Korta notiser per den 15:e Januari 2019

Hur sänker vi medelåldern?
De unga inom travet blir färre, kan man läsa i Travronden. Inte alls konstigt, säger jag.

Nästan alla verksamheter i Sverige som vänder sig mot unga är organiserade i föreningar där man för en relativt rimlig medlemsavgift och inte allt för dyr utrustning kan börja få vara med redan vid låg ålder. I gengäld får man som förälder dra sitt strå till stacken och ställa upp med lite ideellt arbete efter förmåga och kapacitet. Det är inte så att föreningarna badar i pengar, men man får en hel del bidrag från kommuner, landsting och staten. Många föreningar är dessutom duktiga på att söka medel ur fonder och från statliga öronmärkta anslag för att utföra beställda aktiviteter.

Om man kikar lite på hur det ser ut med föreningslivet så ser man att de flesta barn är aktiva i föreningar som ligger inom några kilometer från hemmet och/eller skolan. I nästan varje liten by i Sverige ligger det en fotbollsplan, i så gott som varje gymnastiksal vid landets skolor spelas det innebandy på kvällar och helger. Det spolas isbanor där barnen har ”skridskokul” från låg ålder, om man inte har turen att bo vid en ishall. De simmar i badhus, spelar handboll, volleyboll, badminton, tennis, bordtennis, basket, bowling, åker skateboard, gymnastiserar, friidrottar, brottas, skjuter pilbåge… De gör det i hallar finansierade av skattepengar, som styrts till att ungdomar skall kunna vara aktiva utan att det skall kosta massor.

Nu kostar det ibland en hel del i alla fall, i synnerhet om man är duktig. Gud bevare den förälder med knapp ekonomi som har ett hockeyintresserat barn med talang. Eller som vill ägna sig åt ridsport. Golf är t.ex. en mycket billig sport i jämförelse. Att en sport är ”för dyr” märks oftast på att de yngre som kommer har föräldrar som varit aktiva och framgångsrika. Det betyder inte att de inte jobbar hårt för sin framgång, men kostnader och faktiskt tillgång till sporten gör att få unga får tillräcklig mängdträning i dyra sporter genom att bara hålla på i föreningslivet.

De unga som ändå tar licens är ofta de som jobbar inom sporten, som hästskötare. Det syns på att det är mest tjejer bland de unga licensinnehavarna. Det är skoj att ”gubbstämpeln” håller på att försvinna, men egentligen är det ju samma problematik om männen är frånvarande i en sport som när tjejerna inte finns med. Det blir en rätt så ”fattig” sport som inte når sin fulla potential att bli populär i breda folklager. Och ja, en av hemligheterna bakom den stora pubiktillväxten för svensk fotboll beror på att vi haft ett av världens bästa damlag.

I travets värld, där allt skall finansieras med spelpengar, är det mycket små andelar av den totala budgeten som går till ungdomssatsningar. Delvis beroende på att det finns så få ungdomar, det blir en negativ spiral. Travskolorna gör ett bra jobb, men det är inte så många som bor inom några kilometer från en travbana, den sfär som de flesta väljer för sina fritidsaktiviteter. Ett rimligt mål måste ju vara en travskola i varje svensk kommun. Det finns 290 kommuner i Sverige. Idag finns ett 30-tal travskolor.

Vägskälet
Ett nytt miljonlopp föddes igår. Det är treåringseliten under Elitloppshelgen som nu blir final i Breeders Course, och får ett förstapris på en miljon. För att delta i finalen skall man vara etta eller tvåa i något av de sex uttagningsloppen. Fyra försök körs i Sverige, ett i Holland och ett i Italien.

Nu har svensk travsport definitivt kommit till ett vägskäl. Uttagningsloppen till långa E3 går tre veckor senare, och Margaretas tidiga unghästserie rullar också på med tävlingar bl.a. 19 dagar före det nya miljonloppet. Antingen ser man som ägare och tränare till talangfulla treåringar det här som alternativa matchningsmöjigheter, eller så kommer snart kravet på samordning så att man kan vara med på allt. I sådana fall har vi valt den amerikanska vägen där väldigt många hästar kommer vara helt färdigtävlade efter fyraårssäsongen.

Jag har inget emot att man gör fler stora unghästlopp. Det här nya loppet kommer ju att ligga först på säsongen, och det kommer ha en hel del internationella inslag. Det känns intressant, väcker lite intresse för ett lopp som man annars inte brytt sig om så mycket. Jag förstår att ägare och aktiva behöver få avkastning på sin investering i rimlig tid. Men så trist jag tycker det är att så många hästar slås ut av svåra skador och förslitningar innan de når sin absoluta peak som 6/7/8-åring. Jag vill se de mest talangfulla hästarna blomma ut, sätta världsrekord, vinna Elitloppet, PdA och andra stora lopp. Att bara se dem som namn i en auktionskatalogernas stamtavlor räcker inte om vi skall kunna behålla något folkligt intresse för sporten.

Sport idag:
Det är returmöte i hockeyns Champions League. Frölunda möter Plzen borta, men har en seger med sig.
Småländskt derby i innebandyns högsta serie när Jönköping möter Växjö.
I basketligan är det Jämtland som tar emot gästande Luleå .
Det är lite FA-cup i fotboll från England. Blackburn – Newcastle, Luton – Sheffield W och Stoke mot Shrewsbury. Dessutom en match i franska Ligue 1, spanska cupen, asiatiska mästerskapen och vänskapslandskamp mellan Island och Estland.
Handbolls-VM rullar vidare, och nu börjar det bli lite intressanta matcher mellan lag som kan ta medaljer. Ryssland – Brasilien och Tyskland – Frankrike står på schemat idag.
V64 från Solvalla och bästa loppet går utanför V64-spelet idag, i lopp 3. Fem ston gör upp i Fiona Sans lopp. Double Exposure, In Toto Sund, Ladyofthelake, Darling Mearas och Ginny Wesley är startlistan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.