Korta notiser per den 14:e November 2018

Onsdagssörja med fel värde
Ikväll är det V86 Xpress. Hälften av loppen på Solvalla. De har ju flyttat en massa av sina bästa lopp till sina egna tisdagar. Det gör att det är sportsliga höjdare på tisdagar, och jag gillar det där med sex lopp en vardagskväll istället för åtta. Men när man sedan plockat russinen ur kakan så är det som serveras på onsdagar mest väldigt mycket kaka som det inte är något speciellt med. Åtta lopp som inte lyfter sportsligt är inte så kul.

Spelmässigt blir det svårt, för det är inte samma klass på hästarna. Det är ganska öppna lopp, och oftast får man som spelare konstatera att det inte handlar om att sålla fram de som kan vinna, utan svaret på analysen är att någon måste vinna även sådana lopp. Det blir så klart ganska ofta höga utdelningar då, det ligger i sakens natur.

En del spelare tycker det är fantastiskt bra, men de har säkert inte räknat på det. När det blir svåra rader så blir det idag ofta jackpot på åtta rätt. Ingen hittade rätt rad. Räknar man på det inser man att raden är så osannolik att det var ”tur” att ingen hittade den.

För två veckor sedan var det matematiskt en rad av 172,8 mijoner rader som rent teoretiskt skulle hitta den. I åttarättspotten låg 5,6Mkr. Det är alldeles för dåligt betalt för en sådan rad. Naturligtvis en massa pengar, men i långa loppet inte särskilt bra betalt.

Novembersörja på Bjerke
På lördag går V75 på Bjerke i Norge. Det är bra för handelsbalansen mellan länderna att intresset hålls uppe. Men varför en trist och grå novemberomgång? Hade det inte varit roligare att göra t.ex. Oslo GP-dagen till en lördag med gemensam V75? I år omsatte den gemensamma V75-omgången på söndagen 28,5Mkr, hade den gått på lördagen hade det blivit över 100 miljoner och fantastisk fin sport. Jo, det ställer till det lite i storloppskalendern, men vi visar upp travet från sin bästa sida till de hundratusentals tittare som V75 i TV sägs ha. Jag tycker det är rimligt att se till att när det är den bästa sporten så optimerar man spelet dit. Det kan aldrig vara fel.

Till omgången på lördag hittar jag 25 svensktränade hästar av 79. Tre lopp är inte fulla. Det är sju autostartslopp. Jag tror det blir en lite klenare omsättning denna vecka, för det som erbjuds är inte särskilt roligt att vare sig se eller spela på. Det är dags för lite omtag i den här frågan.

Var är Jägersros hästar?
Så himla roligt var det inte på Jägersro igår heller. Väldigt ihåliga fält. Gårdagens V65 hade 256 000 möjliga rader. Det kan jämföras med morgondagens V64 på Åby som, trots att inte alla lopp är fyllda där heller, har 2,3 miljoner möjliga rader. Kan det vara så att den satsning på unghästar och elit som tränarna på Jägersro gjort, tillsammans med banan, har sopat bort bredden? Det är ju ingen större brist på prispengar i loppen, det är inte därför man skyr Jägersro. Snarare är det känslan av att inte längre räcka till i kampen om de mest exklusiva blodslinjerna och de mest lättrullade kullagren i sina sulkyhjul. Då slutar man istället.

Amatörframgångar
Jan E Johansson åkte från Kalmar till Jägersro för att med sig själv i vagnen starta sin häst Kallup i B-tränarloppet. Det slutade med seger och 50 000kr in på kontot. Det blev ytterligare 11 prisplaceringar inom V65 igår, varav 5 i amatörtränarloppet. Det går att sno åt sig en del av priskakan på Jägersro också, i synnerhet när de stora namnen inte ens anmäler. Hade jag varit en mindre tränare på någon bana som har vinterstängt är det kanske en bra idé att ha en vinterfilial i Skåne. Under perioden November – Mars har Jägersro 21 tävlingsdagar och Halmstad 13.

För övrigt anser jag att V75 bör starta 14:30 och gå i Sverige

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.