Korta notiser per den 16:e Januari 2019

Reformera de fasta travoddsen
Jag har ett tips till de spelbolag som erbjuder fasta odds på trav. Kom ut lite tidigare med oddsen än idag. Nu får man ofta vänta till 15:30 – 16:00 innan det kommer ut odds till kvällens tävlingar, och där missar bolagen en del chanser för att få bredare massor av spelare att intressera sig för deras spel. Och lunchtävlingarnas odds hinner ju knappt komma innan spelet stänger igen. Om man nu tar sig omaket att sätta odds så är det ju bra om spelarna hinner med.

Lek med tanken att kvällstävlingarnas odds kommer redan vid 12 istället. Då kan intresserade spelare sitta och kika på dem under lunchen, eller eftermiddagsfikat. Det blir underlag för diskussioner, intresse skapas. Oddsen för alla andra sporter med kvällsmatcher finns ju redan där, och ATG har sina spel öppna med insatsfördelning. Men oddssättarna för travet sitter under sin korkek och luktar på blommorna.

Naturligtvis finns det en ökad risk för felsatta odds eller att väsentlig information ännu inte nått spridning, men jag tror man får ta de smällarna (kan ju hanteras med begränsade storlekar vaden) mot uppsidan att kapa åt sig en större marknadsandel.

Här kommer ju också det här med väldigt tidiga spelstopp in i bilden. Svenska Spel kör ju spelstopp mycket senare på sina fasta travodds, och de andra bolagen med fasta odds bör tänka mer i de banorna också om de skall kunna ha kvar produkten.

Tid är en bristvara
Trots att Solvalla endast kör 9 lopp på tisdagar är det tre timmar mellan första och sista start. När det är onsdag är det 3 timmar och 36 minuter mellan första och tionde loppets start. På lördagar när STL-banan kör 12 lopp är det 4 timmar och 17 minuter mellan första och sista start.

Är det rimligt att man skall kunna se en fotbollsmatch OCH gå på bio, på den tid som en travtävling tar? På lördagar hinner man med att äta och ta en öl emellan också. Jämför med söndagar då man klarar av GS75:s sju avdelningar inom två timmar, på en och samma bana. Det är inte så många som bor på promenadavstånd till banan heller, restid skall adderas.

Det är rätt mycket annat som hinns med på den tid travet tar upp i tid, och vill man vara konkurrenskraftig framöver vad gäller publik är det mer tidseffektiva arrangemang som gäller. Det är ändå få travlopp som tar mer än fem minuter mellan start och mål, inkl nedräkningens sista minut. Det finns ändå massor av tid att vara social och konversera med andra. Att äta och dricka gott, applådera vinnare och lyssna på segerintervjuer.

När skall man börja förstå det här?

Äntligen
Läser också att teknikföretaget Nasdaq som levererar teknik till en rad börser världen över nu tecknat avtal med ATG om leverans av tekniska lösningar. Äntligen. Det finns hopp om att poolspelet i ATG:s regi kan överleva, att det kan ta nya steg och utvecklas, att ATG kan vara med och driva spelet framåt istället för att försöka bromsa världen så att de hinner med.

Sport idag:
I Handbolls-VM möter Sverige Qatar klockan 20:30.

I italienska supercupen är det final mellan Juventus och Milan. Lite engelsk FA-cup och spanska cupen står också på kvällens schema vid sidan av de pågående asiatiska mästerskapen.

Fyra matcher i innebandyligan, en match i basketligan, hockeyallsvenska.

Solvalla och Bergsåker får konkurrens ikväll när V86 avgörs där.

3 tankar på “Korta notiser per den 16:e Januari 2019”

 1. Förstår inte riktigt jämförelsen mellan GS75, där du bara räknat tiden för just den spelformen, och övriga dagar där du räknat tid inkl ramloppen?
  Hur som haver så använder väl den travintresserade tiden mellan loppen för att kolla värmningar, som ju är högst relevanta för tävlingarna och därmed spelet. Då går det fort mellan loppen, tycker jag (utom vid Xpress). Då kan man också skaffa sig egna intryck o slipper förlita sig på diverse experter och/eller tv:ns smått förvanskade bilder. Men framför allt behövs väl tiden för hästarnas skull?

  • Jag använde GS75 som ett exempel på att man kan köra sju lopp i följd på mindre än 2 timmar. På lördagar tar det en halvtimme till av någon anledning.

   Jag tror inte hästar känner av om det varit hästar på banan och sprungit lopp 15 minuter innan eller 10 minuter innan de provstartar ärligt talat. Allt handlar om vad man vill bjuda publiken på. En lång föreställning eller en mer intensiv föreställning. I den samtid vi lever är jag övertygad om att det är den mer intensiva som föredras av publiken.

 2. Ok, men det är ingen större skillnad mellan exvis Solvallas tisdagar och en GS75-dag. Solvalla klarar också av att köra loppen inom V64 med 20-22 minuters mellanrum, en heldag nio lopp 15/1 = 3 h 2 min mellan start första lopp och start sista, att jämföra med en hel GS75-dag tio lopp 13/1 = 3 h 21 min.
  När jag skrev ”för hästarnas skull” var det givetvis värmningarna jag avsåg. En hel del av den sammanlagda tiden mellan loppen under en tävlingsdag går åt till det, och jag utgår ifrån att du inte menar att den delen ska bort även om det inte framgår vad du tycker ska/kan tas bort. Fattar inte varför du tror att jag tror att hästarna skulle känna av att andra hästar varit på banan och att de isf skulle ta skada av det… What? Den var ny, men knappast något att fundera över.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.