Korta notiser per den 16:e Juni 2018

Solvalla
Stockholms travsällskap har fått ny ordförande och gjort fyllnadsval till sin styrelse. Av vad jag kan se och har hört är det högst kompetenta människor som tar plats i styrelsen nu, och förhoppningsvis kan det bli lite arbetsro för sällskapet så att man kan jobba mer framåt istället för att träta om makt och inflytande.

Vid det extra årsmötet tog man också beslut om att styrelsen får sälja marken söder om Solvalla. Vad ett stycke mark inklämd mellan en travbana och en flygplats är värd på den nu oroliga marknaden är skrivet i stjärnorna. Jag har en känsla av att det kan ta lite tid innan det blir en affär till rätt pris.

Kan man dömas flera gånger för samma brott?
Överdomstolen fastställde böterna för Mika Happakangas som anlitat en icke behörig person att utföra behandlingar på en häst. Jag har inget att erinra mot den domen. Men nu skall fallet rulla vidare till licenskommittén, och det skall anmälas till det allmänna rättsväsendet. Risken är med andra ord att Mika Happakangas kommer att dömas tre gånger för samma förseelse, i tre separata processer. Det skaver lite.

Nog hade ST kunnat slå ihop sina yrkanden i en och samma process? Kanske rent av skickat det hela vidare till det allmänna rättsväsendet med kommentaren att om man där finner honom skyldig så utgår detta straff från oss, och så får rätten avgöra om det är tillräckligt eller ej. Som det nu fungerar är ju bötesstraffet inte särskilt stort i förhållande till vad advokatarvoden för flera rättsprocesser kommer att kosta. Och min moder Justitia dömer människor en gång per brott.

”Låtsaveterinärer”
Även om jag starkt ogillar privata alternativa behandlare och diverse privatimporterade mediciner som används så har jag också en förståelse för fenomenet. Då och då postas det bilder på veterinärräkningar, och ofta är det enorma kostnader. Det har postats räkningar på mer än 100 000kr på sociala medier, och för många är ju det inte ett alternativ, utan då får man ta bort hästen istället om den blir akut sjuk eller skadad.

Jag tror inte att marknaden för alternativa behandlare uppstått på grund av snålhet eller girghet, utan för att veterinärkostnaderna stigit bortom alla gränser. Det är inte en önskvärd utveckling.

Försäkringsbolag
Apropå rättsprocesser så verkar Rommes försäkringsbolag sugna på att tröska domen om den förolyckade hästen Delvinator genom Högsta Domstolen också. Det är också ett sätt för de stora att långsamt men säkert mala ned vanliga människors ork tills de ger upp. När pärmarna med papper om något tråkigt som hänt tar mer plats än pokalerna man vunnit när det varit roligt, så har det blivit helt fel proportioner.

Är det någon som räknat på vad den samlade hästsporten betalar i försäkringspremier, och vad man får ut av det? Skulle det kanske vara vettigt att bilda ett eget försäkringsbolag?

Storlopp
Idag är det först Kymi GP på Kouvola-banan i Finland. Loppet har blivit lite rumphugget sedan Ringostarr Treb strukits, liksom den finska hästen Next Direction. Aubrion du Gers framstår som en solklar favorit för mig.

Sedan ikväll är det det dags för Bodens midnattstrav med Norrbottens stora pris. Sorbet är tyvärr struken. Propulsion är den stora favoriten, men jag tycker Arazi Boko och Call Me Keeper är ganska bortglömda.

Speltips
Tips till V75 Boden
Avd 1: 4, 5
Avd 2: 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 14, 15
Avd 3: 2 Cargo Door
Avd 4: 8, 9, 13
Avd 5: 7, 9, 10
Avd 6: 2, 3, 5, 6, 8, 11
Avd 7: 10 Propulsion
1 080 rader, 540 kronor.

Matematiken bakom utdelningarna
Det här systemet har potentialen att, om de minst streckade i varje avdelning vinner, vara ett av beräknade tre vinnande system, och då ge runt 15 miljoner i utdelning. Det innehåller också alla streckfavoriterna, så det finns sannerligen potential för riktigt låga utdelningar, men sådant är svårt att ”filtrera bort” om man inte använder sig av ett reducerat system.

Det är ganska svårt att sikta för högt på V75 med sitt system, men i alla streckspel så kan du räkna så här för att se om den tänkta potten räcker för ditt system att ge rätt betalt:

1 / (I%1 x I%2 x I%3 x I%4 x I%5 x I%6 x I%7) = X
där I% är den lägsta insatsprocenten i respektivte avdelning.
X skall vara lägre än antalet inlämnade rader beräknas bli, eller i vart fall inte överstiga det markant.

(För andra spel, justera formeln ovan med antal avdelningar)

Omvänt gäller att om ditt system får ett mycket lägre värde än det beräknade antalet inlämnade rader, så betyder det att potentialen till hög utdelning inte finns där. Idag beräknas t.ex. runt 200 miljoner rader lämnas in, 100 miljoner i omsättning när det är jackpott är inte orimligt. Om då ditt system t.ex. får värdet 75 000 så betyder det att i bästa fall är ditt system ett av 200 000 000 / 75 000 = 2 667 system som har alla rätt. Då kommer 7 rätt att ge c:a 16 500kr.

För den som är lite matematiskt lagd kan man också beräkna potential efter varje avdelning.

Gav det rätt betalt?
V4 Australien
Förväntat antal rätta rader: 5
Antal rätta rader: 8

V4 Kouvola
Förväntat antal rätta rader: 15
Antal rätta rader: 16

V65 Axevalla
(331 446kr spelades som ”Endast V6”)
Förväntat antal rätta rader: 3
Antal rätta rader: 2

V5 Nyköping
Förväntat antal rätta rader: 508
Antal rätta rader: 467

V64 Lindesberg
(803 523kr spelades som ”Endast V6”)
Förväntat antal rätta rader: 4 095
Antal rätta rader: 4 466

V5 Bergsåker
Förväntat antal rätta rader: 23
Antal rätta rader: 25

V4 Vincennes
Förväntat antal rätta rader: 4
Antal rätta rader: 4

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.