Korta notiser per den 11:e Maj 2018

Hur kommer årets fält till Elitloppet se ut? Så här, tror jag.

Redan inbjudna och klara är:
Bold Eagle
Readly Express
Ringostarr Treb
Pastore Bob
Propulsion
Uza Josselyn
Maori Time

Det är frågetecken runt Readly Express, även om han kommer till start. Han skall ju kunna göra sig själv rättvisa på något sätt.

Först i kö att bli inbjuden tycker jag Volstead är. Hans prestation förra veckan tyder på att han har form och kan springa fort.

Sedan tror jag att man skall titta mest här hemmavid efter hästar. Det är väldigt svårt att få upp hästar från kontinenten till oss just nu. Nu på morgonen kom t.ex. besked om att den italienske hästen Totoo del Ronco inte kommer till start i Copenhagen Cup.

Om man inte ser något värde med att besöka Skandinavien, tävla om riktigt fina prispengar och knyta kontakter med svenska uppfödare och hårdsatsande hästägare så behöver man inte.  Jag tror förlusten på sikt är större för dem, än för oss.

Därför är det några få lopp som nu är intressanta. I morgon körs tre av dem.

Femåringsloppet Lyon Grand Prix där Diamanten och Muscle Hustle kommer ut. Det här är ju ett långlopp, så några elitloppstider lär vi knappast få se. Men bägge dessa två vore välkomna jokrar till Elitloppet som förra årets etta och tvåa i Sprintermästaren.

Kungapokalen körs också, och där finns Perfect Spirit, förra årets Hambletonianvinnare. Jag tror han vinner sitt lopp ganska komfortabelt, och är det någon fyraåring som är redo för Elitloppet så borde det vara regerande Hambletonianmästare. Jag har ingenting emot honom i startfältet.

I morgon är det även Algot Scotts Minne som ju har fått statusen att vara Elitloppskval med en direktplats. Jag vet inte om det är någon av hästarna där som är väldigt heta kandidater till att ens gå till final i Elitloppet, men fyraårige Giveitgasandgo tränad av Hamre och Johan Untersteiners Day or Night In är väl de två som känns hetast. Västerboonthenews vore ju som en saga för Lasse Brindeborg om han nu åter är lika fin som i vintras.

På söndag är det så Copenhagen Cup och där startar åtminstone tre intressanta. Den svenska kullettan Cyber Lane, danske Takethem och norske Ferrari B.R. Om Takethem gör en OK insats lär han bli inbjuden som dansk representant, en flagghäst som ändå visat att han har kapacitet. Cyber Lane och Ferrari B.R. såg strålande ut i sina säsongsinledningar mot lite enklare motstånd, det här är elddopet.

På tisdag avgörs Meadow Roads lopp, och där kommer redan inbjudne Propulsion ut. I övrigt såg jag ingen som hittills visat elitloppsform. Det är bara en enda häst förutom Propulsion som ens har en seger i raden på sina fem senaste starter, och det är nioårige valacken Not Afraid som Trazan plockat över från USA, men på svensk mark har han inte fått till det alls.

Nästa lördag är det så dags för Prins Daniels lopp och där har Twister Bi aviserat comeback. Är han i ordning och kan göra sig själv rättvisa är det definitivt en häst för Elitloppet. Kanske får vi också se norske Lionel där som jag tror skulle kunna göra en bra insats i Elitloppet, men behöver väl ett resultat till för att få nådiga nicken.

Sedan vet jag inte om Malmrot i sista stund hittar någon som är ”nr 17” i Frankrike och vill komma hit, men Bold Eagle och Uza Josselyn är redan två representanter för Frankrike. Ringostar Treb är uppfödd och ägd av italienare, tränad av en amerikan i Sverige, körd av en tysk. Twister Bi är också ägd och uppfödd i Italien om han skulle bli inbjuden. Amerikanskfödda hästar lär det kunna bli många. Propulsion, Volstead, Muscle Hustle, Perfect Spirit och Giveitgasandgo. Det är väl så att en stor del av de amerikanska hästarna som hade kunnat vara roliga att få hit redan skeppats över. Ta en titt på Tarzans och Redéns träningslistor så förstår ni.

