Korta notiser per den 13:e Januari 2019

Är sena spelare de bästa?
Inga stora överraskningar på V75 igår, men ”bara” tre streckfavoriter, och högsta streckprocenten som vann var 33,05%. Å andra sidan var den lägsta streckprocenten som vann 11,3%. Det räckte i alla fall för att det inte skulle bli jackpot, även om utdelningen för sju rätt inte var så väldigt hög. Det borde funnits 2484 rätta rader, rent matematiskt baserad på insatsprocenten, men det blev bara 2135 rätt rader. Med andra ord var det bra betalt för gårdagens rad.

En titt på andra siffror skvallrar om att ATG sista timmen före spelstopp hanterade spel för närmare 30 miljoner på V75. 37% av omsättningen kom efter 15:15. Trenden har i alla år varit att vi spelar närmare och närmare spelstopp. Det här ger rätt så brutala avspeglingar i streckprocenten. I första avdelningen var Nelle Atticus Jake streckad på 1,37% av raderna. Sedan steg den hela dagen, och på de rader som lämnades in de sista sex minuterna före spelstopp var den streckad på 7%.

Är det så att de som spelar sent är skickligare än de som ”spelar i tid”? Låt oss titta på gårdagens trendsiffror för de sista sex minuterna. Då får gårdagens vinnare följande insatsprocent (kollektivets insatsprocent inom parentes):
V75-1: 25,17% (24,20%)
V75-2: 36,27% (33,05%)
V75-3: 44,90% (28,52%)
V75-4: 11,61% (21,85%)
V75-5: 11,30% (11,14%)
V75-6: 22,63% (18,58%)
V75-7: 13,49% (15,22%)

De sista spelarna var verkligen inne på Dante Boko, men inte alls med på Ofelia O.E. Man skall inte dra slutsatser av en enda omgång, men så här ser det ofta ut. De sista spelarna har ibland ett informationsövertag, men likväl så tolkas den ibland fel, eller stallskrikshästen man sent bestämmer sig för att  ”spika på allt” hoppar bort sig av den där utrustningsförändringen man trodde skulle vara positiv.

Dopingprov
Det togs en del oannonserade dopingprov igår före loppen på Jägersro. Det blev en del skriverier om det. Jag gillar verkligen att man tar prover. Att tränare med stora plötsliga framgångar får sina hästar testade på alla sätt och vis. Det är ofta bästa sättet att hålla nere på spekulationerna. ST publicerar månadsvis i efterhand alla hästar som man tagit dopingprov på utanför tävling, och jag tycker att man är ganska träffsäkra med att testa formstall hårt. Sedan såg jag att man i December minsann testat Formula One också, som plötsligt dök upp på Karl O Johanssons träningslista. En del skulle kalla det bortkastade pengar, jag tycker det är vaket.

Låt alla komma till tals i ett helhetsgrepp
Kommer publiken komma tillbaka till banorna om man flyttar starttiden tillbaka till 14:30? Nej, det kommer den inte att göra, så klart. Inte till en omgång som den igår. Men fram på vårkanten och sommaren, när ljuset börjar komma, är det ju roligt om man känner att man kan ta med sig barnen till travet. Det där med återväxt hänger en hel del på det. Och förutom lunchtravet kör vi ju knappt några tävlingar i dagsljus längre. De har skjutits framåt också på söndagarna. Att första start går 13:05 och att allt sedan är färdigt strax efter 16 kan man glömma. Det har dessutom lagts in långa pauser som är olidligt tråkiga för banpubliken och gör tävlingsdagen väldigt lång, för de aktiva och för banpersonalen.

Jag skulle verkligen se fram emot en utredning från ST om när och hur vi skall tävla. Inte bara klockslag, utan hela tävlingsplaneringen i stort. Låt alla aktörer få komma till tals. Drar restaurangen in mer pengar om man får alla att sitta där tre kvart längre? Hur många banor skall tävla på vintern? Hur många lopp skall köras? Hur undviker vi propp-krockar? Hur planerar vi lokala, regionala, riksangelägna och internationella evenemang och event så att de krockar minimalt? Hur minskar vi på resorna? Hur får vi kostnadseffektiva resor? Hur får vi rimligt långa arbetsdagar för alla?

Hittills har alla de här frågorna avgjorts med en analys utifrån ATG:s manifest att öka spelet, men det behöver ju absolut inte vara det bästa för sporten som helhet.

Sport idag:
Handbolls-VM rullar vidare. Sverige möter Argentina ikväll och är enorma favoriter, med i stort sett bara pengarna tillbaka. Det är inte spelbart. Igår skrällde det igen när Chile besegrade Österrike.

De bästa spelen på Sverige i handbolls-VM gör du hos Unibet.

Det är ett par matcher i Premier League, där vi alla ser fram emot mötet mellan Tottenham och Manchester United. Skall Uniteds nya tränare Solskjaer fortsätta sitt segertåg? Det är fransk fotboll och spansk fotboll i högsta ligan också.

Någon basketmatch och ett bottenmöte i bandyns elitserie är annat på dagens sportmeny..

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.