Korta notiser per den 14:e April 2018

Gårdagens sportsliga höjdare var Bollnäs lopp ett, i vart fall var det mest upphaussat innan loppet. Linn Andersson är företrädare för ett kallblod, Isbjörn, och hennes vän Tessa Anlér äger kallblodet Justus N.A. Bägge i träning hos Jan-Olov Persson som nu debuterade bägge hästarna i samma lopp. Dueller på Solvalla med miljoner i prispengar var ingenting mot det här loppet. Hur det gick?
Jan-Olov Persson hade en tredje häst med i loppet, Häsen Räsern, som ledde varje meter av loppet med den rutinerade Ulf Ohlsson i vagnen. Justus N.A., körd av Wiktor Kylin-Blom pressade utvändigt hela tiden, men när en sista fråga skulle ställas på upploppet galopperade han. Isbjörn, körd av Ulf Eriksson, smög med bak i fältet som tunnades ur allteftersom av galopper, och blev tvåa i mål på behörigt avstånd. Favoriten Ängsborken, med Jimmy Jonsson, galopperade, men knep ändå tredjeplatsen.

Det finns risk för nya dueller och revanscher.

Fabrice Souloy
Travets överdomstol har nu förkunnat sin dom mot Fabrice Souloy. Den kom efter överklagande fram till exakt samma straffvärde som i Norge, dvs 10 års avstängning samt tillträdesförbud på svenska banor. Det var ganska väntat, och jag vet ärligt talat inte varför man inte kunde driva detta som ett fall med en gemensam dom från början. Det har kostat mycket pengar att på två håll komma fram till samma sak.

Den stora frågan är vilken legitimitet denna dom får utanför Norden. I Frankrike har förbundet där gått till sin regering och frågat efter råd om hur detta passar in i fransk lagstiftning. Man ser dock små möjligheter att stoppa den bulvantränaing som hans svåger Billiard ägnar sig åt. Frankrike har heller inte inbjudningslopp, utan där kan han tävla i alla storloppen.

Italien däremot har en del inbjudningslopp, men där ser man inga problem med att bjuda in hästar från stall Souloy/Billiard. Det kan bli så att flera av hästarna i deras stall är berättigade att starta i den stora finalen UET Trotting Masters i Östersund till hösten.

Obehöriga behandlare
När många i går eftermiddag hade börjat planera sin helg så släppte ST ut en dom rörande en obehörig person som utför veterinära behandlingar och man ertappade en proffstränare på bar gärning.

Domen från ST blev böter för proffstränaren på 100.000kr och för den behandlande lekmannen två års beträdandeförbud på svenska travbanor.

Domen väcker ett antal frågor.

Det framgår att ST verkar ha bedrivit någon slags spaning gentemot denna behandlande lekman för att kunna följa efter och ta vederbörande på bar gärning. I det här fallet handlar det om c:a 40 mil.

Proffstränaren åkte 25 mil med hästen enkel resa för att möta upp, och sammantaget torde större delen av dagen för både proffstränaren och behandlaren ha gått åt för denna sak, utöver alla milen i respektive bil. Var ligger vinsten i att göra så istället för att anlita en lokal veterinär?

Beträdandeförbud är i stort sett den enda domen som ST kan ge till någon som inte har licens inom travet. Nu utgår jag från att också tillsynsmyndigheten Länsstyrelsen tillsammans med Jordbruksverket och eventuellt Skatteverket tittar på den här personens förehavanden, så sista ordet är väl inte sagt där.

När det gäller proffstränaren så var det ganska höga böter, men inget resonemang om att licensen skulle dras in eller liknande.

Hästen då? Den här behandlingen skedde den 10:e Februari, och efter någon månads konvalescens var han tillbaka på tävlingsbanan den 23:e Mars som femma och den 30:e Mars som trea.

Jag har av folk med hästar som inte är travare hört att det blir allt vanligare med behandlingar som inte utförs av veterinär. Mediciner kan beställas på internet, och det finns människor i Sverige som har ganska mycket medicin hemma man kan få köpa om det är bråttom. De som utför behandlingarna är ofta människor med rätt stor erfarenhet av hästar och andra djur, har jobbat på veterinärklinik eller med konvalescens. De saknar utbildning, bred erfarenhet, möjlighet till röntgen och har på det stora hela små möjligheter att förkovra sig och hänga med när det kommer nya mediciner och behandlingar.

