Korta notiser per den 15:e April 2018

Day Or Night In kvalade in till Olympiafinalen igår. En läcker häst som verkar ha ett löphuvud och fighterhjärta utöver det vanliga. Även om det var roligt att se Spring Erom som 12-åring förra året vara med i några storlopp så är det inget emot att se nya stjärnor etablera sig.

Leonard Cornelius
Leonard Cornelius Petersson-Brodda är det fullständiga namnet på mannen som grundade Brodda stuteri och vars minneslopp kördes igår. Initialer i all ära, men åtminstone ett förnamn kan man väl kosta på sig att skriva ut och nämna?

Sportförstörande
Inom lagsporter har man jobbat en hel del med att motverka vad som kallas för spelförstörande moment. Publiken vill se sport, inte taktiska finesser där man hittat en lucka i regelboken. Det här borde travet också titta på. Det finns två moment som jag blir extra sur över. Det ena är när hästar ger sig ut i tredjespår, men sedan inte går framåt en meter, utan bara agerar bromskloss för dem som går ut bakom. Det andra är när hästar i dödspositionen sätter upp ett tempo som de inte har täckning för. Jag är så less på att se hästar vara iskalla i dödens redan 700 kvar efter att ha pressat hårt på ledaren. Förutom att köra krafterna ur ledaren så är de i vägen för vissa när de går som ett bojsänke genom fältet, och skapar luckor för andra som snikat på innerspåret.

Och nej, jag har inget emot att man tävlar och utmanar ledaren. Men nog bör man hålla en bit in i sista sväng i alla fall om man sätter upp tempot. Rent taktiskt ser jag inga rimliga skäl att köra en häst rejält trött och sedan bara få den obligatoriska femhundringen från priskakan.

Snälla, snälla, snälla
Jägersros publik igår redovisades till 3 743. Motsvarande dag förra året hade man 4 163 och för två år sedan 4 233. Själv satt jag och såg loppen på datorn, och när femte avdelningen på V75 gått i mål stängde jag av datorn och gick för att ordna med lördagsmiddagen istället. Snälla, snälla, snälla… Låt oss få V75 tidigare på en tidpunkt då solen lyser på publiken, och där travet inte inkräktar på lördagskvällarna.

Bazaren i Istanbul
För bara några år sedan var sociala medier på lördagarna fyllda av spekulationer och resonemang om hur loppen skulle köras på V75. Många deltog i de samtalen, och även om väl hårda ord fälldes ibland så fungerade sociala medier som ett kollektiv som tillsammans försökte hitta all information om dagens V75-omgång. Idag har de diskussionerna helt drunknat i megafonliknande utrop om att köpa andelsspel av än den ene, än den andre. Från att ha varit en diskussionsklubb har sociala medier förvandlats till något som liknar bazaren i Istanbul.

Ett krasst konstaterande
Om man under en tävlingsdag omsätter knappt 2,9Mkr, och av de pengarna får 8% i marknadsavgift från spelbolaget så är det c:a 230 000kr. Om man då delar ut 640 000kr i prispengar och till det uppfödarpremier samt kostnader för att arrangera tävlingen så uppstår ett stort underskott. Är det då rimligt att spelintresset sätter ramarna för hur travsporten skall arrangera tävlingar? Nej, men då måste travet ha stabila intäkter från annan verksamhet än spelet.

Gav det rätt betalt?
Jägersro V75
Förväntat antal rätta rader: 153
Antal rätt rader: 119
(Det gav med andra ord bättre betalt än förväntat på den raden igår).

Speltips
GS75-1 4 Bear Hope
GS75-2 3, 5
GS75-3 2, 6,  10, 13, 15
GS75-4 2, 3, 4, 5, 6
GS75-5 6 Categorical
GS75-6 3, 7, 8
GS75-7 2, 13
300 rader och kronor

Gårdagens hjälte
Deuxieme Picsous satt i kön och hade inte med segern att göra. Men det blev en femteplats, 17.000kr in, och elvaåringen kan en del ännu.

Dagens hjälte
Dagens hjälte är Iniesta Bob. Man blir alltid lite förvånad när en nioårig häst dyker upp bland unga hästar i början av sin karriär. Iniesta Bob är en sådan. Han har bara gjort 33 starter och tjänat knappt 200.000kr.

Iniesta Bob föddes som alla andra Bob-hästar upp av familjen Stejdahl. Det har blivit en del hästar med åren. Iniesta hamnade hos Roger Malmqvist som körde premielopp och kvalade in honom som tvååring. Men det blev ingen start då. Något hände, och hästen hamnade hos amatörtränare.

2014 som fempåring kvalade han igen, och debuterade med en andraplats. Han hade bara den då treårige Twigs Briard före sig i mål. Sedan följde två diskningar för galopp, en strykning för hälta och ytterligare en diskning för galopp. Det betydde nytt kval, och trots att han vann det kvalet ville man inte godkänna honom eftersom han travade orent.

Kvalade igen som sexåring, gjorde några starter med blygsamma placeringar eller diskningar som resultat. 2016, som sjuåring, hamnade Iniesta Bob hos familjen Djurberg, och i deras vård hände det saker med Mikael J Andersson i vagnen. De fem första starterna i den regin resulterade i raden 1-0-1-1-3. Första starten som sjuåring mer än dubblade startprissumman.

Segrarna har inte fortsatt i samma takt, men två till har det blivit, och en del pallplaceringar. Hästen tycks trivas även om det blir någon galopp ibland. Idag skall han ut i GS75-5 från ett fjärdespår. Det blir kanske tufft att vinna, men lite platschans är det allt. Vi håller en tumme.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.