Korta notiser per den 15:e Juni 2018

Utrustningsinfo
Jag skall försöka förklara det här med varför spelare idag ser utrustningsinformationen som viktig.

Det betyder något för hästen hur den är utrustad. Annars skulle inte landets travtränare köpa in sina ”jänkarvagnar” eller ha en massa olika huvudlag. Man hade inte haft norska huvudlag, inga rycktussar och i olika skor. Man hade inte ens haft ett körspö med sig ut på banan.

Hur mycket ”bättre” en häst blir av olika sorters utrustning varierar mellan olika förändringar och mellan olika individer. I en del extrema fall kan man se hästar bli 100 meter bättre av att gå barfota, medan andra kanske ”bara” blir fem meter bättre. Är då fem meter något att bråka om? Ta en hästs samlade målfoton, och flytta fram hästen fem meter på vart och ett. Hur mycket mer pengar skulle det ha blivit?

Nu är det ju inte så lätt att en häst bara blir bättre av utrustningsförändringar. En hovöm häst blir sällan bättre, utan galopperar ofta rätt så oförklarligt en bra bit in i loppet. Eller så travar de illa och blir till synes trötta tidigt. En del blir ”heta”. Det borde kallas för att de blir rädda istället, för det är instinkten att fly från en fara man har triggat igång på hästen. Då hushåller de inte med krafterna. Ytterligare en del andra har svårt att hålla sig i trav om man lättar dem på hovarna, eller sätter på en annan sulky eller huvudlag. Jag är full av beundran för tränarnas yrkesskicklighet att hitta rätt balans och utrustning för sina hästar.

Men vi vet också att när en tränare provar något, så är det värt att bevaka det, för ingen spelare tror att en tränare sätter på en nu vagn eller ett annat huvudlag för att hästen skall prestera sämre. Därför är det viktigt med information om dessa saker, och att man inte döljer vad man gör. Kunskapen finns ju spridd bland människor som får spela, och när vi alla spelar emot varandra blir det rätt så olika villkor. Det är det den här debatten handlar om, lika villkor.

De svenska spelarna omsatte förra året 13,7 miljarder hos ATG. Det betyder ett genomsnitt på 1,6 miljoner per lopp, 145 000kr/startande häst. Jag hoppas och tror att utrustningsinfo är något som ST centralt kan börja jobba på för att få till, givetvis med möjlighet att genomföra  och avisera ändringar om det man tänkt sig helt enkelt inte funkar för hästen.

Men i grund och botten handlar det här om lika villkor. En spelare som spelat för en större summa pengar blir lite upprörd när det blir ändringar efter spelstopp, när de försök att analysera loppet visat sig vara baserade på felaktig information. Den där spiken som skulle gå barfota får plötsligt skor, och kommer dessutom ut i en vanlig sulky istället för som brukligt i en jänkarvagn, då blir man inte glad. Det är lite som att prispengarna kan ändras efter startanmälan till loppen. Eller distansen eller startmetoden. Inga aktiva tycker det är roligt att inte veta förutsättningarna.

Ljudkvalitet
I min ungdom ägnade jag mig en del åt att sända närradio. En av de första sakerna man fick lära sig var att se till så att ljudet blir bra, annars vill ingen lyssna. Det skall låta lika högt hela tiden, ha samma nivå som andra radiokanaler, och det skall vara rent från ”skrapningar” eller distraherande bakgrundstoner.

Det gäller samma sak för TV, förutom då att bilderna skall vara fria från brus, att färgbalansen skall vara liknande och bilderna helst i samma format så inte folket i studion blir väldigt breda eller långa om man tittar på skärmar med olika format. Jag tycker att man glömt bort det här en del på Kanal 75. Banans kanal har ofta ett mycket lägre ljud än ATG Live-kanalen, så hoppar man mellan dem får man vara snabb på volymkontrollen.

Dessutom kan de som står där och pratar kanske lära sig lite basala saker. Det är sällan särskilt lyckat att stå så man får en massa vind i mikrofonen, eller att stå där traktorer kör förbi och bullrar. När man intervjuar någon är det den som svarar på frågor som är huvudpersonen. Ofta är det dock den som ställer frågorna och leder samtalet som hörs bäst, eftersom denne vågar trycka mikrofonen mycket närmare sin egen mun än den man intervjuar. Det kan krävas ett par timmars träning att balansera för det där, men när man väl lärt sig så sitter det i ryggmärgen hela livet sedan.

Om man sedan också klarar av att kassera eller åtgärda glappande kablar, ser till att batterierna till micken alltid är fullt laddade och går igenom sin utrustning och jordar den så en massa ”jordfelsbrum” inte stör så blir det ännu bättre. Det här kostar inte så mycket, det handlar mer om en attityd att man som yrkesman vill lämna ett gediget hantverk ifrån sig. De tusentals kunder som varje månad betalar för att få tillgång till bansändningarna kanske kan vara värda det?

Hemmabanor
Travhästägarna kom på morgonen med siffror om hur stor andel av hästarna på varje bana som är ”hemma-hästar” och hur många som rest dit. Siffrorna var inte så överraskande. I ”ytterområdena” reser man mindre än man gör ”i mitten” där man har fler alternativ.

Jag tycker att man borde börja prata om annat än ”hemmabanor”. En av landets mer framåt tränare är Jörgen Westholm. Han håller på sin gård utanför Sala. Man har bestämt att i Sala har man Romme som hemmabana. Mellan hans gård och Romme är det enligt Google Maps 99,8km. Till Gävletravet är det 119km, till Sundbyholm är det 86,7km och till Solvalla är det 103km. Det är 114km till Fornaboda och 138km till Örebro (blir lite närmare om man flyttar till Kvinnersta norr om Örebro). Frågan är då om hästar tränade av Jörgen Westholm är ”Romme-tränade”, eller om de är tränade på en strategiskt bra plats för att ha 1 – 1,5 timmars resväg till ett större antal travbanor med möjligheter att tävla?

Det finns fler strategiska ställen att ha sin gård för att ha nära till flera travbanor. Om man t.ex. håller till i Ljusne strax söder om Söderhamn är Bollnäs hemmabana. Dit har man 52km. Till Hagmyren är det 73km och till Gävletravet 70km. Håller man till runt Nyköping är Eskilstuna hemmabana, men det är relativt nära också till Solvalla, Örebro och Mantorp.

Begreppet hemmabana känns rätt så ute, det handlar mer om vad som finns inom 150km omkrets och man får inse att flera banor ”delar” på samma tränare och hästar.

Andelsspel
ATG har tyvärr en rätt så irriterande bugg för sitt andelsspel. Det går max att sälja 10 andelar, trots att de säger att det skall gå att vara 50 andelar. Därför finns det väl risk för att dagens andelar också tar slut snabbt, men är de slut så föreslår jag att ni skapar egna andelsspel och bjuder in till dem.

Håll utkik på Twitter, idag blir det spel till Axevallas V4, Lindesbergs V4, Kalmars V5 och Bergsåkers V5.

Gav det rätt betalt?
V4 Australien
Förväntat antal rätta rader: 16
Antal rätta rader: 21

V4 Romme
Förväntat antal rätta rader: 10 888
Antal rätta rader: 14 232

V5 Sörlandet
Förväntat antal rätta rader: 1 060
Antal rätta rader: 1 920

V5 Åby
Förväntat antal rätta rader: 114
Antal rätta rader: 119

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.