Korta notiser per den 13:e September 2018

Kriterier för kriteriet
90 treåriga ston och 90 treåriga hingstar och valacker kände sig manade att försöka knipa en finalplats i Svenskt Travkriterium. Blott 72 av varje fanns det plats för, och 36 hästar lämnas utanför startfälten. Det stora flertalet av dem premiechansade, många med mer än 1000 startpoäng eller mer än 100 000kr på kontot.

Det här har vi talat om förut. Alla känner naturligtvis till reglementet, men det är små marginaler mellan att vara nummer 60 och att bli 73 eller högre. Ninepoints Yankee blev oplacerad i korta E3-finalen, och tappade då startpoängen från en seger med 60 000kr i förstapris. Det kostade platsen i kriteriekvalen. Eicas gjorde resan från Solvalla upp till Umeå för ett BC-försök. Där blev det galopp, vilket är surt efter en sådan resa, men man tappade också 500 startpoäng och en plats i kriteriekvalet. Om allt under en treårssäsong skall gå ut på att kvalificera sig till kriteriekvalet tror jag att vi får rätt trista treåringslopp i övrigt.

Jag är mer och mer inne på att man kör 12 uttagningslopp till vardera final. Med nuvarande mängd hästar skulle det bli 7-8 hästar per lopp, och segraren går vidare. Plats finns då för 144 + 144 hästar, och i finalerna får vi se 12 hästar med en seger i senaste starten. Inga smygkörda som släppte till favoriten och sedan hängde med till en finalplats.

Sulkysport
Torsdagar får barnen komma och skrika rätt högt på mig att det är dags att skjutsa dem till skolan när jag ligger kvar i sängen och läser Sulkysport på min iPad. Det är den enda tidningen jag gör så med, och jag gillar verkligen den där tonen de har vad gäller hästen och sporten. För min del fick de gärna ta sina sidor med startlistor och ersätta dem med redaktionell text. Kanske bara personliga kommentarer om tävlingsdagarna, ett nedslag om vad man minns av ett sto som är mamma till en deltagare eller en utläggning om vad de kostade på auktion en gång, eller kanske leta reda på deras mormors mormors mormors bravader på tävlingsbanan som passgångare på Nya Zeeland. Kanske bjudit in någon som kan berätta om sin syn på startfälten. Startlistor kan man läsa var som helst och speltips finns i parti och minut, men berättelser om hästar och sport får man leta efter.

Kan väl ge ett tips till. Gör en helsida med bild och lite porträtterande text om alla kuskar som vinner sitt första lopp i livet. Det finns en del som kört i decennier utan att vinna innan det plötsligt en dag slår in, andra klarar av det som tonåring redan i första starten. Alldeles oavsett är det en dag de minns resten av sitt liv.

Avreglerat spel
Det är nu 3 månader och 18 dagar till spelmonopolet faller och fler spelbolag ges möjlighet att verka i Sverige med licens. ATG börjar förbereda sig för att erbjuda sportspel ute hos sina ombud, man har börjat förbereda sin hemsida med större menystrukturer så att man kan få in alla spel man skall erbjuda där. För travets del kommer det inte hända mycket, men på spelmarknaden i stort kommer nu vanliga ströspelare, sådana som ATG vill locka att ”bli medlemmar” genom att registrera sig på deras sajt, att uppvaktas av några dussin spelbolag för att spela hos dem.

Travet har redan bestämt att där skall det förbaske mig inte marknadsföras några andra bolag än ATG, i alla fall där ST kan kontrollera det. Tränare och kuskar kommer dock ha spelreklam på sina dräkter och fordon från årsskiftet, och på sina hemsidor. Kanske får vi också se hästar med spelbolagsnamn. Leo Vegas är väl ett OK hästnamn? Bethard, Come On eller Cherry likaså. Kanske får vi se en Kambi Am så småningom, eller kanske kallblodet Uni Bet?

En sak vet jag, vi kommer tröttna på spelreklam.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.