Korta notiser per den 12:e Januari 2019

Två timmar
Betyder två timmar så mycket? Frågan har aktualiserats sedan ännu en rutinerad hästskötare aviserat att man byter spår i yrkeslivet, och att sen starttid för V75 är en av orsakerna. Den här sena starttiden betyder lite olika saker, beroende på var man befinner sig i kedjan av intressenter runt V75.

Ombuden märker att det sista timmen före spelstopp är rätt så tomt i deras butik. På lördagarna stänger många butiker tidigare, man brukar matcha Systembolagets öppettider, och de stänger 14 eller 15 på lördagar. Både butiksanställda och kunder vill hem och göra helg. Och när butikerna stänger, så försvinner folk från stan. Men ombuden skall ha öppet.

För spelarna så drar det ut på tiden med avgörandet. Jag vet inte hur många gånger man fått strunta i att se de två sista loppen, för att det krockar med vad man oftast förknippar lördagskvällar med, social samvaro. I ärlighetens namn skall sägas att det visst händer att man tack vare den sena starttiden hinner med att se det, för att något annat på lördagseftermiddagen skulle göras, men det går nog 3 inställda tittningar på varje omgång man hinner se.

För de aktiva är inte kvällen slut i och med att V75-7 går i mål. För dem väntar ett par timmar med att ta hand om hästarna efter loppet, plocka ihop utrustning, lasta hästar och grejer på transporten, fara hem och lasta av. Här märks ett par timmar kanske mest av allt. Det är en otrolig skillnad på hur mycket lördagskväll det blir om man är färdig 20 eller 22. Om det blir utgång med middag på lokal, eller om det blir en påse micropop och en film från Netflix hemma.

Vem som äger frågan? Det gör ST, och dess ordförande Marjaana Alaviuhkola. Jag vet inte varför hon behandlas med sådana silkesvantar, och inte ens får frågor om det här? Hon har suttit i ST:s styrelse sedan 2010, i ATG:s styrelse sedan 2014. För tillfället finns det ingen annan som har har så mycket makt i svensk travsport som hon, och hon har länge haft mycket inflytande på såväl sport som spel genom sina dubbla uppdrag i ST/ATG. Hon har varit med och tagit alla de här besluten.

Tonalitet
Sverige ser ut att kunna få en ny regering nästa vecka. Uppgörelsen mellan partierna den här gången har lite av principen ”mer till alla”. Trav, hästsport, spel eller ens landsbygd berörs knappt i det rätt omfattande dokumentet som ligger till grund för uppgörelsen. Men det ser ut att saknas en hel del finansiering, så det är lite varning för skattehöjningar när man skall hitta pengar till allt man lovar.

Men när man läser sociala medier efter den här uppgörelsen så undrar man om alla tappat alla koncept. Hugaligen för att behöva utstå det där. Med den tonen som råder idag har jag full förståelse om människor, företag, organisationer, politiska partier etc lämnar sociala medier. Lite empati kan man visa, och om man inte själv hade velat läsa det man skrivit, kan man avstå från att skriva det.

STL
STL kommer idag från Jägersro. Det är inte på något sätt min favoritbana, men det är mycket god klass på hästarna där nere, det blir ofta ordentlig körning i loppen och man har Sveriges bästa förutsättningar att göra en för årstiden bra bana.

Omgångens största favorit med god marginal är Olle Rols. Visst kan han vinna, men över 60% av insatserna på honom låter alldeles för mycket i mina öron, vinstchansen borde ligga runt 40%. Jag tror inte det blir väldigt svårt, men det är flera segerkandidater i de flesta loppen och svårt att hitta bra spikar.

För den som vill hitta bra vinnarspel rekommenderas Toto2 som dels lägger in 10 000kr extra i sina vinnarpooler, dels garanterar minst samma odds som ATG. Begränsad nedsida, bra uppsida för spelaren.

Sport idag:
Det är mycket sport idag.

SHL har full omgång, bästa oddset tycker jag är Luleå borta mot Örebro. Luleå borde stå i strax under två gånger.

Handbolls-VM rullar vidare. Igår förlorade Qatar mot Angola. Qatar stod inför matchen i oddset 1,02. Vi fick också se ett par oavgjorda matcher. Den som känner för det, har en del utmanande låga odds idag också att spela emot.

Premier League har sju matcher, Liverpool möter Brighton borta, och allt annat än vinst för Liverpool är en stor sensation. Oddset 1,35 känns nästan spelvärt. Chelsea tar emot Newcastle hemma, men oddset 1,20 känns väl inte så spelvärt. Bäst odds torde väl ändå vara 3,10 på Fulham mot Burnley eller 3,65 på Huddersfield mot Cardiff. Två ångestfyllda möten som kan sluta nästan hur som helst.

Vill man ha mer fotboll är det Ligue 1 i Frankrike (Paris SG står i 1,25 mot Amiens, det är ett bra odds), La Liga i Spanien och asiatiska mästerskapen i fotboll.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.