Korta notiser per den 14:e Oktober 2018

Yonkers International
Cruzado dela Noche är en häst jag gillar, men han hade den där förmågan att inte ha mest tur och inte kunna plocka fram det där allra sista lilla extra, när det verkligen gällde. I alla fall så länge man var på svensk mark. Det var ganska frustrerande som spelare… Fyra i Kungapokalen. Första segern som import tog han på Bjerke i deras fyraåringslopp på GP-dagen. Sedan vann han förvisso ett försök till Sprintermästaren, men trea i finalen. Den största prischecken han vann på svensk mark var finalen i Norrlands Grand Prix på Bergsåker. Inget dåligt lopp och 300 000kr i förstapris, men kanske inte det mest ärofyllda.

Men i Tyskland vann han Grosser Preis, och som nybliven femåring vann han Copenhagen Cup. Men galopp i Elitloppsförsöket, fyra i Jubileumspokalen och sexa i Olympiatravet säger en del om hur det gick. Så han togs över till USA igen, och igår gjorde han första riktiga starten där som äldre. Och det gick bra. Jag vill gratulera alla runt denna häst som nu fick visa vad han kan.

Amerikansk sulkysport
Det är väldigt mycket pengar i Yonkers International. En seger där är värd lika mycket som serien Östersund, Boden, Årjäng, Hugo Åbergs och Sundsvall Open tillsammans, c:a 4,5 miljoner kronor. Lika mycket pengar som en PdA-seger.

Hälften så mycket till tvåan Lionel som gjorde ett mycket bra lopp. Inför loppet var han den enda hästen som inte hade fått några medicinska behandlingar registrerade på sig av New York Gaming Comission. Och jag vet inte ens om Antonsen hade något körspö med sig ut på banan.

Det är något vi skall komma ihåg när vi ser amerikanska tider att det är smått vettlösa drivningar som i Sverige hade renderat åtal och licensindraging. Det är också helt OK med en rad behandlingar som i Sverige och övriga Europa inte är tillåtna. Cruzado dela Noche fick i likhet med flera andra deltagare Omeprazol 48 timmar före loppet (96 timmars karens i Sverige). Två av hästarna gick med Fenylbutazon, två andra gick med Hyaluronsyra och någon med Acetylcystein. Endast en gick dock med Lasix. Så ser travsporten ut i USA, vare sig vi vill det eller ej.

Svenska Mästerskapen
Här i Sverige var det SM och Readly Express visade att i Propulsions frånvaro, över lång distans och med ett någorlunda rimligt lopp så är han minst ett nummer större än de andra. Stonas SM-tecken tog Cash Crowe hand om med 11:e segern i 14:e starten. Ruggig donna det där som nu är tillbaka efter nästan ett års uppehåll och inte har haft några problem att ta sig an de äldre i comebacken.

Malin Wiklund lurade skjortan av de andra och fick köra drygt 1,22 andra femhundringen. De hade inte en chans sedan när hon och hästen Mellby Entre gasade på slutet. Så blir man svensk amatörmästare.

Jenni H Åsberg blev först svensk montéryttarmästare och dessutom red hon den svenska Montémästaren Order to Fly till seger. En kanonfin dag för Jenni.

I Lärlings-SM hade Mikael Lindblom fått låna sin pappas kusins häst, Athos Race. Med den kuskförstärkningen i vagnen blev det så klart seger och på nytt rekord över distansen.

Ungdoms-SM gick till Mats E Djuse som höll huvudet kallt, fick draghjälp och sedan avgjorde enkelt över upploppet. De fyra bröderna Djuse tar för sig mer och mer i travet och de har framtiden för sig. Mats är född 1998.

Travresor
Det här är en intensiv travhelg. Flera kuskar var på Vincennes i fredags och flög upp till Åby för att tävla där. Idag är det Hamburg som har sin stora travdag. Dit skall också Wim Paal som körde på Yonkers igår. Örjan Kihlström tog en tusenlapp i böter för att slippa sin sista styrning igår och istället hinna med sista tåget till Stockholm. Det går redan 18:29 från Göteborg. Sista flyget går 16:00. Det här gäller inte bara de aktiva, det gäller även hästägare, media och publiken. Det är hopplöst att åka på trav och ta sig hem om man inte älskar att köra egen bil.

Amatörframgångar?
Amatörframgångar igår då? Ja, tio prisplacerade amatörtränade hästar på V75 även om pricken över I:et saknades. Bäst var Elisabet Lundholm som körde egentränade Everest Sisu till en andraplats värd 62 500kr. I V75-lopp är det alltid sju priser, och även en matlapp är värd minst 5 000kr. I Sto-SM och öppna SM var en matlapp värd 20 000kr.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.