Det som driver hästägare till dessa behandlare är kostnaderna och i vissa fall också avstånden att transportera en häst till en veterinärklinik. Om travsporten skall hållas ren från doping, och om vi skall erbjuda hästarna ett bra djurskydd, så är det här dock helt förkastligt. Jag vill ha en ren sport utan doping, och där djurskyddet ligger väldigt högt på dagordningen.

Gav det rätt betalt?
Mantorp V65
(422 295kr spelades som bara V6 denna omgång)
Förväntat antal rätta rader: 13
Antal rätta rader: 13

Kalmar V5
Förväntat antal rätta rader: 11
Antal rätta rader: 5

Bollnäs V64
(1 484 335kr spelades som bara V6 denna omgång)
Förväntat antal rätta rader: 155
Antal rätta rader: 113

Speltips
V75-1 2, 8
V75-2 1, 2, 3, 5, 8, 12
V75-3 2 Dante Boko
V75-4 2, 3, 5, 7, 10
V75-5 1, 2, 3, 6, 12
V75-6 1 Olle Rols
V75-7 1, 3
600 rader, 300kr

Gårdagens hjälte
Gårdagens hjälte Tom Jones satt i andra ytter 700 kvar när han gick på i tredjespår och forcerades till spets. Men in på upploppet tog krafterna slut, och det blev en liten matlapp med hem. Men får han spara spurtkrutet lite nästa gång så får de andra hålla i sig.

Dagens hjälte
Dagens hjälte heter Deuxieme Picsous och är en 11-årig hingst efter In Love With You som efter 94 starter i livet har nästan sex miljoner på kontot. Hästen har fötts upp, ägts och tränats hela karriären av Johan Lejon.

Hästen var igång tidigt. Redan den femte Juli debuterade han som tvååring i danska Ålborg, men det slutade med en galopp. Sedan tävlade han frekvent i tvååringsloppen med en del pallplaceringar utan att få sätta pricken över i och vinna. I uttagningen till Uppfödningslöpningen galopperade han.

Det skulle dröja till den 14:e April som treåring innan första segern togs i ett tunt lopp med fyra startande hästar. En dryg månad senare visste alla vem han var. Det var treåringseliten på Solvalla och Johan Lejon sätter upp självaste Jean-Michel Bazire på sin häst. I loppet försvarar han ledarpositionen, men utvändigt pressar Frode Fladen med en amerikansk häst, Thierry. Han tröttnar dock 500 kvar och i täten fortsätter Deuxieme Picsous att springa snabbt. Erik Adielsson lyckas dock tråckla loss Nevele Wood invändigt, som efter en vilsam resa har spurtkrutet kvar och efter att ha ledit loppet 1608m för Deuxieme Picsous sträcka vapen på linjen.

Trea i finalen av långa E3 (Amaru Boko vann), vann korta E3 och femma i kriteriet som Raja Mirchi vann var det ändå en bra treårssäsong.

Som fyraåring slogs han i i kvalet till Kungapokalen. Ett kval som förövrigt vanns av Wishing Stone i träning hos Fabrice Souloy, och som vann finalen sedan.  Men Deuxieme Picsous vann sedan Ina Scots ära, och för en östgöte som Johan är det något av det finaste som finns att vinna det loppet. Sedan blev det en andraplats i derbyt, bakom Beau Mec och en femteplats i Europaderbyt som Kadett C.D. vann före Timoko.

I årsdebuten som femåring passade han på att vinna Kjell P Dahlströms minne, som är det näst finaste man kan vinna som östgöte på Mantorpstravet. Karriären som äldre har annars handlat om många starter utomlands blandat med snabblopp och gulddivisioner här hemma. Har haft svårt att hävda sig mot de allra bästa i de största loppen, men man springer inte ifrån honom.

För en månad sedan vann han ett lopp på Åby, och sedan har det blivit tvp fina placeringar till, så idag när det är uttagning till Olympiatravet blir jag inte förvånad om referenten på Jägersro har anledning att träna på uttalet av hans namn för att hänga med på upploppet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.