Korta notiser per den 13:e Maj 2018

Spel till Danmark
Rikstoto och ATG har lekt arga leken ett tag rörande provisionerna som Rikstoto skall betala för att få spela i gemnsam pool till danskt trav. Om man synade ställningen i den konflikten så var det rätt självklart att det som nu skett var det enda förnuftiga. Norge accepterade den högre provisionen. Den norske chefen för Rikstoto, Harald Dörum, anser att det är norsk trav- och galoppsport som betalar detta.

Jag tycker inte det. Norsk trav- och galoppsport får genom att Rikstoto lockar norrmännn att spela till internationella potter mycket stora intäkter. Jag kan tycka det är rimligt att i storleksordningen en fjärdedel av spelnettot går till de ägare och aktiva som står för den sport man spelar till. Det finns ju ändå 3/4 kvar att mata sin egen administration och sport med.

Om jag skall ge ett råd till Norge så är det att försöka utveckla egna spelformat som norska spelare trivs med, och som i förlängningen kan vara attraktiva att sälja spel till utomlands. Det finns rasande mycket man kan göra om man tänker lite utanför boxen och om man inte längre har inställningen att man skall vara ATG:s eller PMU:s kusin från landet.

Hästskötarutbildning
Det har talats om hästskötarbrist ett tag. Jag hörde en ung tjej förklara att det ofta är väldigt dyrt att utbilda sig till hästskötare. De skolor som har utbildningarna är vanligen internat, dvs eleven bor i olika elevhem på skolan under terminerna. Kostnaden för att bo där är betydligt högre än de bidrag man får, och sedan tillkommer resor mellan hemmet och skolan när det är lov. Föräldrarna får slanta upp rätt många tusenlappar för att det skall fungera. Och för den uppoffringen kommer man så till ett arbete som är rätt dåligt betalt, som saknar löneutveckling, som är tungt och med massor av obekväma tider.

Lösningen skulle kunna vara fler travgymnasier lokalt i anslutning till banorna eller träningsanläggningar där man inte behöver inackorderas. Dit man åker buss som alla andra, får skollunch som alla andra osv.

Pokalloppen
Pokalloppen igår fick sina förväntade och välförtjänta segrare. Dibaba fångade in de som hade försökt rycka åt sig loppet och fick sin första stora seger. Hon såg riktigt fin ut. Hennes härstamning med Ready Cash som pappa och Viking Kronos-dottern Moonlight Kronos som mamma är det inget som helst fel med. Roger Walmann tränar, och hans träningsupplägg för ston är något som någon snart måste dokumentera, för han har ju plockat fram så många ston att det inte går att räkna dem alla. Lennart Ågren via SRF Stable äger, Örjan Kihlström körde.

Tvåan Global Upper Style verkar ha utvecklats fint över vintern. Hon har också Viking Kronos som morfar, S.J.’s Caviar är pappa. Trean Vanquish Kronos har Viking Kronos som farfar via Raja Mirchi, Pine Chip är morfar. Också fyran Fantasy In, oplacerade Staro Litchi och Elsa America har Viking Kronos som morfar eller farfar.

Bland hingstarna och valackernas upplaga var det återigen Örjan Kihlström och Lennart Ågren som stod i centrum när Perfect Spirit vann. Daniel Redén tränar denne välmeriterade hingst. Lite överraskande tvåa var Super War Horse efter Super Photo Kosmos och trea Enterprise efter Chapter Seven.

I övrigt fick vi se Nadal Broline ta sig till Elitloppet efter en tung resa i dödens men som höll farten in i mål och noterade 1.10,4. Giveitgasandgo knappt slagen, Day Or Night In galopperade bort sig. Femåringsloppet kom att se Handsome Brad som segrare, på tangerat världsrekord. Muscle Hustle galopperade, Diamanten var det inget direkt drag i. Om man är Elitloppsgeneral var gårdagen ingen bra dag. Anders Malmrot får hoppas mer på dagens tävlingar när Copenhagen Cup avgörs.

Gav det rätt betalt?
V75 Åby
Förväntat antal rätta rader: 1 851
Antal rätta rader: 2 080

Här kan det noteras att ATG:s ”löfte” om en jackpot med 26 miljoner till en ensam vinnare inte nådde mer än knappt 24,8 miljoner. Utan jackpott hade sju rätt gett 10 193kr istället för 11 909kr.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.