Korta notiser per den 12:e Oktober

Igår blev det dött lopp på V64. Över tid så är det ungefär vart femhundrade lopp som det döms dött lopp i när det gäller förstaplatsen. Det är min uppfattning att det med nya målkameror och allmänt förbättrad teknik och utrustning kommer andelen lopp där man inte kan skilja på två hästar att minska. Det är till och med så att man kanske borde ha en diskussion om hur lite det får skilja hästarna åt för att det inte skall dömas dött lopp.

Breeders Crown-lopp igår är ju alltid läckra att se, men ack så trista att spela på. Det blev dubbeljackpot igår, och spelarna från igår avstår nästan 2 miljoner som torsdagens V64-spelare får dela på. Logiken i det? Näe, det finns ingen logik i det. Därför fortsätter jag min envisa bojkott mot jackpottspel.

På lördag är det en gigantisk jackpott som spelare på V75 tvingats avstå ifrån de senaste två veckorna. Det finns ingen logik i det heller, men jag har i alla fall tagit en titt på hur en rad som ger minst en miljon på V75 ser ut. Som underlag har jag de svenska V75-omgångarna från 2013 och framåt.

Ranksumman baserad på insatsprocenten är så gott som alltid över 25 när det blir miljonutdelning. Några undantag finns med ranksummor strax under. Ranksumman har aldrig klättrat över 40-strecket, och på ranksummor mellan 33 och 39 har utdelningen blovit över 5 miljoner, med god chans att bli ensam vinnare.

Rankprodukten, dvs vilken absolut minsta systemram som Strecksson behövt om denne spelat efter strecklistan, är vanligen över 1000 när det blir miljonutdelning. Inte sällan har man behövt flera tusen rader för att få med vinnarna om man spelat så.

Det kan ske, om det blir riktigt stora skrällar i övrigt, att tre eller fyra streckfavoriter vinner, men vanligast är det med 0-2 streckfavoriter i den vinnande raden som ger miljoner.

Omgångens största favorit får väldigt gärna förlora om det skall bli miljonutdelning, och det krävs som regel flera skrällar. En räcker inte, utan det är när det blir två eller flera skrällar som agnarna skiljs från vetet. Och med skrällar menas ekipage som är från plats sju och nedåt på strecklistan.

För den som räknar ut insatsprocentprodukt så skall man ned under 20 miljoner för en miljonrad.

Den mest förekommande banan för miljonutdelning senaste åren? Åby, men dock aldrig SM-omgången som det ju är nu på lördag. Kanske dags att ändra på det?

Om man då skall sammanfatta detta så skulle ett system som jag tror har potential att ge miljoner innehålla en spik på en häst som är favorit, men inte omgångens största. Det skulle innehålla ett par lås/kortlopp med 2-4 hästar som inte är favoriter, och resten av avdelningarna rätt så ordentligt täckta med skrällarna som ändå visat någon typ av form. Reducera med parametrarna ovan, gå samman så man har råd att lämna in det.

Gårdagens hjälte, Free to Dance, ströks tyvärr för hälta, och det blev ingen start.

Dagens hjälte är Svartmyrs Sigge. Han är 12 år och faller snart för åldersstrecket. Han är uppfödd, ägd och tränad av Kimmo Kyllönen. Karriären började som treåring där det gick ganska bra till en början. Fyra segrar första året. Som fyraåring i Maj kan man läsa en lite tråkig rad i resultaten, str hälta. Det skulle ta ett och ett halvt år innan han var tillbaka och tävlade igen efter det. Sedan blev det nästan ett årslångt uppehåll 2013/14 också. Trots detta har han hunnit med 119 starter i livet, och en hel del på V75 där det blivit ett par andraplatser som bäst. Senaste segern kom 2011, under stochampionatshelgen, så det är ju ett tag sedan. Skulle Svartmyrs Sigge slå alla med häpnad ikväll och vinna så passerar han miljonen intjänat (och V86 ger troligen också miljoner i utdelning). Håll utkik efter denna hjälte i V86-5 ikväll.

1 tanke på “Korta notiser per den 12:e Oktober”

  1. Jag tycker att ”korta kommentarer” ger en bild av hur det kan se ut inom travet. Det känns ”jobbigt” för en som gillar trav. Så en fråga blir, Ni i ledningen för sportredaktioner inom tidningar, radio, tv m.fl. TA TAG I FRÅGAN (om Ni vågar)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.