Korta notiser per den 12:e September 2018

Jag blev grymt besviken på att ATG tar sitt stora experiment med jackpotfestivaler året om på V75 och skruvar till det ännu mer. Får kunskapsspelet V75 att mer och mer likna ”Keno 7 med Kung Keno”. Jag tänkte därför förklara min syn på vad V75 är, och varför jag inte gillar de här förändringarna.

V75 är lördagar. Det är bra travsport med våra mest skickliga utövare som tävlar med hästar som är i bästa form om prispengar som betyder mycket för aktiva och inte minst hästägarna. V75 turnerar runt på landets travbanor, lockar hästar att resa en bit och allt det här gör att massor av spelare som förstår trav samlas i ett och samma spel för att göra upp om vem som analyserat rätt idag.

V75 är ATG:s i särklass viktigaste spel. Utan V75 på den nivå vi har idag, och vår travsport hade sett ut som i Norge eller Danmark. Med största sannolikhet hade det också påverkat andra spelformer negativt genom att det intresse som V75 skapar för spel på hästar och lockar spelare in till ATG.

2017 omsatte V75 nästan 5,5 miljarder. Det är mer än en tredjedel av allt spel ATG har i alla sina pooler. Utöver det drar V75 varje lördag massor av spel till alla andra potter. Vinnare, plats, tvilling, trio och Dagens Dubbel, men också V3 och V5. Det finns ingen annan dag i veckan då omsättningen på dessa spelformer är så hög som under V75-dagar.

Och V75 är ett internationellt sett bra spel. Det må vara lite högt spelavdrag, men det är svårt att hitta andra spelformer på kunskapsspel någonstans i världen där jag som spelare kan vinna 20 miljoner och mer än så om jag som spelare blir ensam om att ha alla rätt. Bet365 har t.ex. inskrivet långt ned i sina närmast oändligt långa villkor att maxvinsten för en spelare under ett dygn på trav är motsvarande 100 000GBP. Det är är drygt en miljon svenska kronor.  Det är inte där man spelar en ”sjuling” om man vill vinna stora pengar.

En del av er sitter säkert och ropar att det franska Quinté ju kan ge stora vinster. Njae… Vanliga dagar omsätter det 30-40MSEK. Men vi kan ta en dag med stort spel, vi tar PdA-dagen i år. Omsättning knappt 95MSEK. 35% spelavdrag gjorde potten till knappt 62MSEK. Den delas sedan i fem delar, och 15% av den går till dem som har alla fem i rätt följd. Det är ”inte ens” 10 miljoner man kan vinna som den suveränt skickligaste spelaren i spelet. Om man dessutom är den mest tursamme spelaren och har rätt lyckotal, ett slumpvist tal mellan 1-3 000, så kan man vinna c:a 10 miljoner till. Norska Rikstoto som erbjuder detta spel säger att det faktiska utfallet för lyckotalsvinst är c:a 1 på 100 miljoner.

V75 är ett alldeles väldigt unikt spel som det är, som spöar skiten ur det mesta som finns i världen som inte handlar om lotteri, utan att det behöver vara några jackpottar alls.

Är det då inte rimligt att försöka göra något roligare än att dela ut väldigt små pengar?
Nej!

Från början sköttes alla utbetalningar från ATG (och Tipstjänst) via postanvisningar. Då var det en rätt stor apparat att dels manuellt rätta alla kuponger och sedan börja betala ut pengarna. De gånger då utdelningen var precis över gränsen för att betalas ut var det massor av jobb. Men inte ens på den tiden hade man jackpott, utan då lade man de pengarna som var för små att betalas ut i potten för alla rätt istället. Hade ingen alla rätt så gick pengarna till dem med ett fel istället. Pengarna skulle betalas ut till de spelare som satsat i den omgången. En viktig princip.

Jackpott kom med V75 1993. Då skulle lördagspotten delas i tre delar, och naturligtvis blev det mycket mer vanligt att fem rätt gav för lite för att delas ut. Och även om det inte längre skickades postanvisningar så fick ATG för sig att alla totomatombud inte ville ha sina butiker fyllda av kunder som skulle hämta några kronor som de vinnit. Det ville ombuden säkert, för då köpte de en tidning, en dosa snus, en chokladbit eller glass samtidigt.

Idag när det mesta av omsättningen går via nätet vore det plättlätt att betala ut även små vinster. Det klaras av alla de där Malta-baserade spelbolagen man hatat i så många år. De kan till och med betala ut ören. Och det är en hel del pengar man berövar även små spelare.

I snitt brukar fem rätt betalas med c:a 7,2% av vad sex rätt ger. Genomsnittsutdelningen för sex rätt när femmorna har blivit till jackpot är 49kr. 4,45kr hade femmorna då gett i snitt.

För en liten spelare med ett 192-raders (1x1x1x2x4x4x6) för 96 kronor så kan det ju som mest bli 24 femmor om man bränner avdelningen med 6 hästar och en av de avdelningen där man har 4 hästar. 24 x 4,45 = 106,80kr. Mer troligt är väl att den spelaren har en eller två femmor, men även de pengarna kan ju bli något man lägger på en rak dubbel eller en trio. Det finns inga skäl att ta ifrån spelaren dessa pengar. Man gör det ju inte på andra spel. Om jag spelar 10 kronor plats på Månprinsen som ger 1,04 i odds så får jag min tia. Den konfiskeras inte och delas ut till platsspelarna i ett annat lopp.

