammoko klara för Elitloppet. Inte så mycket att säga om, även om jag har svårt att se Takethem vinna. Dreammoko kan mycket, men det krävs väl att några av de mer betrodda har en dålig dag för att han skall kunna rå på dem.

Propulsion
På kvällen genrepade Propulsion, med skor, och åkte ifrån de andra från dödens på 09,9. Malmrot kunde pusta ut, för en dålig prestation från Propulsion hade kunnat resultera i ett återbud, och det hade varit så tungt att få nu efter att Readly Express tackat nej. Nu höjdes istället temperaturen, för Bold Eagle får inte vara det minsta ur form för att kunna slå Propulsion.

Elitloppet 2008
Det gnälls en del över att ”den där inbjudne hästen är väl ingen Elitloppshäst”, underförstått att det inte är en av de tre bästa i världen, eller ens fem. Så brukar det ju nu inte vara när 16 hästar skall bjudas in, och en hel del tackar nej. Jag vill påstå att vi sett betydligt sämre upplagor än det kan bli i år. 2008 tycker jag t.ex. var ett ganska svagt år.

Vi hade Going Kronos, som vunnit en uttagning till Olympatravet, men blev oplacerad i själva finalen. Sedan städade han av Ålarökarn och Affe Fager i ett glest besatt snabblopp på Solvalla och fick en inbjudan. Han var tvåa i försöket, knappt slagen av Exploit Caf, och femma i finalen.

Sedan hade vi den nästan outslitlige Finders Keepers som tog första årssegern i Guldfinalen 12 dagar före Elitloppet. Han blev fyra i sitt försök och oplacerad i finalen och fick för sina två hårda heat lägga till 25 tusenlappar på sitt konto. Två veckor senare vann han Jämtlands stora pris, som följdes upp med Årjängs stora sprinterlopp och den då öppna Jubileumspokalen.

Citation hade vunnit bl.a. Hugo Åbergs året innan, men kom till Elitloppet med åtta lopp i följd utan seger. Fick spår åtta dessutom, och blev oplacerad i försöket. Nästa start blev i Årjäng där den diskades för galopp och gick sedan ur Stig H:s träning.

Hultman hade fått med Jocose efter en årsdebut med galopp och sedan vara fyra i guldfinalen som Finders Keepers vann. Det blev sorti redan i försöket.

Giant Superman fick också en inbjudan efter fem lopp på försäsongen utan någon seger. Var trea i finalen som Finders Keepers vann, och där Jocose var fyra. (Tvåan i den finalen var Scarlets Aino. Han valde istället att gå ut i Sweden Cup som han vann både försök och final i).

Red Chili Pirat var också inbjuden. Han vann under 2008 ett enda lopp, och det var i hans årsdebut ett par veckor före Elitloppet. Det räckte till biljett. Red Chili Pirat var trea i försöket och fyra i finalen. Den bästa svensktränade hästen.

Stig H hade inte bara Citation, utan hade också i sista stund fått med Plantagenet efter att ha vunnit ett par snabblopp på Solvalla som stor favorit. Det räckte inte, utan det blev sorti i försöket. Plantageenet är för övrigt uppfödd av Russel C Williams, som även fött upp en viss Nuncio.

Giant Diablo var också med i det som skulle bli hennes sista start. Hon hade varit i USA och tävlat något år, men i Elitloppet ville hon inte ta ett travsteg. Stackars Johan Untersteiner i vagnen hade ett fasligt göra att försöka hålla sin skengalopperande häst borta från fältet.

Glen Kronos hade rest runt en del och tävlat med varierande framgångar, kom senast från Lotterian där han var fyra i försöket men ströks till finalen. Det slutade med galopp och diskning redan i Elitloppsförsöket.

Mot dessa ställdes Kito du Vivier, Enough Talk, Oiseau du Feux, Exploit Caf, Olga du Bewitz och L’Amiral Mauzun. Även Ghiaccio del Nord skulle varit med, men blev spårsjuk. Hur det gick minns ni väl alla. Fabbe Souloy vann dubbelt med Exploit Caf och Oiseau du Feux. Enough Talk trea. Det vi kunde mobilisera i våra svenska stallar visade sig inte räcka till.

Körsvensligorna
I
mellansverige ser det ut så här:
Hagmyren ser Ulf Ohlsson i topp med sex segrar. Mats E Djuse har tre, och så är det en handfull kuskar med två segrar vardera.

Bollnäs har också Ulf Ohlsson i topp med 16 segrar. Ulf Eriksson och Jan-Olov Persson gör upp om andraplatsen med fem segrar vardera.

Rättvik har Nicklas Westerholm tagit hand om. Sex segrar hittills i år. Leif Witasp har tre, och några andra har två.

Romme är det tätt på. Ulf Ohlsson har nio, Nicklas Westerholm och Kaj Widell jagar med vardera åtta segrar.

Gävle är också spännande. Ulf Ohlsson leder här också, med åtta segrar. Claes Sjöström och Jenny A Björk skuggarmed sju segrar.

I Årjäng är det Carl-Johan Jepson i Kristian Lindberg som delar ledningen med tre segrar, följda av ett namnkunnigt gäng med två segrar vardera.

Färjestad är det Björn Goop som leder med 12 segrar, före Magnus Jakobsson som har nio segrar Mikael J och Jepson delar tredjeplatsen.

Örebro är det delad ledning i. Ulf Ohlsson och Jorma Kontio leder med sju segrar, en pinne före Åke Lindblom.

Lindesbergs travbana Fornaboda har det körts två dagar. Sebastian Hedblom är den ende som lyckats vinna två lopp så här långt, och jagas följaktligen av hela 18 kuskar.

Eskilstuna har en bekanting i topp. Ulf Ohlsson leder också här, tillsammans med Kaj Widell. Åtta segrar vardera. Oskar J Andersson trea med sex segrar.

Solvalla har ett jämnt trekejsarslag. Örjan Kihlström 35 segrar, Jorma Kontio 33 segrar och Ulf Ohlsson 32 segrar.

I morgon tar vi de sydligaste banorna.

Gav det rätt betalt?
V4 Örebro
Förväntat antal rätta rader: 1 296
Antal rätta rader: 1 282

V5 Axevalla
Förväntat antal rätta rader: 9
Antal rätta rader: 10

V64 Solvalla
(3 271 768kr hade spelats som ”Endast V6”)
Förväntat antal rätta rader: 7 129
Antal rätta rader: 7 763
(Utan Jackpot hade sex rätt gett 455kr)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.