Korta notiser per den 11:e Januari 2019

Att krypa utanför sin komfortzon
Som alla vid det här laget vet är det en ny lagstiftning runt spel. Eftersom travsporten till stora delar är finansierad av spel så har det här skapat en hel del aktivitet för travsporten. Själva slutprodukten kan skönjas lite i de protokoll från extra fullmäktige och förtroenderåd som ST lade upp på sin hemsida igår.

Det är mycket anpassningar från att vara en renodlad spelobjektsleverantör till ATG till att åtminstone teoretiskt kunna ha andra uppdragsgivare. Man har lagt väldigt mycket tid och resurser på att ”hålla samman familjen” så att inga intäkter från andra spelbolag skall fördelas ”orättvist” eller på ett annat sätt än vad överskottet från ATG fördelats historiskt. Man har paketerat sporten i något som skulle kunna bli ett erbjudande till spelbolag (efter att ATG fått första tjing på det som de behövde). Men ingenstans kan jag skönja någon enda idé om hur man skall komma till ett affärsmässigt avslut med spelbolagen.

Letar på ST:s hemsida, men där finns inte mycket som hjälper. Jag tror man missar de ganska raka och okomplicerade sätt att göra affärer på, som vuxit fram i ”kasinoekonomin”. Missar att skapa en bra spelprodukt som spelbolagen vill satsa på. Allt i den stora rädslan för att tappa en slant från ATG, tappa lite inflytande över travets struktur, kliva utanför sin invanda komfortzon. Man ser inte möjligheten att slantar från flera olika håll kan leda till en större totalsumma, och mindre sårbarhet. Man tronar istället på minnen från fornstora dagar.

Provisionsandelar
Om man köper en andel till V75 för 100kr som har 10% avgift är det 58,5% av vad spelaren betalade som över tid betalas tillbaka till spelaren. Först 10% av 100kr = 10kr i avgift, sedan 35% av 90kr = 31,50kr. Det är värt att tänka på. Själv efterlyser jag mer redovisning från andelsmakare och betaltipsare om hur de egentligen presterar, netto.

Det skulle i sig kunna betyda rätt så drastiska saker för värdet i att spela på hästar, om dåliga tipsters sorterades bort av kunderna på marknaden till förmån för de som är skickliga. Svårare att leverera avkastning, men också högre krav på den som skall sälja tips. Naturligtvis är det svårt att efter 5 eller 10 omgångar berätta vem som är bättre än någon annan, men med tiden ger sig detta om alla tipsters resultat sparas så man inte bara kan återställa sina siffror genom att byta namn på laget eller liknande.

Jag är, som skrivits tidigare, inte heller främmande för att byta modell för när spelläggarens provision betalas. Om de får procent på vinsten istället för bruttot skulle ATG:s omsättning också med automatik öka då insatserna först inte reduceras av provisioner. Öppna också upp för möjligheten att sälja kommersiell ”tillsammans” till alla spel. Det blir så klart inte samma intresse, men nog skulle det finnas marknad för en del lunchbolag, V64-bolag och liknande.

Sport idag:
Sverige skall spela någon vänskapslandskamp i fotboll mot Island.

Det är lite spanska La Liga, franska Ligue 1 och engelska andradivisionen. Och så rullar asiatiska mästerskapen vidare med alla sina lag man vet så lite om.

Det är lite bandy med bland annat matchen som är viktigast av alla att vinna på hela säsongen för Broberg, nämligen den mot ärkerivalerna i grannkommunen Bollnäs. Förvänta er en match där spelarna efteråt kan vrida ur sina svettblöta tröjor, det brukar bli kamp. Jag tycker inte oddsen speglar det, utan det är flera tiondelar för högt på Broberg. Allt över 3,33 tycker jag är spelbart.

Basketligan kanske någon är intresserad av? Flera matcher där ikväll.

V64 går ikväll på Romme.

Mest intresse blir det väl ändå i de svenska hemmen av handbolls-VM. Det är massor av handbollsmatcher som på pappret skall vara uppvärmningspass för de stora lagen. Sverige spelar 20:30 mot Egypten, och står i skrivande stund i c:a 1,13. Svårt att se spelvärde i det, men Unibet satsar hårt på detta mästerskap och har 25% vinstboost för sina kunder i Sveriges matcher. Bara att lasta in där för dem som tror på Sverige, med andra ord. Dessutom streamar de alla matcher via sin sajt.

Det är dags att bli kund hos Unibet idag!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.