Har en 192-radersspelare sex rätt har man också minimum 12 femmor, som mest 42 femmor. Det handlar om belopp från 53,40kr till 186,90kr som denne får bidra med i snitt när det blir jackpot. Skulle spelaren ha sju rätt handlar det om 50 femmor, och i snitt 222,50kr som man får efterskänka till nästa veckas spelare.

Dessa konfiskeringar som görs de gånger det blir jackpott på fem rätt gör att återbetalningen tll spelarna sådana veckor ramlar ned till helt usla 39%. Det är en sämre nivå än Postkodlotteriet eller Bingolotto. Det är högre återbetalning på alla andra spel i Sverige, möjligen undantaget chokladhjulet på nöjesfälten.

Men jackpot ger ju ATG högre omsättning? Det gör den. Numera håller ju ATG ideligen på med med en massa olika insamlingar till jackpottar, och kör massor av extraomgångar. Det gör att statistiken är lite svår, men en normal lördagsomgång då det blir jackpot genererar 10-15Mkr högre omsättning veckan efter. En jackpot som uppstår under en extraomgång med 25-30Mkr i omsättning ger nästan inget utslag alls på omsättningen. Av de pengar som omsätts extra ser man på ATG:s vinstlistor som publiceras att det är ganska friskt spel från utlandet. Och det är logiskt. För en spelare är 35% spelavdrag inte så attraktivt på något så udda som svenskt trav som få utanför vårt land följer. Men om spelavdraget de facto inte är mer än 86-87% och hälften av vinstpotten ligger för dem med alla rätt blir det med ens intressant för professionella spelare att försöka lugga småspelarna på pengarna.

Internationell omsättning har ATG väldigt dåligt betalt för, det där skrev jag om för någon vecka sedan. Men visst kan jag någonstans förstå ATG:s affärsidé med att först plocka 35% spelavdrag av spelarna första gången och sedan erbjuda 40% av det som blev över till en internationell publik som betalar 6-7% till. Som spelare är jag dock inte lika imponerad…

Det är inte ens tre veckor sedan ATG skickade ut sin pott som man samlat på sig under sommaren, och så kommer nu nästa kampanj. Inga jackpottar skall betalas ut från denna veckas omgångar fram till den 10:e November. Då skall 80% av det man skrapat ihop delas ut. Det kan vara noll kronor, det kan vara 100 miljoner. Resten sparas till nyårsafton och under någon månad är det ”som vanligt” 80%-jackpott som gäller, och i slutspurten fonderas allt till den stora finalen.

Jag gillar inte ”vanlig jackpot”, utan anser att principen skall vara att de spelare som lagt insatser på en kunskapsspel också är de som skall dela på vinsten. I kunskapsspel är det inte lotteri och slump som avgör, utan kunskap. Därför är det naturligtvis helt förkastligt med ett lotteri i form av jackpot om vad man får betalt för en prestation från vecka till vecka.

Nu är dock V75 ett så bra och roligt spel att jag har kunnat leva med att man har haft denna jackpot-regel. Det blev inte tillräckligt dåligt av det. När sedan de här jackpotfestivalerna i form av Winter Burst, Spring Race och Summer Heat dök upp så blev det ju inte bättre. Att låsa in MINA och andras spelpengar i månader är ingenting jag gillar. Och nu så skruvar man lite till på det hela, till det sämre.

Någonstans skall man som spelare sätta ned foten, och för min del slutade V75 i och med detta att vara ett spel man vill hålla på med. Den nya förändringen har gjort spelet V75 så mycket sämre mot vad det skulle ha kunnat vara, att jag inte vill hålla på längre. Jag är verkligen inte imponerad av den tillförordnade försäljningschefens ord i pressmeddelandena som gått ut. En man som, om jag fattat saken rätt, inte på 27 år inom ATG pysslat med spel tidigare utan gullat med ombud och sett till att ATG kunnat sälja konsertbiljetter, tågbiljetter och kontantkortskoder. De andas förakt mot kunskapsspelare som kan lägga 20-30 timmar varje vecka på att analysera och fundera över vem som skall vinna respektive V75-avdelning på lördag.

Därför slutar jag nu att spela V75, och jag uppmanar andra att göra likadant. Det är inte roligt längre. Istället skall jag varje lördag försöka att ge er exempel på andra spel man kan göra, på annat än V75, på andra ställen än ATG. Det finns säkert en och annan aktiv inom travet som nu får lite förhöjt blodtryck, för hur skall travsporten då finansieras?

Jo, mitt tips är att alla som är bekymrade för hästsportens finansiering går till ATG och förklarat att de måste vara attraktiva för spelare. De aktiva fick sitt pokalår. Vi spelare fick först äran att bli plundrade av Paribet, sedan fick vi Virtuella Hästar, Boost, Topp Sju och jackpotfestivaler med töntiga namn. Vid årsskiftet får ATG en skattesänkning på sitt hästspel med 700 miljoner. Dessutom får de möjlighet att tjäna pengar på allt från oddsspel till internetcasino. Men inga nya pengar till sporten och inga förbättringar för spelarna. Det är dags för ATG att börja respektera spelarna lite, för om inte deras produkter är attraktiva för spelarna så kommer det finnas massor av lätt tillgängliga alternativ.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.