Korta notiser per den 11:e September 2018

Kuskdribblandet
Dreammoko tränas numera på Björn Goops gård, men står inte på hans träningslista. Därför kan han köra Readly Express i Mastersfinalen på söndag. Readly Express brukar annars köras av Jorma Kontio, men han skall nu istället köra Lionel som annars brukar köras av ägaren själv, Göran Antonsen. I lördags vann Peter Ingves med Dreammoko. Den första segern för hästen sedan i April förra året. Då tänkte jag att Peter Ingves kanske skulle kunna få förtroende att köra igen, men istället kommer Gabriele Gelormini upp för att köra honom. Peter Ingves skall istället köra Pastore Bob, som han förvisso kört de senaste två starterna, men nog trodde jag att Johan skulle låta pappa Peter köra när han själv kör Cyber Lane. I Ringostarr Trebs frånvaro sitter Wim Paal upp bakom Up and Quick, och Per Linderot får chansen bakom Sorbet.

Björn Goop har någon gång kört sju av de tolv deltagarna, Örjan Kihlström har någon gång kört fem av dem. Det här är våra mest välkända hästar, de tävlar ideligen i stora lopp och jag förstår att man vill ha bästa tänkbara kusk bakom dem. Men visst skulle det vara lite roligare med kontinuitet också?

Twitter
Är inte trav-twitter rätt blekt, oskyldigt och naivt i förhållande till politik-twitter?

Gemensamma regler
Precis när jag skulle till att skriva något om att man borde försöka få till mer gemensamma regler för att kunna få till stånd mer tävlingsutbyte mellan länderna så landade nyheten från Svensk Travsport att Frankrike infört ett nytt vaccinationstvång med början den 1:a November. Dags att ringa veterinären för alla som tänkt sig en start i Frankrike, och skicka en liten räkning till hästägaren.

Topplistekollen
En titt på topplistorna. Kuskarnas pengaliga toppas av Örjan Kihlström med drygt 40 miljoner hittills i år, Björn Goop tvåa med 32 miljoner och Ulf Ohlsson trea med 29 miljoner. Jorma Konio är fyra med drygt 18 miljoner.

Tränarnas penningliga toppas av Daniel Redén med 27,5 miljoner, Björn Goop tvåa och närmar sig 24 miljoner, något för Timo Nurmos med 23,5 miljoner.

Av hästarna har Propulsion sprungit in nästan 8,5 miljoner, vilket är två miljoner mer än Readly Express. Ringostarr Treb är trea med strax över 5 miljoner insprunget. Sex av de tio främsta hästarna som sprungit in mest är annars unghästar, och det före Kriteriet och BC-finalerna.

Säsongavslutning
Lite pinsamt, men jag missade att Dannero hade sin sista tävlingsdag för året igår. Lunchtrav fick avsluta, och ”som vanligt” blev Ulf Ohlsson kuskchampion medan Jan-Olov Persson tog hand om tränarchampionatet. En anledning till att jag missade det är nog att det är ganska tidigt på året för att redan ha avverkat alla årets 15 tävlingsdagar, varav hela fem breddloppsdagar. Och så avslutning då med breddtrav.

Jag tycker årets sista dag är värd en riktig avslutning med bra prispengar, fokus på championaten och ett vettigt spel som ger uppmärksamhet. Jo, jag vet att spelformerna är väldigt trogna klockan och har man ingen banbelysning fungerar inte så mycket så här års. Vi har ju bara vardagarnas lunchtävlingar som avgörs i dagsljus så här års.

Spelet styr
Spelet har styrt sporten så mycket att flera banor skall klämma in hela sitt tävlingsprogram på några få månader per år. Och för att de skall få rum att tävla då, måste de stora banorna semesterstänga. De hästar som tränas där får ut och resa om de skall tävla.

Hej då V75, ses vi nästa år?
Just att få lite nerv kring avslutningarna skulle ju annars kunna rättfärdiga V75-raseriet som ATG ägnar sig åt vid årsskiftet. Inför årets V75-festival har de dock fuckat till det så till den milda grad att de får klara sig utan mina spel på V75. Kunskapsspelet V75 är förvandlat till något som går ut på att skapa jackpottar.

Under perioden 15:e September till den 3:e November fonderar man 100% av ALLA jackpottar. 80% av det delar man ut den 10:e November. 20% behåller man till den 31:a December. 10:e Novemer till den 15:e December fonderar man 20% av jackpottarna och delar ut det den 31:e December. 100% av  jackpottar mellan den 22:a och 30:e December delas ut den 31:a December.

Jag tänker inte spela V75 med de premisserna. Jag tänker uppmana alla att varje lördag istället välja ett annat spel. Man har nu lagt en sådan distans mellan vad som är rimligt i ett seriöst kunskapsspel och V75 att det inte är roligt.

Inga anonyma spel från 1:a November
ATG inför 100% identifierat spel från den 1:a November meddelar man längst ned i ett pressmeddelande.

 

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.