Korta notiser per den 14:e Januari 2019

Bästa sporten i bästa skyltfönstret
För tre veckor sedan, på annandagen, var det STL-finaler på Solvalla. Nu är det dags igen för STL på Solvalla, och det kan man väl kanske leva med. Utöver sju spännande STL-lopp är det fyra lopp för unghästar med hela 300 000kr i förstapris i Margaretas tidiga unghästserie. Trevliga lopp, som nu hamnat som ”lunchlopp” på lördag.

Helgen efter har man dubbla V75, det är ju lönehelg, och jag gissar att de lopp man lyckas få ihop på söndagen inte håller i närheten av samma klass som Margareta-loppen. Hade det varit så tokigt att ha dem som stomme i en extra V75? Eftersom TV-exponering, sportens reklamyta mot folket, är helt exponentiell med spelets omsättning är det viktigt att den bästa sporten ryms inom de spelformer som omsätter mest pengar.

Linjestart
Det var trav på Mantorp igår, men deras startbil ville inte riktigt vara med. Man fick köra med linjestart istället, och använde då en variant med uppkörning som om det vore autostart och en bil utan startvingar som master. Det gick väl, det också. Kuskarna är väl mer vana vid det än varianten med uppsamling vid linjestart. Jag avstod dock från spel. I lopp där det är målfoton som avgör vilken häst som är någon centimeter före en annan, kan man inte ha starter där hästar tappar meter och positioner för att det blir rörigt.

Frankrikes quinté
I Frankrike kördes det sista B-loppet igår. Belina Josselyn såg rasande fin ut, men diskades korrekt för trängning. Nu är det knappt två veckor kvar till Prix d’Amerique, redan på söndag är det dags för det stora montéloppet Prix du Cornulier. Efter PdA är det ju Prix du France och Prix du Paris med två veckors mellanrum, och sedan börjar det bli vår och dags att se fram emot våra egna storlopp.

Det är många som åker ned till Vincennes och Prix d’Amerique, och då skall man veta att man där gjort om sitt Quintespel från årsskiftet. Det Boost-liknande lyckonumret är borttaget helt, och därmed fonderingarna dit som band upp en massa pengar. Man har gjort fyra vinstgrupper istället för fem, nu är det:
Alla fem i rätt följd  – 11,5% av potten
Alla fem i valfri ordning – 47% av potten
De fyra första i valfri ordning – 14,4% av potten
De tre första i valfri ordning – 27,1% av potten

Spelavdraget är 34,7%, men av det som blir kvar kommer 4,7% att sparas till en jackpot som man skickar ut på söndagar (lite fonderas till några stora lopp då det blir större jackpottar). På söndagar är det alltså ordentligt spelvärde i quintén, och är det storlopp och superjackpott kanske man rent av delar ut mer pengar än det spelas för. Man ersatte ett lite geggigt system med att annat geggigt system.

Hur skapar man minnesvärda lopp?
Vilka lopp är det man minns bäst? Jag tror att spelare mest kommer ihåg hästar som gjorde att de vann mycket pengar. Det är ofrånkomligt att en storvinst lämnar sådana avtryck av minnen att det är sådant man minns. Men i övrigt då? Jag tror ju att de här loppen som är rätt ensamma storlopp under dagen gör att man minns dem lite bättre än andra. De som ligger ensamma i kalendern. Olympiatravet som är först ut av våra nordiska storlopp minns de flesta. Elitloppet är så mycket större än de andra loppen, att man minns det. Men det är många lopp i stort sett varje helg, men själv brukar jag minnas Sprintermästaren och Stochapionatet. Två stora event runt en enda vinnare. Derbyt och Kriteriet minns man ju också, men sedan skall jag erkänna att man får lov att slå upp vem som vann t.ex. Sundsvall Open Trot 2011 eller Norrbottens stora pris 2013. Jag gillar upplägget med Hugo Åbergs. En vardag, en kväll, stor sport. Det är ett sätt att bland alla travweekends under sommaren att sticka ut. Att göra ett evenemang som folk orkar med, vill njuta av, vill välja.

(Det här är något att tänka på för alla travdagar under året. Hur skall vi kunna locka publik hit idag, var är det folk kommer känna en befriande glädje över att få uppleva idag?)

Man pratar mycket om att det är viktigt med stora prispengar för att göra ett lopp stort, men det handlar också mycket om att göra ett bra arrangemang som ligger rätt i tiden. Det här med rätt i tiden är något som kan diskuteras, men läser man olika trendspaningar med fem års mellanrum om hur människor använder sin tid så ser man ju att det händer saker. Kanske inte så mycket med den målgrupp man redan nått, men de nya yngre generationer som skulle vara intressanta att nå har andra preferenser för hur de vill använda sin tid, vad de vill fylla den med, vad de vill uppleva. Det går inte att köra någon karbonkopia för hur man skapar intresse, jag tror att man ska ha olika uppfattning om vad som fungerar där och då. Det är svårt att skapa 800 olika koncept för de 800 travdagar vi har, och det behöver finnas någon slags röd tråd för att travbesökare skall känna igen sig, men visst finns det läge för att skapa mer intresse och något unikt runt fler dagar än idag.

Sport idag:
I handbolls-VM är det match för Sverige idag igen. Nu möter man Angola klockan 20:30.

I fotbollen är det match i Premier League mellan Manchester City och Wolverhampton. I La Liga är det match mellan Sociedad och Espanyol.

Basketligan har match mellan Södertälje och Borås.

Och så är det asiatiska mästerskapen i fotboll.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.