Korta notiser per den 14:e Oktober

ATG uttalade sig igår för Rickard Hansson på Expressen så här: ”Vi har god inblick i antal kunder hos våra utländska partner och om det rör sig som olika kunder.
Systembegränsningen för V86 är 5 000 system. Det totala antal system som i går lämnades in från kunder i Belgien underskred den gränsen.”

Om uttalandet ovan är sant så har ATG och svensk hästsport mycket stora problem. Om jag hade varit säkerhetsansvarig på ATG hade jag då gått raka vägen till VD och ST:s generalsekreterare och förklarat att vi troligen har fixade, uppgjorda, lopp i stor skala inom svenskt trav. Det går inte att gång efter annan slå slumpen på det här viset.

Jag skall försöka förklara varför det är så.

Raden på V86 i onsdags var till en början inte så svår, men mot slutet blev det mer kärvt. Om man multiplicerar insatsprocenten i varje lopp med varandra så får man fram hur stor sannolikhet att få rätt rad är. För att alla skall förstå så tar vi först ett enkelt räkneexempel och antar att det i alla lopp vinner en häst som är spelad på 50%, den stora favoriten. Då är sannolikheten 0,50 x 0,50 x 0,50 x 0,50 x 0,50 x 0,50 x 0,50 x 0,50 = 0,390625% att en rad går in. 1 rad av 256. Eftersom radpriset är 25 öre har vi en rätt rad per 64kr i omsättning. Spelavdraget är 35% och sedan 40% av resten går till dem som har 8 rätt så blir utdelningen då 16kr.

Nu tar vi insatsprocenten från rätt rad på V86 i Onsdags. 0,2941 x 0,5655 x 0,3979 x 0,0976 x 0,3720 x 0,6106 x 0,008 x 0,0460 = 0,0000539750% chans att rätt rad går in. Mer enkelt uttryckt så blir det 1 rad per lite drygt  1.850.000 som bör ha alla åtta rätt. För varje 462.500kr i omsättning borde det finnas en rätt rad. Med 35% spelavdrag och 40% till potten för alla rätt så finner vi då att 8 rätt borde ha gett c:a 120.000kr i utdelning. Nu blev det istället 41.000kr.

Vid det läget borde det tjuta ett ilsket larm och röda saftblandare borde gå igång på ATG:s kontor. Sådant måste undersökas. I historien har det ju visat sig att det finns en rad olika anledningar till att en rad inte blir så svår som det var tänkt. Det finns som regel en logisk anledning till att det blir så. En kan vara att Sadri på Kungs Frukt i Trollhättan satt alla sina andelssystem som varvats många gånger. En annan anledning kan vara att Spelvärde satte sina spelidéer som många hade följt efter. En tredje anledning kan vara att någon tagit sitt telefonnummer som enkelrad och spelat den hundra gången och fått in spelet. Logiska förklaringar som är sådant som händer. Men det klart att om Sadri sätter alla rätt flera gånger i veckan, vad han än spelar på, så är det inte längre bara skicklighet. Om Spelvärdes idéer sitter varje gång så är det inte heller bara skicklighet, det är orimligt att tro det. Om telefonnummersspelaren tar sin sambos telefonnummer veckan efter och vinner igen så är det inte längre slump. (Det här skall inte förväxlas med möjligheten att som spelare vara skickligare än andra och i längden vinna pengar, det är naturligtvis möjligt, men inte hur mycket som helst).

Snittvärdet på de kuponger som de belgiska spelarna vann med i onsdags var c:a 55kr per spelat system. Vi höjer det till 60kr och så tar vi det gånger 4.999 system. Då har Belgien omsatt 300.000kr, 1,2 miljoner rader. Det är betydligt mindre än de teoretiska 1,85 miljoner rader som rent statistiskt krävdes för att få en rad med åtta rätt. Men visst, slumpen kan ju tänkas räcka till en rätt rad, eller kanske två om de varit duktiga. Men de hade ju 47 rätta system. Det är så orimligt att det är mer sannolikt att Forsmarks kärnkraftsverk flyger i luften idag. Och då talar vi bara om onsdagens omgång. Om vi ser till alla de andra gånger då spelare från Belgien och Finland grovt överträffat alla rimligheter i slumpen så börjar vi närma oss sådana abstrakta tankar som att Hästsportens Hus i själva verket är rymdskeppet som drivs med osannolikhetsdrift i romanen Liftarens guide till galaxen.

Om ATG hade varit en bank hade finansinspektionen stängt den för länge sedan. Så här dåligt får man inte räkna om man har hand om människors pengar. Om ATG varit ett spelbolag som vilket som helst av de aktörer som finns idag där spelbolaget spelar mot andra spelare hade man gått i konkurs. Men som statligt kontrollerat förmedlande spelbolag får man tydligen räkna så här illa. Lotteriinspektionen tycker det är OK att miljarder av spelarnas pengar riskerar att fara iväg. Finansdepartementet vill bara ha sin skatt.

Gårdagens hjälte, Sid the Kid, slutade fyra. 10 sköna tusenlappar in på kontot.

2 tankar på “Korta notiser per den 14:e Oktober”

  1. Pingback: Anonym

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.