Korta notiser per den 14:e September 2018

Om odds och spelavdrag
När man spelar på fasta odds kan det kännas lite rörigt att försöka förstå om de odds som presenteras för en är bra eller inte. Förutom att studera oddsen i sig är återbetalningen ett bra mått på sannolikheten att hitta ett bra odds. Den räknar man ut så här:

Ta och dela 1 med alla oddsen i aktuellt spel.
Det kan se ut så här i ett 1X2-spel där oddsen är 3,10 – 3,75 – 2,30
1/3,10 = 0,322581
1/3,75 = 0,266666
1/2,30 = 0,434783

Summera sedan de kvoter du fick.
0,322581 + 0,266666 + 0,434783 = 1,02403

Ta sedan och dela 1 med dennna summa.

1/1,02403 = 0,976533

Meningen är nog att återbetalningen skall vara c:a 97,5%, men avrundningarna ställer till det lite.

Oddsen är hämtade från Unibet på en av lördagens Premier League-matcher, och 97,5% återbetalning på utgången av en match är ungefär vad marknaden kräver. Spelbolaget får klara sina omkostnader med 2,5%.

I ligor som inte har samma popularitet som Premier League, t.ex. svenska Division 2, så är det som regel runt 90% återbetalning när det gäller fotboll.

Man beräknar återbetalningen på samma sätt oavsett hur många möjliga utfall och därmed odds det finns. Trav brukar t.ex. ha c:a 85% återbetalning på spelbolagens fasta odds. Det ger som regel högre odds än ATG, men inte på något vis så att man alltid slår dem.

Det man skall se upp med är platsodds som ju är tre till antalet, och därför får summan av kvoterna först delas med 3. På andra spel som t.ex. målskytt i en match kan ju antalet målskyttar variera, vilket avspeglar sig på oddsen.

Med 97,5% återbetalning uppstår rätt roliga möjligheter att skapa egna spelformer med klart rimliga spelavdrag. Det är nu inte alls ovanligt med bolag som med hjälp av bonusar, SMS-utskick, tävlingar och kampanjer försöker saluföra spel på samma matcher med 94-95% återbetalning. Det blir enormt dyrt i längden för dig som spelare. Mer om detta i morgon.

Statistik
På de stora sporterna hittar man dessutom statistik runt lagen på en nivå man inte är bortskämd med som travspelare. Inom fotbollen t.ex. hur långt varje spelare sprungit i alla ligamatchet, hur många passningar de slagit, och hur många av dem som kom fram. Om de gör spelmål eller om det är fasta situationer, vem som lägger straffar, slår hörnor, tar hand om frisparkar eller kastar inkasten på offensiv planhalva.

Ishockey har motsvarande statistik för sin sport. De amerikanska sporterna baseball, amerikansk fotboll och basket är också statistikfantaster av stora mått, men vi ser att även i golf, innebandy handboll, friidrott, tennis etc så kommer det mer och mer sådant här.

Travet ligger flera decennier efter på det här området, och det är kanske en anledning till att det är svårt att locka nya unga spelare. Där är det ju inte ens viktigt att korrigera felaktig skoinfo och tre år med positioneringssystemet har gett oss lite fyrkanter i rutan, men det har inte kommit längre än så. Vill man veta vilken utrustning en häst gått med får man betala extra för att veta det.

Ångdator med hålkort?
Att datasystemen som sköter den svenska travsporten är gamla och utdaterade är allmänt känt. Det här börjar nu få konsekvenser. Hästen Fanny Chenal har enligt systemet inte betalat in den fjärde insatsen till kriteriet, och borde därför inte få starta i Oaks-kvalen. Systemet skall på något sätt larma om sådant, men antingen har det inte larmats av något skäl, eller så har larmet ignorerats. Det här berättade tidningen Sulkysport om igår, som också tar upp en annan brist.

Hästen Kaksen N.O. exporterades till Sverige. Sverige importerade till sitt sportsystem de fem senaste starterna, Norge raderade alla starter på sin exporterade häst (som ju kan komma att starta i Norge) och spelarna står där utan info om vad denne häst egentligen gjort.

Det är faktiskt inte jättesvårt att bygga små XML-exporter och importer så att sportsystemen runt om inom UET kan byta information med varandra om starter och om stamböcker. Nordamerika och för den delen Australien och Nya Zealand kanske också vill vara med. Men åtminstone borde väl UET kunna lösa det här med så omfattande utbyte av hästar mellan länderna som man har? Ta med ett par systemnissar per land till nästa UET-konferens och sätt dem i ett rum tillsammans, så är risken rätt stor att de under sitt till ”Hackathon” kommer lösa det där. Det skulle i sådana fall vara första gången på länge det kommer något konkret ur en sådan konferens.

V75-upproret
V75-upproret sprider sig. Sedan ATG lanserade sina nya jackpotregler för V75 så har många spelare ruttnat ordentligt på det här och lägger ned sina andelsbolag och deklarerar att de inte skall spela V75. Rätt många sansade personer. Jag förstår att ATG sett vad som skedde i Norge när registreringskraven infördes där, men att kidnappa spelarnas pengar ett par månader kan ju inte vara någon rimlig lösning.

Man hade kunnat ge ombuden en slant för varje spelare som konvereteras, och börjat med det redan när lagstiftningen klubbades och man visste att privilegiet med oregistrerat spel skulle upphöra. Eller varför inte gjort ett stort lotteri utan insatser. En högvinst på en miljon och 50 vinster á 100 000kr till alla som registrerar sig som kund hos ATG före dag x. Vem skulle då inte se till att alla myndiga i en familj blev ”medlemmar” hos ATG? Jag tror det rent av hade blivit billigare än vad det nu blir när man retat upp så många, så mycket.

1 tanke på “Korta notiser per den 14:e September 2018”

  1. Man fick under en tid för något år sedan lite fringisar om man signade upp nya konton i spelbutikerna, så de har gjort även det på ATG.
    Att de inte var intelligenta nog att starta ett gratislotteri är som du säger vansinne , kunde t o m haft en häst som lottats ut också, någon åring från kriterieauktionen med alla kostnaderna fria under sina första 6år tex.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.