Giveitgasandgo  är ju tränad i Norge, och kommer både Ferrari B.R. och Lionel med blir det tre ”norska” hästar. Finland lär få representeras av Pastore Bob, och Danmark av Takethem. Maori Time från Australien. Dessutom kan det bli den regerande Prix d’Amerique-mästaren mot den regerande Hambletonian-mästaren kryddat med den regerande championen från Svenskt Travderby och den regerande Sprintermästaren. Jag längtar…

Johnnys farväl
Nästan 20 000 människor på plats igår på Jägersro. Många för att gå på tivoli och lyssna på Samir & Viktor, men många också för att se Johnny Takter köra det som han säger vara sina sista lopp. Han tog tre segrar, och jag är glad över att så många tog chansen att komma dit. Jag tror att Johnny kanske kan pyssla lite med något travrelaterat i sitt liv framöver också. Men kanske utan resor och pressen från att stå i rampljuset.

Det finns ett klipp som cirkulerat senaste dagarna när någon plockat in Johnny Takter i panelen ”Vass eller Kass”. Johnny tycker inte att hästar är kassa, så han vill sätta stjärnor på dem istället. Stjärnor är positiva saker till skillnad från ord som vass eller kass. Och visst vet Johnny det. Han har kört massor av hästar som inte varit särskilt bra balanserade, som inte fått den träning de skulle behöva ha för att göra sig själv rättvisa och kanske inte ens rätt foder.  Det är inte hästen som är kass, det är bara tränaren och hästen som ännu inte hittat varandra.

Ett gammalt minne
Jag kommer ihåg en dag då en annan legend plötlsigt aviserade att han skulle sluta. Det var den 28:e December 2005 och självaste Stig H tog alla på sängen när han på förmiddagen meddelade att ikväll skulle han köra sina sista lopp. Han tog också tre segrar sin ”avskedskväll”, Warwick Rex, Adrian Du Nord och Taylor Boko. Jag var en av de 2 007 personerna på plats, och minns hur Robert Karlsson som då var VD på Solvalla i all hast hade fått från en stor flaska champagne och en blomsterbukett för att kunna göra någon slags avtackning i vinnarcirkeln. Det var ju mellandagar och många hade väl tänkt sig lite ledighet.

Per Skoglund skötte segerintervjuerna och visste väl inte riktigt hur han skulle förmedla det historiska som hände där denna kväll, som var lite gråkall, temperatur strax under noll, snön hängde i luften men vägrade falla ned. Och vi var väl några dussin som vågade oss fram till vinnarcirkeln för att applådera och hylla mästarens sorti. Det var också Bosse Rydgrens sista kväll som referent på Solvalla. Ett par epoker som förändrades den kvällen. Om man nu kan välja så tycker ja Johnny valde en bättre dag att sluta på. I värme, solsken och inför en stor publik.

Gav det rätt betalt?
Bergsåker V4
Förväntat antal rätta rader: 3 384
Antal rätta rader: 3 553

Lindesberg V5
Förväntat antal rätta rader: 8
Antal rätta rader: 11

Jägersro V64
(744 662kr spelades som ”Endast V6”)
Förväntat antal rätta rader: 205
Antal rätta rader: 325

2 tankar på “Korta notiser per den 11:e Maj 2018”

  1. Händer även på V75 att eventuella värdet förändras när loppet gått och. Av någon konstig anledning så ökar alltid det eventuella värdet på de som inte vinner.?????

    • Jag har inte sett det, men anar att det kan ha att göra med norskt deltagande i spelet. De rättar sina rader själva i sin dator, och skickar över utfallet till ATG. Det görs av rent praktiska skäl istället för att anpassa systemen. Det gör att det kan ändras lite. Jag tycker att man borde kunna lösa detta på ett annat sätt för att uppnå en högre trovärdighet i spelet. Särskilt om det är få kuponger kvar kan ju små skillnader göra ganska mycket.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.