Korta notiser per den 12:e Maj 2018

Vi måste börja med Ulf Ohlssons makalösa kväll på Östersund igår. Sex uppsittningar, och vinner med alla sex. Och även om det var några straffsparkar så var det också en till nästan 23 gånger, och ett par halvchanser till 5 respektive 7 gånger. Det är bara att lyfta på hatten till en körkonstnär som är i sitt livs form. Som lite bonus kvalade han in Bungle Rain, auktionsdyringen som travsverige väntar på att han skall blomma ut och visa vad han kan.

Satsning
Läser också att Jan-Ove Olsen köpt en ny gård där han ämnar satsa framåt. Det är viktigt för en liten bana som Hagmyren att det finns tränare som tror på framtiden och vågar satsa. Som vill ha en egen gård istället för att hyra lite boxar. Som vill ha en verksahet som växer. Jag kikade lite på gårdar till salu i Gävleborg på Hemnet, och faktum är att man här kan hitta små gårdar för priser som är lägre än vad man t.ex. får betala för en parkeringsplats i Stockholms centrum.

Hästbristens påverkan på spelet
Om man har 6 lopp med 12 hästar i varje lopp på V64 blir det knappt 3 miljoner möjliga rader. Det kostar 3 miljoner att helgardera. På måndag är det 9x9x8x12x12x12 på Halmstad. Det kostar 1,1Mkr att helgardera. På tisdag är det på Solvalla 10x15x10x9x9x9. Det kostar knappt 1,1Mkr och hade man inte haft 15-hästarsloppet hade det blivit väldigt få möjliga kombinationer.

Det här betyder en hel del för spelet, för det försvinner en massa potential till att det skall bli höga utdelningar. Det finns helt enkelt inte särskilt många som är spelade till enstaka procent, eftersom det inte finns så många ”bortglömda” i lopp med få startande hästar. Som lök på laxen är det dessutom så att favoriterna har mycket enklare att vinna lopp med få startande. Det finns för få hästar som ”är i vägen” och inte ens den sämsta positionen i fältet är särskilt dålig. Det betyder att det oftare blir låga utdelningar.

Det är ingen ko på isen med enstaka omgångar som inte blir fyllda, men när det hör till ovanligheterna med fulla lopp i en omgång försvinner en del av glädjen med spelet. Om man tappar 250 000kr i omsättning per V64-omgång så gör det runt 50 miljoner på årsbasis. Dessutom drabbas säkert också spelformer som DD och sidospelandet på vinnare och plats.

V75
Idag är är det V75 från Åby (igen) och på programmet står Konung Gustav V:s pokal och Drottnings Silvias pokal. Dessutom ett intressant femåringslopp och en gulddivision med garanterad biljett till Elitloppet till segraren.

V75-1
4 Dibaba är jättestor favorit. Nästan 75% på strecken. Det gör ju att det är väldigt låga streckprocent på många andra hästar, som säkert har vässats inför det här. Så Dibaba garderas.
1 Electrical och 2 Tropicana Ås vann sina uttagningslopp, och har bevisad form. 9 Global Upper Style och 10 Poem In Motion har så låga procent att man nästan känner sig som en rånare när man tar med dem. 5 Vanquish Kronos har blivit andrahandare med 10%, men med lopp i kroppen är det alldeles för lågt.
Rank: 4, 1, 2, 9, 10, 5, 6, 8, 11, 3, 12, 7

V75-2
1 Machiavelli startade i Danmark senast, efter två månaders vila. Det slutade med en fjärdeplats. Med det i kroppen, spår 1 i voltstart och André Eklundh upp i vagnen igen är det en vass segerkandidat och mitt tips i loppet. Spelarna har gjort 9 Earn N’Burn till favorit, kanske för att det är Björn Goop. Det är en bra häst, men krävs ju lite flax på vägen från bakspår. Björn har ju dock en förmåga att lyckas ta sig fram till slaglägen. 2 Porthos Race noterade 13,3a i senaste starten som oplacerad i Klass I-finalen. 5 Barbara L Hanover skall försöka komma överens med ett snävt femtespår, men det är ju Örjan som kör. 4 Wir Ideal är Björn Goops andrahäst i loppet som körs av Erik Adielsson. 6 R.K. King med Veijo Heiskanen skall väl också räknas.
Rank: 1, 9, 2, 5, 4, 6, 10, 7, 11, 12, 8

V75-3
5 Giveitgasandgo var strålande bra i Olympiatravet som tvåa. Kommer nog inte göra massor av jobb själv som fyraåring, men det han visade upp för två veckor sedan räcker långt här. 3 Västerboonthenews var en lång följetång i höstas och en bit in på vintern. Har han hittat den formen igen så blir han farlig. 7 Day Or Night In ficl ett spår en bit ut på vingen, och kommer troligen få lägga mycket kraft på att ta sig till spetsen. Kan ju vara vässad och klara det, men skall ju stå emot t.ex. även invändiga hästar på Open Stretch. 8 Double Exposure kan ju en hel del, men från det där läget kanske man inte satsar. 9 Nadal Broline hoppas på toktempo så att de hinner bli trötta och han hinner få upp farten. 4 B.B.S. Sugarlight skulle kunna vara den där hästen som vänder upp och ned på loppet om han tar spets och sedan försvarar den.
Rank: 5, 3, 7, 8, 9, 4, 6, 2, 10, 1

