Korta notiser per den 14:e Maj 2018

Copenhagen Cup
Danmark hade sin stora dag igår, och förutom solsken så hade man i vanlig ordning en fin mix av ”nordeuropeiskt” trav med danska, norska, svenska, tyska och holländska ekipage. Stökigt för spelarna att ha koll på allt, och mycket svårt att jämföra hästar med varandra.

Cyber Lane tog hand om ledningen från start, och var sedan bara bäst. Takethem positiv tvåa, Ferrari B.R. startgalopperade. Jag tycker det är roligt att se att Cyber Lane duger bra mot internationellt motstånd, om än inte det värsta världen skådat, redan tidigt på säsongen. Det stärker min tro om att de här femåringsloppen kanske inte har någon funktion. Så länge alla de bästa i kullen startar mot varandra är det kanske rent av tuffare motstånd i sådana lopp än i öppen klass.

När man väl ordnat ljudet frå referenten på bansändningen så föredrog jag danska framför ATG Live. Och  Anders Malmrot har förhoppningsvis en stor powerbank till sin telefon idag när han skall ringa runt och pressa tränare att acceptera inbjudningar till Elitloppet. Det börjar närma sig.

Dagispop och billigt kaffe
Det har blossat upp en debatt på olika ställen om som ytterst handlar om de här jippona som travbanorna har för att locka publik. Hur många kom till Jägersro för att lyssna på dagispop och köpa billigt kaffe? Hur många kommer på bakluckeloppis istället för breddtrav? Jag tror att det inte spelar någon roll. Ett eller ett par öppna arrangemang per år för varje travbana tror jag är nyttigt. Människor behöver påminnas om var travbanan ligger, nyinflyttade behöver lära sig att den finns.

Vad som däremot är viktigt är att vi börjar prata om publik i rätt termer. Hur stor andel är personal och tävlande, hur stor andel är ”fribiljetter” eller har besökt banan i annat syfte, hur många har betalat för att komma dit och se på trav. Ur sponsringssynpunkt har det här betydelse. För ”Billiga Berras Begagnade Bilar” som vill berätta att de finns är varje vuxen potentiellt bilköpande besökare värdefull att visa upp sig för. För ”Trastes Trevliga Travtips” är det däremot bara den spelande publiken som är intressant som marknadsföringsobjekt.

Prispengar i Elitloppet
Det tycks finnas några som anser att om man hade riktigt feta prispengar i Elitloppet så skulle alla släppa vad de hade och komma med sin häst om Malmrot gav dem nådiga nicken. Det tror inte jag. Det är bara en som kan vinna, och tränarna kommer sätta in sin häst i relation till startfältet och fundera på hur stor chans de har att vinna där, och hur stor chans de har att vinna andra lopp. Det skall bara bra betalt att vinna Elitloppet, men det behövs inga fantasisummor.

För de flesta är aveln mycket mer inkomstbringande än tävlandet. En avselshingst som under åtta år snittar 100 föl á 50 000kr drar in 40 miljoner, som man inte behöver betala körsvensprovision, tränarprovision, träningsavgifter och resor för. Elitloppsvinnare brukar bli populära i aveln, även om det ännu inte hänt att någon vinnare lämnat en avkomma som vunnit Elitloppet.

Veckans trav
Måndag ger oss Lunchtrav från Visby. Ikväll är det V64 från Halmstad med BC-försök. Färjestad är saxbana och Romme kör breddtrav.

Tisdag erbjuder lunchtrav från Örebro. V64 från Solvalla på kvällen med bl.a. Meadow Roads lopp där Propulsion skall genrepa inför Elitloppet. Axevalla är saxbana.

Onsdag har Xpresstrav från Solvalla och Bergsåker.

Torsdag erbjuder lunchtrav från Hagmyren, V64 från Eskilstuna och Åby är saxbana. Det kan vara värt att notera att Eskilstuna kör sitt första lopp 18:00 och att man ämnar köra fyra lopp innan V64 startar. Normalt är annars tre lopp innan.

Fredag har lunchtrav från Jägersro med V65 på programmet. Romme har V64 och Skellefteå är saxbana.

Lördag har V75 från Gävle. Sista chansen att visa vad man kan inför Elitloppet. Twister Bi gör comeback, Poet Broline kommer med lopp i kroppen. Ludde har finslipat Dante Boko. Daniel Redén skickar dit Love Matters och Heavy Sound. Jag tror dock de kommer se ut som de satt och luktade på blommor under korkeken närKajan kastar loss Queer Fish som gnuggats ordentligt för det här.  Att SMHI förutspår regn spelar ingen roll, tränare Magnus Träff kommer skina som en sol i alla fall.
Mantorp tar han om lördagskvällens V65:a

Söndag
Vaggeryd har breddtrav på förmiddagen, Årjäng kör GS75 med Dannero som saxbana. Det skall in någon lunchdubbel från dansk galopp där också.

Gav det rätt betalt?
V75 Charlottenlund
Förväntat antal rätta rader: 896
Antal rätta rader: 792

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.