Korta notiser per den 12:e April 2018

My Tambourine Man är den bästa treåringen Stefan Hultman sett på banan hittills i år, berättade han i ”liven” under tävlingarna igår. Och jo, han gjorde ett fint intryck och bara sprang ifrån de andra när det var dags att avgöra. Från gårdagen skall också nämnas att Månprinsen A.M. var fin i sin seger, han tangerade det svenska rekordet för äldre kallblod över medeldistans och voltstart på 1.22,0.

Vi fick också se ett lopp där Enterprise satt i spets med en ursinnigt pressande Trancendence utvändigt. In på upploppet i många längders ledning kom dessa och duellerade hela vägen, samtidigt som en rasande speedig Weekend Fun plockade in meter för meter på dem. Enterprise höll undan, men vilket lopp det blev.

Kuskar
Ulf Ohlsson flyttade söderut och blev Solvallalicensierad, men på Solvallas tisdag körde ju Axevalla, och igår valde han gamla hemmabanan Bergsåker.

På kuskfronten har det annars aviserats att Örjans rygg är bättre och han räknar med en försiktig comeback nästa vecka. Erik Adielsson verkar ha fått ordning på sin axel. Jennifer Tillman kommer tillbaka efter att ha blivit mamma (Grattis!). Björn Goop har dock lite ”hemester” och vilar sig lite från löpkörning. Tittar man på de mest anlitade kuskarna är de annars uppsatta i stort sett varenda dag på rätt många hästar. Nu när det är saxbana mest varje dag, långa tävlingar på luncherna, lördagskvällar etc. så har de att göra.

Breeders Crown
Ikväll är det dags för första deltävlingen i Breeders Crown. Det är två lopp för treåringarna, uppdelat på hingstar/valacker och ston, och två likaledes uppdelade lopp för fyraåringarna. De sex främsta är garanterade en plats i semifinalerna. Det är sex uttagningsdagar under året. Om alla som tar en plats vill vara med i semifinalerna blir det inga andra som får plats där. Men om någon inte kan eller vill vara med, eller om någon kvalificerar sig dubbelt, plockas hästar in utifrån sin startprissumma under förutsättning att de är med i Breeders Crown. Det brukar bli några som plockas in ”på pengar”, men innan de stora loppen körts vet ju få vilka som faktiskt tjänat mest när det i Oktober är dags för semifinalerna, särskilt bland treåringarna.

Med dessa regler känns det onekligen lite märkligt att alla lopp inte blev fulla. Det är 110.000kr i förstapris, och att knipa en semifinalplats tidigt och slippa matcha in sin häst senare på säsongen borde vara värt en del. De flesta andra BC-dagarna krockar med andra större tävlingar för våra unghästar.

De övriga Breeders Crown-dagarna är:
14/5 Halmstad (krockar med pokalfinalerna)
23/6 Rättvik (krockar med långa E3 och Stosprintern)
1/8 Mantorp (krockar med uttagningarna korta E3)
7/9 Umåker (krockar med derbyt)
16/10 Axevalla

Det är ändå riktigt fina lopp vi får se ikväll, passa på och njut.

Perfekta positioner
En hel del referenter har fått en ful ovana att hela tiden berätta att den som sitter i andra par ytter är perfekt placerad. I går fick vi till och med höra det om en häst som hade 20 meter fram till den i dödens… Andra par utvändigt är inte en perfekt position om man vill vinna. Det vinns flest lopp från ledningen, men faktiskt också fler lopp från dödens än andra ytter. Ofta tvingas man ut i tredjespår för tidigt, eller så riskerar man att få en trött eller galopperande häst som gått i dödens i knät. Jag tycker referenterna kan sluta benämna det som ”perfekt position”, men kanske berätta om en häst från knepigt spår hittat dit. Det är inte en väldigt dålig position, trots allt.

Gav  det rätt betalt?
Det är inte särskilt svårt att beräkna om en rad på ett streckspel har gett utdelning i paritet med dess svårighetsgrad. Man gör så här:
Antalet inlämnade rader gånger insatsprocenten på varje vinnande häst.

Igår på V86 var omsättningen 21 849 800kr. Det delar vi med radpriset 0,25 och får då fram att det fanns 87 399 800 inlämnade rader. Sedan tar vi och börjar skala bort rader som rent matematiskt borde falla ifrån efter varje avdelning.
Månprinsen A.M. hade 78,83%. 87 399 800 x 78,83% = 68 896 789 kvarvarande rader.
Enge Lincoln hade 2,25%. 68 896 789 x 2,25% = 1 550 178 kvarvarande rader.

Så fortsätter vi med alla åtta hästar, och då säger räknaren att det borde finnas 2,48 rader kvar. I verkligheten fanns det 3 rader, och det får väl sägas vara inom felmarginalen. Det gav alltså rätt betalt.

Speltips
Vi försöker oss på en V4 till Bodens lunchtrav.
Avd 1: 1, 2, 3, 9, 15
Avd 2: 1, 3, 5, 9, 15
Avd 3: 5 Roger America
Avd 4: 5, 8, 14, 15
100 rader, 200kr.

Gårdagens hjälte
Gårdagens hjälte Flex gjorde ett helt enastående lopp igår. Krossade ledaren från dödens i hårt tempo och ledde in på upploppet, men då kom Månprinsen A.M. farande, och även Tangen Haap tog sig förbi, men det var en mycket fin insats av Flex.

Dagens hjälte
Dagens hjälte heter Toronto Love. Han är en 11-årig valack uppfödd i Frankrike av självaste Jean Pierre Dubois. Han är efter Love You, men på mödernet inte så mycket som imponerar på mig. Mormors mor var född 1958. Denna fux kom till start som fyraåring, där en viss Anders Lindqvist stod för hans vård, men hade svårt att hävda sig. Han travade ganska sällan utan galopperade mest. Som femåring kom han till Sverige och Daniel Wikberg. Han hade tre diskvalifikationer och var tvungen att kvala. Det slutade med en strykning efter en skentur… I ett kval två veckor senare blev det dock godkänt, trots en galopp.

I genomsnitt var tredje lopp har Toronto Love galopperat, men karriären rymmer också sju segrar, varav två i monté, samt ett par dussin pallplatser. 121 starter och knappt 600.000kr på kontot. Sedan förra årsskiftet är det Patrik Jaconsson på Eskilstuna som har hand om honom, och ikväll skall de ut över drygt tre varv i Örebros fjärde lopp. Låt oss hålla en tumme för att det blir trav och en fin prestation.

1 tanke på “Korta notiser per den 12:e April 2018”

 1. Tyvärr kan vi gällande väl härstammade Toronto Love inte lita på
  Svensk Travsport uppgifter.
  Har aldrig tränat Toronto Love men förmedlade honom till hans första
  Svenska ägare.
  Modern Sissi d’Aunou16 avkommor har i genomsnitt tjänat 262 969€ varav
  6 mer än en miljon kronor.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.