V75-4
2 Sir Q.C. kommer till det här loppet med 6 segrar i följd. De fyra senaste på V75. Har dessutom spår innanför sina främsta utmanare. 8 Diamanten såg fin ut, om än lite ringrostig i Umeå. Kommer se bättre ut nu, men från spår 8 laddar man kanske inte. De vet att de får en inbjudan till Elitloppet om bara loppet blir bra. Man skall inte räkna med att han sätter sig i dödens och pressar. 5 Muscle Hustle visade som fyraåring att lång distans klarar han av. Men det är väl tveksamt om han vill bli manglad av Sir Q.C. över 2,5 varv. 7 Monark Newmen gör det bra i loppen, men får sällan nosen först. Är säkert bra idag också. 6 Rajesh Face är ju en fantastisk häst när han travar, och det fick han gärna göra lite oftare. 4 galopper de senaste sju starterna. Senast vann han med en kort galopp. Stall Kogjini har två segrar i Maj, och det känns inte heller så hett. Sätter säkert färg på loppet. 3 Handsome Brad kommer med två raka segrar, och är de andra trötta eller körs defensivt kan han mycket väl vara ett skrällbud.
Rank: 2, 8, 5, 7, 6, 3, 9, 4, 1

V75-5
6 Coktail Fortuna var strålande senast och dundrade runt på en tid som ger respekt. Är den formen kvar är hästen flera längder bättre än de andra. 11 Bryssel skall hantera ett besvärligt spår. Det är några meters handikapp från bakspår så där. 1 Dragster brukar ju köras som en sådan av Roger Malmqvist. Ibland räcker soppan in i mål. 9 Clemenza Am behöver nog få det mesta serverat för att vinna. Är en fin och bra häst, men vinner ganska sällan. 3 Zoko Lane och 4 Mellby Drake drar på sig lite streck, kommer nog att tjäna pengar, men inte vinna.
Rank: 6, 11, 1, 9, 3, 4, 7, 2, 12, 5, 8

V75-6
Hur skall 5 Magic Gwin kunna förlora detta? Mona Winqvist, snart 82, tränar. Kaj Widell kör, och som de har tävlat. Formen är i topp. 9 Dancelli är en norsk häst på besök. Tävlat en del här, och är nyttig. 1 Sobel Conway borde få en fin resa, och kan nog vara på pallen. 2 Västerbo Grobois gör en lång resa, indikerar att man tror lite på den, men inte skall det väl räcka till vinst? 8 Bålsta Palema var bra senast. Det krävs väl lite tur från det här spåret, men hästen vill nog tävla om pengarna om det löser sig på vägen. 10 Explosive Merlot kan mycket, men är från bakspår lite beroende av vad andra gör.
Rank: 5, 9, 1, 2, 8, 10, 6, 4, 3, 7, 12, 11

V75-7
1 Perfect Spirit skall normalt sett besegra det här fältet, men det är mycket pengar så alla har skruvat vad man kan för att försöka toppa sin häst. 4 Who´s Who har fått Mika Forss i vagnen, och det kan vara vad som behövs för att hitta på det oväntade vinstdraget. 2 Lucifer Lane är en fantastisk häst, och kan knappast klaga på spåret. Dyker upp när det är dags för målkameran att slås på. 5 Calle Crown borde kunna komma mer i form med två lopp i kroppen efter vila. 7 Fritjof är nyttig och duktig. Lite trist spår, men Johan Untersteiner får försöka hitta en position. 9 Vikens High Yield har inte så mycket rutin, men var fin tvåa i uttagningarna. Verkar vara en häst som utvecklas för varje start. 6 Enterprise är ju heller ingen dålig häst på något vis.
Rank: 1, 4, 2, 5, 7, 9, 6, 10, 3, 12, 8, 11

Systemförslag:
V75-1: 1, 2, 4, 5, 9, 10
V75-2: 1, 2, 4, 5, 6, 9
V75-3: 3, 5, 7
V75-4: 2, 5, 8
V75-5: 6
V75-6: 5
V75-7: 1, 2, 4, 5, 6, 7, 9
2 268 rader, 1 134 kronor.

Gav det rätt betalt?
V65 Åmål
(410 414kr spelades som ”Endast V6”)
Förväntat antal rätta rader: 59
Antal rätta rader: 74

V5 Kalmar
Förväntat antal rätta rader: 34
Antal rätta rader: 51

V64 Östersund
(990 502kr spelades som ”Endast V6”)
Förväntat antal rätta rader: 1 621
Antal rätta rader: 1 590

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.