Korta notiser per den 12:e Augusti 2018

Duellen
Åby stora pris igår hade lika gärna kunnat vara den där omtalade duellen mellan två hästar. Det var två hästar i loppet som visade sig vara överlägsna de andra. Som de stred över upploppet, så svårt det var att skilja dem åt. ”Sprintern” Propulsion fick loppet och tog sig därför förbi en Readly Express som gick med skor och vanlig sulky, och ändå var så här bra. Får vi se en revansch mellan dessa i Sundsvall om två veckor? Readly Express med lopp i kroppen och barfotabalans, men ett varv kortare. Kan bli en serie lopp framöver med episka dueller mellan dessa två.

Innerspåret
Noterbart efter loppet är att platserna 1-5 i loppet gick på innespår. Det är 5 meter kortare för varje spår längre in man sitter i varje kurva. Att gå på innerspår istället för andraspår över 3140 meter, sex kurvor på en 1000-metersbana, betyder alltså 30 meter som man måste vara bättre om man går där, Skall man sedan göra en truddelutt i tredjespår genom sista kurvan blir det 35m.

Målfoton
Det uppförstorade målfotot visar att Propulsion var ett par centimeter före Readly Express i mål. Det går väl anses vara en marginal man kan acceptera. Annars håller man ju inom idrottsvärlden på att fundera lite över vilka marginaler man skall ha för att utse en segrare. Efter att Gunnar Larsson vunnit OS-guld med en tusendel av en sekund i marginal i München 1972 ändrades reglerna till att minsta enhet var en hundradel. Det har ropats en del på att man skall ha mycket bättre målkameror som kan urskilja mycket små skillnader mellan hästarna i mål. Det är jag inte alls säker på. Förutom att det kostar väldigt mycket pengar kommer det också in ett rättssäkerhetsperspektiv. En vinstmarginal på kanske 3mm kan en skicklig advokat säkert ifrågasätta på 10 olika sätt i en rättssal.

Skoändringar
Banan igår var lite besvärlig. Det regnade, och i takt med att man avverkade lopp och jobbade med den blev det lite kladdigt. Fyra ändringar av skor skedde efter spelstopp. Tre från stall Timo Nurmos och en från stall Pasi Aikio. Övriga hade inga problem med att avgöra frågan om skor i tid. I 11 av 13 lopp var det hästar som sprang barfota runt om på någon av de tre första platserna. Det var inte anmärkningsvärt många galopper eller hästar med dåliga prestationer.

Jackpot-trassel
Ingen hade sju rätt igår. Två hade chansen inför sista loppet, bägge hade spik på Readly Express. Ett väldigt grymt målfoto för dem naturligtvis. Men det blev nu en massa miljoner som går vidare till Gävle nästa vecka. Det är inte helt rätt att förstå hur det här räknas ut, men så här tror jag.

De nästan 15 miljoner som fanns extra i sjurättspotten igår decimeras inte med 20% igen, utan går vidare till Gävle. De 23 miljonerna som kom nya till sjurättspotten igår kommer reduceras med 20% som istället går till ”finalen” på Bergsåker om två veckor. Om det blir jackpott idag på Dannero går 80% av de pengarna till Gävle på lördag. Om det däremot blir jackpott på Tisdag när det är jubileumspokalen så går de pengarna vidare till finalen på Bergsåker.

Reglerna när Kalle & Hobbe spelar ”Kalleboll” är kanske inte så svåra trots allt.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.